Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inhemsk studie: Coronasmittade har antikroppar i åtminstone fyra månader

Från 2020
Coronatest utförs vid Mässcentret i Helsingfors
Bild: Silja Viitala / Yle

Personer som har smittats av covid-19 har antikroppar åtminstone i fyra månader efter att de har smittats. Det visar en undersökning som Institutet för hälsa och välfärd och Helsingfors stad har gjort.

I undersökningen, som inleddes i mars, deltog 39 familjer där åtminstone en av medlemmarna nyligen via ett PCR-test hade konstaterats smittad av coronaviruset. Utöver dem insjuknade också en del andra familjemedlemmar under undersökningens gång.

Nästan alla de insjuknade utvecklade antikroppar inom den första månaden efter att de smittats. Mängden antikroppar minskade under uppföljningsperioden, men kunde fortfarande uppmätas efter fyra månader.

- Den här undersökningen visar att antikropparna som uppstår efter en naturlig infektion och eventuell immunitet håller i minst fyra månader, säger forskningschef Merit Melin på Institutet för hälsa och välfärd i ett pressmeddelande.

Forskarna undersökte 64 personer och hittade efter fyra månader antikroppar hos 63 av dessa.

Dessutom hittade man antikroppar hos 17 personer som inte hade bekräftats smittade genom PCR-test. Det här innebär alltså att man genom att kontrollera antikroppar kunde avslöja flera coronafall, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

De flesta av de smittade fick lindriga symptom som inte krävde sjukhusvård. Totalt undersökte man 129 personer, en del av dem barn.

Tidigare undersökningar har pekat på att antikropparna skulle minska snabbare och försvinna inom tre månader. Nu börjar ändå fler studier visa att antikropparna finns kvar längre än så.

Lancet: Studie visar att man kan smittas på nytt

Merit Melin konstaterar i pressmeddelandet att man ännu inte vet hurudan immunitet som skyddar mot ny smitta.

Den ansedda brittiska medicinska tidskriften The Lancet har publicerat en studie som visar att coronaviruset kan smitta på nytt.

I studien presenteras en man som infekterades två gånger inom 48 dagar av två varianter av SARS-CoV-2, viruset som orsakar covid-19. Då den 25-åriga mannen insjuknade för andra gången var symtomen allvarligare och han behandlades med syre i en respirator.

I studien presenteras också fyra andra fall där personer smittats på nytt. Tre av dem var helt symtomfria andra gången.

Kan vara värdefull för vaccinforskningen

Resultaten av THLs och Helsingfors stads studie kan ha betydelse för vaccinforskningen. De flesta vaccin som bygger på antikroppar som uppstår efter en naturlig infektion.

- Eftersom man genom vaccinering försöker få långvariga neutraliserande antikroppar, så är det lovande att immuniteten som utvecklas under infektionen finns kvar längre än vad som tidigare rapporterats, konstaterar Hanna Nohynek som är överläkare på Institutet för hälsa och välfärd.

Den finländska undersökningen kommer att fortsätta för att kunna följa med hur länge antikropparna finns kvar, nästa steg är att se om de finns kvar i kroppen upp till sex-sju månader.

Källa: THL (på finska)

Diskussion om artikeln