Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Filmbranschen festar med hundratals inbjudna - sjukvårdschef ondgör sig över planerna

Från 2020
Jussi-patsaita
Bildtext Jussistatyetter delas ut också i år.
Bild: Yle/Pekka Elomaa

Den årliga filmgalan - Jussigalan - arrangeras på onsdagen i Kabelfabriken i Helsingfors med hundratals inbjudna gäster. Det här trots att Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt avråder från evenemang för fler är 20 deltagare.

Enligt Yles uppgifter är 360 personer på väg till galan, som arrangeras av branschföreningen Filmiaura r.f. Vid galan premieras filmmakare och skådespelare med statyetter.

Lehtonen på HUS ondgör sig över festplanerna

Diagnostikchefen på HUS, Lasse Lehtonen, ondgör sig på twitter över föreningens beslut att ordna festen samtidigt som coronaepidemin accelererar.

I en tweet konstaterar han att Sverige låter bli att dela ut Nobelprisen i år men i Finland verkar man snarare följa Trumps praxis än HUS rekommendationer.

Filmiaura: Färre inbjudna i år

På Filmiaura intygar man att galan firas i helt andra tecken än tidigare - av säkerhetsskäl.

Enligt föreningens viceordförande Minna Lampolahti har man i år bjudit in färre personer än tidigare.

- Gästerna består mest av kandidater till priserna, representanter för filmbolagen som kandiderar och diverse samarbetspartners. Vi förutsätter att de kommer friska till festen, säger hon.

Lampolahti säger att färre journalister än vanligt kommer att delta i år.

Trygga arrangemang

Enligt Lampolahti är säkerhetsarrangemangen noggrant planerade.

Gästerna anländer i etapper till Kabelfabriken mellan 16.30 och 17.30. Ansiktsskydd är obligatoriska när man anländer och när man lämnar festen, säger hon.

- Handdesinfektionsmedel finns utplacerade på borden och varje bord har tillgång till egen toalett. Vidare kommer vi att placera borden med tillräckliga avstånd från varandra.

Inga för- eller efterfester arrangeras, och festen är slut då MTVs direktsändning är slut, intygar Lampolahti.

Diskussion om artikeln