Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ring V-vägen på tapeten igen – kommuner längs riksväg 25 från Hangö till Borgå stöder projektet

Från 2020
Uppdaterad 13.10.2020 13:09.
Karta öer tilltänkta ring 5-vägen
Bildtext Att utveckla Ring V-projektet skulle ge nytta för all horisontell trafik i Nyland.
Bild: Kehä V kehittäjäkunnat.

Förbättringsbehovet av riksväg 25 från Hangö vidare till Borgå lyfts upp igen. För ett tiotal år sedan lyftes Ring V-projektet fram av bland andra Nylands förbund och nyländska kommuner.

Kommunerna längs riksväg 25 har beställt en utredning från Taloustutkimus kring vägens skick.

Riksväg 25 sträcker sig från Hangö till Mäntsälä, men den tilltänkta Ring V-vägen skulle fortsätta till Borgå.

Hangö, Raseborg, Vichtis, Hyvinge, Nurmijärvi och Mäntsälä har beställt utredningen. Antti Kuusela, samarbetschef för KUUMA-området, säger till tidningen Länsi-Uusimaa (bakom betalmur) att också stadsdirektörerna i Lojo och Borgå stöder Ring V-projektet.

Till KUUMA-området hör Hyvinge, Järvenpää, Kervo, Kyrkslätt, Mäntsälä, Nurmijärvi, Borgnäs, Sibbo, Tusby och Vichtis.

Utredningens resultat är alarmerande, säger kommundirektör Erkki Eerola i Vichtis.

- Det viktigaste budskapet är att om inget görs är vägen mellan Hangö och Borgå år 2030 den sämsta huvudleden i södra Finland.

Över 220 000 människor bor längs vägen

Längs den tilltänkta Ring V-vägen bor över 220 000 människor. Godsmängderna från hamnen i Hangö har fördubblats under de senaste tio åren och på vägen kör omkring 240 000 långtradare årligen.

Kommunerna vill nu förbättra trafiksäkerheten på vägen. Det ska också bli lättare för pendlare att använda vägen. Trafikolyckornas antal är proportionellt större på Ring V än den är på Ring III.

Ring V-projektet diskuterades på de nyländska kommundirektörernas möte i slutet av september (30.9). Nu är målet att söka finansiering från europeiska unionen.

I Nylands närings-, trafik- och miljöcentrals (NTM) utredning från i fjol uppskattas att det krävs 84 miljoner euro för att i första skedet grundförbättra vägen. Dessutom skulle det behövas ungefär 15 miljoner euro till mindre lokala förbättringsmål.

Lojos stadsdirektör Mika Sivula säger till Länsi-Uusimaa att det är ytterst viktigt att riksväg 25 är i gott skick också på andra delar än de i Lojo. Han konstaterar att Lojo stöder Ring V-projektet till fullo.

Diskussion om artikeln