Hoppa till huvudinnehåll

Egenland

Tips för höstlovet: 27 besöksmål runt om i Finland

Från 2020

Saknar du idéer för höstlovet? Här är publikens tips från söder till norr. Titta på videorna!


Reseguiden Egenland presenterar alternativa besöksmål runt om i Finland. Alla resmål baserar sig på tips från publiken. Här är en lista på 27 ställen att besöka den här hösten. Kolla in vad som finns i dina egna trakter!

Södra Finland

1. Katarina sjöpark – från oljehamn till oas i Kotka

Katarina sjöpark i Kotka är en magnifik folkpark.

– En vacker sommardag är det här en fantastisk plats. Men minst lika fint är det då det stormar hårt och vinden tar i ända från grannkusten, då påminns människan igen om sin litenhet och om naturens kraft, säger stadsträdgårdsmästare Heikki Laaksonen.

I Kotka finns området Katarina där man förvandlat den gamla oljehamnen till, anspråkslöst sagt, universums finaste park. Där finns miniatyrfyrar, en jättegunga, bord gjorda av stenbumlingar perfekt för picknick, en minneslund och en parklabyrint.

Publiktips till Egenland
Katarina sjöpark, Kotka - Spela upp på Arenan


2. Myr York – betongen lyser i regnbågens färger i Myrbacka

Allt från tågstation, museum, höghusgavlar och gångtunnlar är täckta av gatukonst i Myrbacka. I närheten av stationen ligger en 120 meter lång graffitivägg som vem som helst får måla på. Såväl skolbarn som internationellt kända graffitiartister har bidragit med sin konst.

Dessutom är Vanda stadsmuseum, Artsi, Finlands första museum som fokuserar på gatu- och graffitikonst. Museets fasad är dekorerad med graffiti och ett kännspakt landmärke.

Gatukonsten i Myr York, Vanda - Spela upp på Arenan

3. Kukkustenen, Lovisa - Finlands vackraste utkikstorn?

Kukkustenen är ett utkikstorn som även syns på lång väg: det är grant rött till färgen. Tornet i jugendstil har kallats Finlands vackraste. Utsiktstornet är kopplat till Lovisas badinrättningshistoria: att promenera till tornet och beundra de vackra vyerna var en del av vårdprogrammet för gästerna vid badinrättningen.

På 49 meters höjd breder de ståtliga höstlandskapen ut sig under besökarens fötter. Uppifrån kan man se ända till Lovisaviken och vid horisonten skymtar också Lovisas kärnkraftverk.

Egenland besökte Kukkustenen i början av det här avsnittet:

Öppna hus och elefanter - Spela upp på Arenan

4. Kaurila bastu, Helsingfors: stämningsfyllda bastubad i villaområdet

Bastun grundades av Saara Lehtonen som ville dela med sig av gårdsbastuns lugn med andra. Den lilla bastun rymmer tio bastubadare åt gången.

Den hundra år gamla byggnaden som finns i stadsdelen Mejlans i centrala Helsingfors, bjuder på landsbygdsromantik enbart ett stenkast från spårvagnshållplatsen.

Helande bad i Kaurila bastu - Spela upp på Arenan

5. Sunila – stadsdel i Kotka för alla Alvar Aalto-fans

Bostadsområdet Sunila och cellulosafabriken i Kotka är bevis på Alvar Aaltos unika visioner. När Sunila byggdes på 1930-talet var det ett arbetarnas paradis, med både fungerande wc och rinnande vatten för såväl donare som ingenjörer.

Sunila har sedermera fått stå som förebild för många förorter i Helsingfors. Arkitekturen är i samklang med naturen och invånarnas behov har tagits i beaktande.

– Det fina med Sunila kommer fram först med åren - de vackra gräsmattorna, hur husen följer terrängens former, berättar invånaren Noora Kiili.

Alvar Aaltos stadsdel Sunila, Kotka - Spela upp på Arenan

6. Ikuri Arcade – flipperhall i Tammerfors

Hur låter det att byta ut mobilspelen till att skjuta silverkulor på ett riktigt gammaldags flipperspel? Ikuri Arcade i Tammerfors ordnar öppna spelkvällar för hela familjen, så alla kan testa.

– Hit kan man komma för att få sin första kontakt med flipperspel, eller för att återuppleva gamla minnen, säger Kahola.

Spelhallen grundades i stadsdelen Ikuri år 2012 då Janne Toukkari och Jussi Kahola inte längre fick plats för sina flipperspel i sina respektive hem. Till en början hade de 15 spel, men nu har de mer än 30 flipperspel och några andra retrospel i Ikuri Arcade.

Halvhemlig flipperhall i Tammerfors - Spela upp på Arenan

7. Hangö Tulludden – surfarnas paradis

Tulluddsstranden på Hangö udd bjuder på havsnära friluftsområden och perfekta möjligheter för de surfbitna. Speciellt för vind- och kitesurfaren är vinden ofta lagom frisk. Lockar det inte att själv ställa sig på brädan, kan man njuta av farten på stranden med en kaffe.

Många känner till Hangös sommar, men det här stället är en okänd pärla speciellt på våren och hösten... Det lönar sig att besöka Hangö under andra tider av året än den livligaste sommarsäsongen - då får man uppleva staden så som den är på riktigt.

Publiktips till Egenland

Länk: Tulluddens naturstig på Hangös hemsidor.

Tulludden är ett av resmålen i Egenlands kommande säsong. Video publiceras under våren 2021.


Västra Finland

8. Konst på Barfotastigen i Korpo

En tall inlindad i metall möter den förbipasserande och träskulpturens vingar knäpper i vinden då hen klättrar upp för bergets topp.Den cirka en kilometer långa Barfotastigen på Korpo är en utställning för miljökonst längs med en skogsstig.

En av grundarnas ursprungliga tanke med Barfotastigen var att visa att konst av hög kvalitet har en plats även utanför de stora städerna

Länk: Barfotastigen

Barfotastigen är ett av resmålen i Egenlands kommande säsong. Video publiceras under våren 2021.


9. Luolavuori-grottan i Åbo – grottäventyr i närheten av centrum

Bara ett par kilometer från centrala Åbo hittas ett äventyr. För länge sedan var grottan i Luolavuori gömställe för rövare och rymlingar, men nu kan man syssla med grottkrypning och geocaching.

Det lönar sig att förbereda sig väl för en grottutfärd: ta med varma kläder, hjälm och pannlampa.

Grottans omgivning lämpar sig också bra för friluftsliv. Från krönet av kullen öppnar sig fina vyer över staden.

Tiden försvinner i Luolavuori - Spela upp på Arenan

10. Räfsö – egensinnig trähusidyll i Björneborg

Räfsö är en egenartad ö på ungefär en halv timmes avstånd från Björneborgs centrum. Det som på 1800-talet var en livlig handelshamn har förvandlats till en trähusidyll, med en fascinerande kombination av gammalt och nytt.

Tillbringa en höstdag med att vandra längs med stränderna och blicka ut över det öppna havet, eller undersök meddelanden från sjömän inristade i strandklipporna. På ön finns också den norskinspirerade fjällkyrkan där Sauli Niinistö och Jenni Haukio gifte sig år 2009.

Märkliga människor i Räfsö - Spela upp på Arenan

11. Kammi-kylä – bastubyn utan like

I Nummijärvi, Kauhajoki, leder spången över Ruuhineva myr. På tio år har en häpnadsväckande samling egendomliga byggnader rest sig på myren. De märkliga husen lockar folk från när och fjärran.

Ett ställe för naturnära lugn som Erkki Kalliomäki har byggt på en torvmosse – här finns "inga räta vinklar eller raka hörn".

Ta ett dopp i torvkällan, bada bastu, grilla vid lägerelden, kika in i de originella byggnaderna – dörrarna till Kammi-kylä står alltid öppna.

Kammi-kylä, Nummijärvi - Spela upp på Arenan

12. Edvinsstigen, Vasa – finurliga figurer längs med stigen

Den självlärda konstnären Edvin Hevonkoskis verk piggar upp motionärer som joggar längs motionsslingan i stadsdelen Vapenbrödrabyn i Vasa. Verken är fler än 100 till antalet, till största delen av metall, trä och skrot. Edvinsstigen upprätthålls med hjälp av talkokrafter.

Egenland besökte Edvinsstigen i början av det här avsnittet:

Kratern och vattentornet i Österbotten - Spela upp på Arenan

13. Övre-Såka stenkyrka – i Finlands minsta stenkyrka står dörrarna alltid öppna


I den lilla byn Övre-Såka i Karleby finns en äkta medeltida stenkyrka
med pärttak, fönstermålningar och vitkalkade väggar.

Det som gör kyrkan extra speciell är att den är en miniatyrmodell av den medeltida kyrkan i Pyttis, Sankt Henriks kyrka.

Kyrkan är Leena Harjunpääs födelsedagsgåva till sin make Martti Nykänen på hans 50-årsdag. Hon lät bygga den på gården till parets sommarbostad.

Trots att kyrkan är privat egendom står dörrarna alltid öppna och besökare är varmt välkomna.

Finlands minsta stenkyrka, Övre-Såka - Spela upp på Arenan

14. Peuran polku – naturens lugn och ödestugromantik i mellersta Österbotten

Bland ståtliga tallar och blanka tjärnar är Peuran polku en fängslande vandringsrutt. Terrängen är för det mesta lättillgänglig och höjdskillnaderna är små, så rutten lämpar sig även för nybörjarvandrare.

– Det börjar vara trängsel i många parker, men här är det väldigt lugnt, säger vildmarksguiden Minna Jakosuo. Letar man efter lugn och ro finner man det här.

Peuran polku, på svenska Renstigen, består av sammanlagt 115 kilometer vandringsleder kring åsen Suomenselkä i Mellersta och Norra Österbotten och Mellersta Finland.

Ödemarkens ro på Renstigen - Spela upp på Arenan

15. Brahestad: Finlands (kanske världens) längsta vägg

I Trä-Brahestad finns en personlig och lite oväntad sevärdhet.

Valtteri Karjula och Henri Ylikulju från Brahestad letade efter lämpliga platser att åka skateboard på tillsammans med sina kompisar, då den gula, lite speciella träväggen fångade deras uppmärksamhet. Brädorna gick i roliga vågformer på den långa väggen, som för övrigt hade ett enda litet fönster.

– Vi började fråga av kompisarna om de visste var Brahestads längsta vägg fanns. Och sen i något skede blev den Finlands längsta vägg, och vid det här laget kan man nog nästan säga att den har blivit världens längsta vägg, förklarar Ylikulju.

Finlands kanske längsta vägg, Brahestad - Spela upp på Arenan

Östra Finland

16. Den botaniska trädgården Botania – tropisk värme i fjärilsträdgården i Joensuu

Botania i Joensuu är världens nordligaste tropiska fjärilsträdgård. Botania består av två växthus och en trädgård på tre hektar. I växthusen presenteras växter och fjärilar från olika växtzoner och världsdelar. Ute i parken hittar man bland annat en sinnesträdgård och en trädgård för barn.

Fjärilsträdgården Botania, Joensuu - Spela upp på Arenan

17. Soiva metsä, den sjungande skogen – spela pentele eller trumma på en tynnyrihärkä i Suomussalmi

I den sjungande skogen i Suomussalmi kan man kombinera uteliv med musik och spela på unika, enorma instrument mitt i skogen.

Instrumenten är hantverk som byggts för att vara i skogen och de har lustiga finska namn som linnupers, oksetti, paalutribula, tynnyrihäkä och humatoteemi. Ett hurudant ljud kommer det månne från en en pentele, som är världens största kantele?

Den sjungande skogen finns på Kaunisniemi åsen, ungefär en halv kilometer från Suomussalmi centrum. Vackra sjövyer öppnar sig då man går längs stigen upp på åsen.

Soiva metsä, Suomussalmi - Spela upp på Arenan

18. Museet för mekanisk musik, Varkaus – en fartfylld rundtur till tonerna av Lady Gaga och Mozart

Rundturerna på museet för mekanisk musik i Varkaus är energiska blandningar av stand up-komedi, cirkus och konsert. Museet presenterar apparater för mekanisk musik som spelar allt från Mozart till Lady Gaga.

De minsta instrumenten får plats i fickan. Det största, som heter Goliath och ska spelas av 75 personer, väger 5000 kilo och är fem meter högt.

Museet flyttade från Tyskland till Finland är 1981 och har under årens lopp vuxit från hobby till Nordens största museum för mekanisk musik.

Museet för mekanisk musik, Varkaus - Spela upp på Arenan

19. Parikkala statypark – ett av ITE-konstens mest betydande resmål

Konstnären Veijo Rönkkönens statyer skapar en gåtfull stämning i en frodig trädgård vid östgränsen: de marscherar, simmar och dansar. De har löständer, smycken och ögon av glas. Flera av dem är förstenade i intrikata yogaposer.

I statyparken finns över 550 statyer i betong och Rönkkönen är en av Finlands mest kända ITE-konstnärer, alltså självlärda konstnärer med konst som livsstil (från finskans "itse tehty elämä"). Parikkala statypark ligger alldeles intill riksväg 6, nära ryska gränsen.

Parikkala statypark är en lite hemsk, men helt otrolig sevärdhet! Parken är den redan hädangångne Veijo Rönkkönens livsverk och ITE-konstens vagga.

Publiktips till Egenland
Parikkala statypark, Parikkala - Spela upp på Arenan

20. Savolax under: Orinoro ravin, Leppävirta

Orinoro ravin är ett imponerande naturresmål i Leppävirta som formats av en glaciärälv under istiden.

Ravinen är cirka 200 meter lång och upp till 20 meter djup. En markerad naturstig leder till ravinen. Väl framme kan man göra upp en eld vid det närliggande vindskyddet.

Egenland besökte ravinen i början av det här avsnittet:

Elvis, änglar och rälsbuss - Spela upp på Arenan

21. Hytermäöarna – Romu-Heikkis natursköna rike i Kerimäki

Hytermäöarna bjuder på en unik kombination av historia och natur i Puruvesi i Savonlinna. Heikki Häyrynen, i folkmun Romu-Heikki (Skrot-Heikki), var en legendarisk länsman i Kerimäki, och naturskyddsområdet bestående av tre öar är ett arv av Heikki och hans fru Lilli.

Hytermä är ett ypperligt naturresmål – gör en dagsutflykt och vandra på åsen, beundra Puruvesis kristallklara vatten och ät picknick vid ett av kvarnstensborden där Romu-Heikki och Lilli brukade få kaffet uppdukat till sig. Kvarnstenar var Romu-Heikkis passion, och det var av sådana som lokala arbetare reste en sju meter hög minnesstod som Häyrynen döpte till Arbetets minnesmärke

Du kan ta dig till ön med egen båt eller boka skjuts med en lokal företagare.

Hytermäöarna i Kerimäki - Spela upp på Arenan

22. Ärjänsaari – Ule träsks temperamentfulla pärla

Den obebodda och skyddade öns sandbanker och vackra natur lockar. Då man stiger ut på kanten av den branta åsen och Finlands största insjö rakt ligger framför en, är det lätt att förstå varför Ule träsk kallas för Kajanalands hav.

För den som åker på utflykt till Ärjä är det viktigt att komma ihåg att vara aktsam med den känsliga naturen och till exempel hålla sig till de märkta stigarna. Man kan ta sig till ön med egen båt eller beställa skjuts med en lokal företagare. Från centrum av Kajana är det ungefär 20 kilometer till närmaste strand.

Länk (på finska): Ärjänsaari på Forststyrelsens Luontoon-sidor

Ärjä är ett av resmålen i Egenlands kommande säsong. Videon publiceras våren 2021.

Norra Finland

23. Oranki Art – den vilda konstskogen i Lappland

“Är det här ett konstverk eller ett staket som rasat omkull?”Det är en tanke som lätt korsar huvudet i miljökonstutställningen Oranki Art mitt i skogen i Pello, nära svenska gränsen.

I Oranki Art finns över 80 konstverk som skapats här under årens lopp, och som fått stanna kvar för att formas av naturen.

Det var ett kompisgäng som kom på idén om en hemlig konstutställning i skogen i byn Oranki. Projektet hölls inte hemligt länge – konstskogen utvecklades till en av Finlands största och internationellt mest kända miljökonstutställningar.

Oranki Art tog konst till skogen - Spela upp på Arenan

24. Farm Escape – escape room-spel bland kaniner och höns i Torneå

På den här gården kan man spela äventyrsspel med hela familjen samtidigt som hönsen kacklar, lammen bräker och kaninerna skuttar runt fötterna. De flesta escape room-spelen finns i städer, men det här spelas på djurens villkor:

– Eftersom vi har de här skådespelarna i rummet, ska ni inte springa så ni snubblar på dem. Eller halkar, för de bajsar omkring precis hela tiden, dirigerar Farm Escapes grundare Liisa Koivisto.

Farm Escape finns Mustajärvi by, 36 km norr om Torneå.

Flyktspel på farm i Torneå - Spela upp på Arenan

25. Martinniemi – träskallar och historia i Haukipudas

På Martinniemi kulturstig kan man gå på en fantasifylld promenad mitt i naturen. Kultur- och naturstigens specialitet är de så kallade "träskallarna", träskulpturer gjorda av lokala musikern Jyrki Mäki

Träskallarna tittar ut bakom buskar, hänger i trädgrenarna och visar tungan. Varje år fylls stigen på med några träskallar.

Ursprungligen tänkte Mäki att folk kan laga egna träskallar och föra dem till stigen, men än så länge är alla trä-gubbar gjorda av musiker-skulptören själv.

Träskallarnas stig i Martinniemi - Spela upp på Arenan

26. Ädelstensgalleriet i Kemi – exotiska juveler, fantastiska kopior och Finlands kungakrona

I Kemi kan man på nära håll se rubiner, smaragder och topaser, bekanta från spelet Afrikas stjärna, men även ädelstenar som finns i Minecraft.

I galleriets nedre våning finns en samling som omfattar elfenben, bärnsten, koraller, pärlor och fossiler. I övre våningen får man bekanta sig med imponerande kopior av världens kändaste diamanter och med Storbritanniens Imperial State Crown.

Här kan du även beundra Finlands kungakrona, eller kronan sop planerades för Finlands kung. Guldsmeden och galleriets grundare Teuvo Ypyä har tillverkat kronan enligt de ursprungliga ritningarna på 1980-talet.

Ädelstensgalleriet har över 3000 stenar från Finland och ett sextiotal andra länder. Galleriet finns vid strandbulevarden i Kemi centrum, vid stadens innerhamn.

Ädelstensgalleriet, Kemi - Spela upp på Arenan

27. Karlö - Bottenvikens största ö

Karlö utanför Uleåsalo är Bottenvikens största ö. Ön som är mest känd som ett sommarparadis, bjuder utanför högsäsong på lugn och ro, havsvyer och bland annat ett exotiskt ljudkonstverk med ett mystiskt eko.

Historier och konstiga ljud på Karlö - Spela upp på Arenan

Översättning: Hanna Berndtsson-Hera

Här har vi redan varit

Egenland

Publiken gör Egenland
Vi erbjuder inspiration och tips för resor i Finland. Vi presenterar era, era, publikens, bästa och originellaste tips på annorlunda kultur: platser, personligheter och evenemang.

På Egenlands karta hittar du över 100 resmål i hela Finland.

Kolla in våra restips på Yle Arenan:

  • Över 100 korta videor och tre säsonger av tv-programmet Egenland

  • Mer info i form av längre artiklar och temapaket

  • Fjärde säsongens nya tv-avsnitt publiceras den 31.5.2021.

För glimtar av vårt unika land och dess människor kan du följa Egenland på instagram @egenland

Är du intresserad av att utbyta tips om unika resmål i Finland? Då är du varmt välkommen med i facebookgruppen Poikkea polulta/På andra vägar. Gruppen administreras av Egenland-redaktionen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln