Svårare för skolelever i Ekenäs att få praoplats på grund av coronaläget - undantaget är Hangö där man inte har någon reservplan
Den här hösten har det varit mer utmanande än vanligt att hitta praoplatser för elever som går i grundskolan.
Det beror ganska långt på coronaläget.
I Ekenäs högstadieskola har man en reservplan för elever som blir utan praktisk arbetslivsorientering, alltså prao.
- Läget är nu som det är och många har valt att inte ta emot praoelever den här hösten, säger studiehandledaren Maria Lindberg vid Ekenäs högstadieskola.
En del arbetsplatser tar den här hösten inte emot utomstående.
Daghemmen i Raseborg kan ta emot praoelever, däremot gör inte skolorna det. I övrigt följer småbarnspedagogiken samma linjeringar vad gäller de coronadirektiv som skolorna har, berättar chefen för småbarnspedagogik, Nina Aartokallio
Det finns också arbetsplatser där en stor del av personalen jobbar på distans. Då finns ingen på plats som hinner eller kan vägleda praoeleven.
Ännu för en vecka sedan såg det ganska dystert ut för niorna i Ekenäs högstadieskola.
Klassen är dessutom rekordstor, berättar studiehandledaren Maria Lindberg.
- Vi är nästan två klasser fler, så också det har påverkat.
En del arbetsplatser har också uppgett att de inte har tillräckligt med jobb för att sysselsätta en praoelev.
Niondeklassarna Linn Sjöberg, Erin Nylund och Max Wahteristo i Ekenäs har alla lyckats få praoplats.
- Det känns helt jättebra och ska bli jätteroligt att pröva något nytt, säger Linn Sjöberg.
Helt nytt och obekant blir det inte för Linn Sjöberg, hon ska nämligen jobba på sin pappas företag. Här har hon sommarjobbat tidigare, men nu sker den praktiska arbetslivsorienteringen under skoltid, genast efter höstlovet.
- Jag har nog sökt till många olika ställen, bland annat till Dragsvik och flera andra, men de har inte svarat, säger Linn Sjöberg.
Max Wahteristo ska jobba på ett bageri med kafé och restaurang, vilket han tycker ska bli roligt. Han var dessutom tidigt ute med att söka en praoplats.
- Jag tyckte det var ganska lätt att få praoplats. Vi fick datum när skolan började och redan tre eller fyra dagar senare började jag söka praoplats, säger Max Wahteristo.
Erin Nylund satsar på ett säkert kort när hon är prao i samma affär där hon har sommarjobbat.
- Det var ganska enkelt för mig att få praoplats, eftersom de känner mig från tidigare och vet att jag kan det jag gör.
Erin Nylund ska plocka upp varor på butikshyllor.
Nytt för i år är en del coronadirektiv
Höstens skärpta coronaläge märks också när niondeklassarna i Ekenäs har talat med företagare och personal på sina kommande praoplatser.
Max Wahteristo har fått instruktioner av sin arbetsgivare om vikten av noggrann handhygien.
- Jag tror att jag ska ha munskydd också.
Linn Sjöberg, som ska jobba med sin pappa, vet också att det gäller att följa rådande rekommendationer.
- Man måste nog tänka på det när man jobbar en hel del med kunder, säger Linn Sjöberg.
- Åt mig har de inte sagt något, men jag får säkert veta när jag börjar, säger Erin Nylund.
Många sent ute med att ansöka om praoplats
Helt lätt har det inte varit att få en praoplats. Max Wahteristo har kompisar som har fått ansöka om praoplats på flera olika ställen och några har också blivit utan.
Både Erin Nylund och Linn Sjöberg upplever att det var lättare för vissa av kompisarna och svårt för andra.
- Jag tror att folk har varit för sent ute, platserna är redan upptagna, säger Max Wahteristo
- Jo, eller så vågar folk inte ta elever på jobb nu, säger Erin Nylund.
De flesta elever har ändå fått praoplats, trots att några varit sent ute med att söka, säger studiehandledaren Maria Lindberg.
- Vi har drygt 110 elever som ska ut på på prao nästa vecka (19-23.10) och av dem är ungefär fem utan plats. De eleverna kommer att var här i skolan för att repetera och fördjupa sig i det som de har gått genom under hösten, säger Maria Lindberg.
Praoplatsen är kanske inte drömjobbet, men ger bra erfarenhet
Linn Sjöberg, Erin Nylund och Max Wahteristo är mycket hellre ute på prao än i skolan för att repetera det de hittills lärt sig under höstterminen.
- Jag har satsat på att vara på ett roligt ställe, säger Max Wahteristo, på frågan om bagaryrket är det som han drömmer om.
Han får medhåll av Erin Nylund, som ska plocka upp varor i en affär.
Också Linn Sjöberg jobbar gärna med sin pappas företag trots att hon inte har några planer på att fortsätta i familjeföretaget.
- Det är lite vad han drömmer om, men jag har inte riktigt sådana planer. Det här är ändå något jag kan och det känns som en trygg plats, säger Linn Sjöberg.
Max Wahteristo tillägger att han följde studiehandledaren Maria Lindbergs råd att själv ta kontakt med arbetsplatsen.
- Om man har föräldrar som söker praoplatsen så tänker arbetsgivarna att man inte själv klarar av det. Därför rekommenderar Maria att man själv tar hand om det och så lär man sig samtidigt.
Artikeln fortsätter efter arenaklippet

Svårt att fixa praoplats för niorna i Ekenäs, delvis på grund av coronaläge, delvis på grund av att eleverna varit sent ute
Kariseleverna gör sin prao i slutet av november
Niondeklassarna i Karis svenska högstadium har sin praktiska arbetslivsorientering vecka 48, det vill säga i slutet av november. Den andra praoveckan är sedan inprickad i slutet av januari 2021.
- Vi har en överenskommelse mellan skolorna i Raseborg att alla nior inte gör sin prao samtidigt. Det här för att arbetsplatserna ska räcka till, säger studiehandledaren Johanna Metsämäki.
Hon upplever att de flesta niondeklassare i Karis verkar ha koll på sina praoplatser. Det har överlag gått ganska bra att hitta arbetsplatser som tar emot skolelever.
- Vi avvaktar hela tiden och följer med coronaläget, säger Johanna Metsämäki.
Inga större problem få praoplats i Hangö
I Hangö har det varit relativt lätt att få praoplats, berättar studiehandledaren Johan Nilsson vid Hangö högstadium.
Där ska åttorna ut på praktisk arbetslivsorientering i mitten av november.
- Vi har i vår läroplan här i Hangö en sådan uppdelning att årskurs åtta ska vara fem skoldagar på prao och årskurs nio ska vara tio skoldagar, säger Johan Nilsson.
Niondeklassarna har sin två veckor långa prao i januari.
Just nu har så gott som alla åttor praoplats.
- Det har inte ens varit några större problem att hitta platser, eleverna har varit väldigt duktiga. Vi har det här som en liten övning i att söka arbete, säger studiehandledaren Johan Nilsson.
Läget kan ändras, då blir det att smida nya planer
Johan Nilsson har inte hört, åtminstone inte den officiella vägen, att någon elev skulle ha nekats praoplats på grund av rådande coronaläge.
- Ryktesvägen har jag hört att en elev skulle söka till en viss plats och sedan kom den ändå med en lapp till en helt annan plats. Jag kan nog tänka mig att det finns arbetsplatser som är försiktigare och det är bra. Varje arbetsplats bedömer sin situation och beredskapen att ta emot någon.
Johan Nilsson tillägger ändå att läget kan ändras om antalet coronafall ökar. I sämsta fall kan flera elever bli utan praoplats.
- I så fall får vi tänka om. Vi har för tillfället ingen b-plan. Det handlar om fem skoldagar. Vi får då sätta oss ner med lärarna och fundera på vad vi hittar på i stället. Kanske vi delvis kan köra något slags arbetslivstema i skolan, funderar Johan Nilsson.
I informationen till arbetsgivarna har skolan bett att arbetsplatserna meddelar genast om planerna ändras.
- Vi meddelar naturligtvis också från skolan om vi skulle få sådana direktiv att vi måste ordna praon på ett annat sätt. Situationen i Hangö har hittills varit bra, men man ska givetvis aldrig förringa riskerna med coronan, säger studiehandledaren Johan Nilsson vid Hangö högstadium.

Ganska lätt att få praoplats i Hangö, men företag hinner ännu avboka om coronaläget förvärras
Artikeln korrigerad 14.10 kl 8.03: med följande stycke: Daghemmen i Raseborg kan ta emot praoelever, däremot gör inte skolorna det. I övrigt följer småbarnspedagogiken samma linjeringar vad gäller de coronadirektiv som skolorna har, berättar chefen för småbarnspedagogik, Nina Aartokallio.