Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Bokashi är ett sätt att kompostera hemma i köket – du får matjord istället för sopor

Från 2020
Uppdaterad 12.04.2021 11:19.
Två personer med en hink med köksavfall.
Bild: Yle/Marika Lyttz-Råholm

Jord är något vi tar för givet, något som bara finns. Men egentligen har vi inte så mycket odlingsjord som vi tror och i framtiden kommer vi att behöva mycket mer om vi ska kunna producera mat åt alla.

Detta samtidigt som vi kastar mycket mat både här i Finland och i andra länder. Mat som ursprungligen kommer från jorden och som tillhör jorden.

För varje kilo grönsaker vi gräver upp så försvinner matjord och på något sätt måste vi ge tillbaka det vi tar.

Lök
Bild: Yle/Alexandra Wärn

Poängen med bokashi är att gammal mat blir till ny jord utan att det behöver vara varken komplicerat eller utrymmeskrävande. Komposterar du ditt matavfall får du en miljövänlig cirkulär process som både plånboken, miljön och trädgården kommer att gynnas av.

Kolet binds i jorden

Kompostering har alltid funnits, men bokashi kökskompostering är ett relativt nytt sätt att se på matåtervinning. Metoden kommer från Japan och där har man hållit på sedan 80-talet.

Fördelarna med bokashi är framför allt att man tar vara på sitt avfall. Till skillnad från traditionell kompostering där avfallet förmultnar, så fermenteras (syras) avfallet istället. Detta är en snabb process som man lätt utför i sitt kök.

I förmultningsprocessen bryts avfallet ner till jord med hjälp av bland annat syre och värme (aerob process), medan Bokashikomposteringen är en syrefri (anaerob) och kall process.

Det finns många fler fördelar med bokashi som till exempel att en stor del av näringen blir kvar i avfallet eftersom det är en kall process.

Matrester.
Bildtext Matrester.
Bild: Yle/Marika Lyttz-Råholm

Med bokashi kan du göra jord av alla matrester du har hemma i köket: kaffesump, grönsaker, bananskal, kycklingben, äggskal, avokadokärnor osv. Undantaget är våta rester som såser, yoghurt och liknande.

Två hinkar och en burk mikrober

För att komma igång med bokashi hemma behöver du två hinkar med kran och lämpligt strö. Man kan köpa färdiga startpaket som innehåller det man behöver.

Börja med att lägga ett hushållspapper och en matsked bokashiströ i botten på hinken. Utan strö går inte jäsningen igång och då får man inte bra bokashi.

Ett bokashikärl
Bildtext Lägg hushållspapper och strö i botten på kärlet.
Bild: Yle/Marika Lyttz-Råholm

Det finns olika typer av strö; torrt eller fuktigt vetekli, biokol och spray. Alla är aktiverade med samma mikrober, eller effektiva mikroorganismer (EM), som är en symbios av mjölksyrabakterier, jästsvampar och fotosyntesbakterier.

Tillsammans börjar dessa mikrober bryta ner avfallet direkt de kommer i kontakt med avfallet. Det gäller att pröva sig fram till den variant man gillar bäst.

En glasburk med bruna gryn.
Bildtext Bokashiströ.
Bild: Yle/Marika Lyttz-Råholm

Varje dag samlar man upp matrester i ett separat kärl som man sedan tömmer ner i bokashihinken på kvällen eller då den fyllts upp.

Man använder ett separat kärl eftersom man inte vill öppna bokashihinken mer än 1 eller max 2 gånger per dag.

Bokashi mår inte bra av för mycket syre eftersom fermenteringsprocessen förutsätter en så syrefri miljö som möjligt.

För bästa resultat kan man gärna även finfördela matresterna, detta för att få resterna så kompakt som möjligt, och undvika lufthål.

En halvfull bokashihink
Bildtext Sätt 1 msk bokashiströ per liter avfall.
Bild: Yle/Marika Lyttz-Råholm

För varje liter avfall, strör man på 1 msk bokashiströ och pressar bort överflödig luft innan man lägger på locket.

Lakvattnet är guld värt

När hinken börjar fyllas upp, och beroende på hur fuktigt avfall man har, samlas det vätska (lakvatten) nederst i hinken. Man tömmer hinken på lakvatten vart efter (3-5 ggr/vecka) för att hålla innehållet i hinken så torrt som möjligt.

Bokashihink som töms.
Bildtext Lakvattnet luktar inte gott.
Bild: Yle/Marika Lyttz-Råholm

Komposterar man i vanliga hinkar utan kran kan man använda mer torrt avfall som t.ex. bröd som suger upp fukten. Lakvattnet luktar surt, men är guld värt. Den kan spädas ut 1:100 och användas till gödsling både ute och inne.

Häller du ut lakvattnet i vasken kommer mikroberna att äta upp fett och ansamlingar som bildats i rören, helt ekologiskt, utan frätande gifter.

När hinken är full får den stå på efterjäsning i rumstemperatur i 2 veckor. Under denna tid börjar du fylla nästa hink.

En hink med bokashi
Bildtext Dags för tömning.
Bild: Yle/Marika Lyttz-Råholm

Efter efterjäsningen kan avfallet föras ut. Det kommer fortfarande att se nästan likadant ut som det gjorde för två veckor sedan då locket stängdes, men processen är igång.

Gammal jord får nytt liv i en jordstation

Mikroberna i bokashiströet har börjat jobba och omvandlingen till jord kommer igång på allvar då avfallet kommer i kontakt med jord. Avfallet förvandlas alltså inte till jord i hinken.

På höst, vinter och vår kan man vända ner det jästa avfallet direkt i trädgårdslandet. Sommartid, då det ofta finns växter i landet, kan man lägga det i en s.k. jordstation. Dels för att det blir mera arbetsamt att hålla på mellan växterna, men även för att avfallet fortfarande är surt och kan skada känsliga växter.

Bokashi i jorden.
Bildtext En jordstation för bokashi.
Bild: Yle/Marika Lyttz-Råholm

I jordstationen blandas avfallet med jord. Två delar jord till en del avfall är en bra riktlinje.

Jorden som används till detta kan vara näringsfattig gammal jord t.ex. från krukor är det bra om avfallet får stå ute ytterligare två veckor innan det används i närheten av växter eftersom det fortfarande är surt.

En jordstation kan t.ex. bestå av pallkragar med lock dit man häller avfallet. Det är bra att lägga gnagarnät i botten eftersom bokashi kan vara intressant för djur även om det är surt.

Det går fint att kompostera året runt. Det gör inget fastän det är minusgrader ute. Bokashi fryser och aktiveras igen då det blir varmare på våren.

Processen är optimal i 23-25 grader, då sker förvandlingen till jord på så lite som 6 veckor.

dracaena, ripsalis
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Bokashi på balkongen

Alla som har behov av jord, har nytta av en bokashi. I lägenhet kan man utföra bokashi enligt samma instruktioner och ifall man inte har tillgång till en jordstation ute kan man göra en jordstation i plastback inomhus eller på balkongen.

Häll avfallet ner i plastbacken och blanda 1:2 med gammal jord och med ett lager jord överst. På så sätt skapar man ny jord till grönväxter och balkongväxter. Locket på plastbacken skall då inte vara helt tättslutande eftersom den nya näringsrika jorden behöver luft.

Det är enkelt att komma igång, miljövänligt och otroligt tillfredsställande att kunna använda sitt eget avfall till näringsrik jord i trädgården!

En bokashibytta.
Bildtext Ett bokashikärl
Bild: Yle/Marika Lyttz-Råholm

Reglerna för kompostering kan variera från kommun till kommun och mellan tätort och landsbygd. Kontakta din kommun om reglerna kring kompostering ifall du är osäker.

Artikeln uppdaterades 25.10 2020, kl. 10.24 med tillägget om att reglerna för kompostering kan variera från kommun till kommun.

Artikeln uppdaterades 26.10.2020, kl. 15.40 med en ändring från förruttnelseprocess till förmultningsprocess och en precisering i hur en förmultningsprocess skiljer sig från Bokashikomposteringen: aerob- kontra anaerob process.

Artikeln uppdaterades 3.11.2020 kl 17.23 med förtydligande om att jordstationen gärna skall förses med gnagarnät.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln