Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ilskan bubblar när pubarna i Liverpool måste stänga - bisarra diskussioner om vad som är en pub

Från 2020
En man sitter på en pub i Liverpool och dricker ur ett stort ölglas.
Bildtext De sista ölslurkarna tas nu på pubarna i Liverpool
Bild: AFP / Lehtikuva

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har infört en ny plan för hur landet ska bekämpa coronapandemin. Det blir ett "trafikljussystem" med tre nivåer. Staden Liverpool är placerad i den högsta riskkategorin.

Städer och regioner indelas i tre olika kategorier, beroende på smittoläget. Den allvarligaste nivån "mycket hög spridningsrisk", innebär stängda pubar, barer och gym.

Liverpool och den omgivande regionen Merseyside i norra England ligger i den värsta farozonen där smittan har spridits kraftigt.

Människor får enligt de nya reglerna inte träffas - vare sig inomhus eller utomhus i sina trädgårdar. Pubar, barer, gym, kasinon och spelhallar i staden måste vara stängda från och med den 14 oktober.

Varför ska Liverpool gå i första ledet?

Upprörda pubägare i Liverpool säger att de nya coronarestriktionerna kommer att slå omkull deras affärsverksamhet. Redan den nationella nedstängningen tidigare i år slet hårt på verksamheten, och nu kommer den nya lokala restriktionen som en sista droppe, menar de.

Pubägarna rasar över att just deras stad ska gå i första ledet.

- Vi har färre pubar här än vad London och i Manchester har, men det är Liverpool som får bära allas börda, säger pubägaren Karen Strickland till nyhetsbyrån Reuters.

Hon anser att om det finns ett ställe som ett tryggt så är det just puben. De som håller i gång och festar kommer att fortsätta med det i sina privata hem utan att följa riktlinjerna för avståndstagande, påpekar hon.

- Det här kommer inte att hjälpa eftersom de håller sina hemmafester, de dricker fortfarande och de är sociala. På puben följer vi regeringens alla regler perfekt: Folk sätter sig ner, och då de stiger upp tar de på sig ansiktsskyddet. Vi håller också rent överallt hela tiden.

Pub i Liverpool 12.10.2020
Bildtext Pubar och barer stängs i staden Liverpool från och med 14.10.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Frågan är: När är en pub en pub - och när är den en restaurang?

Pubägare i de värst virusdrabbade områdena i norra England måste nu fundera på hur de ska överleva de nya restriktionerna. Kommer de att överleva eller sjunka? När är en pub en pub, och när blir den en restaurang?

I enlighet med regeringens nya regler för pubar kan en del pubar hålla öppet "om de drivs som om de vore en restaurang" - vilket betyder att det serveras fullgoda måltider, till exempel en lunchmåltid eller ett kvällsmål.

På pubarna förundrar man sig över definitionen på måltid.

Frågan har lett till bisarra diskussioner om några populära snacks - smårätter som består av bland annat potatis och fläsk. Enligt myndigheterna kan de här rätterna inte betraktas som måltider.

Däremot kan vissa piroger bestående av kött och grönsaker nog räknas som en måltid. En pirog med fransk potatis och sallad accepteras som en normal måltid. Det är också möjligt att mindre rätter med korv kan betraktas som måltid, säger bostadsminister Robert Jenrick.

Den här typens pubar får enligt de nya bestämmelserna servera alkohol enbart som ett tillägg till maten.

Boris Johnson talar om nya restriktioner 12.10.2020
Bildtext Boris Johnson talar om nya restriktioner 12.10.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Boris Johnson vill inte stänga ner hela samhället

Premiärminister Johnson vill inte stänga ner hela samhället eftersom det skulle vara förödande för landets ekonomi. Affärer, skolor och universitet är fortfarande öppna.

Enligt de allmänna nationella restriktionerna får högst sex personer träffas i grupp

Det nya systemet kommer tre veckor efter regeringens senaste nationella program.

Enligt de nationella restriktionerna får maximalt sex personer träffas i grupp, och pubar och barer måste stänga klockan 22. Det finns också begränsningar i umgänget mellan hushåll.

Boris Johnson säger att systemet med tre kategorier ska förenkla och standardisera ett hittills förvirrande nätverk av olika lokala bestämmelser.

Hälsomyndigheterna vill förhindra att sjukhusen blir överbelastade och att dödstalen börjar öka.

För att de nya restriktionerna inte ska bli allt för ekonomiskt betungande har regeringen lovat att betala två tredjedelar av lönen till arbetstagare i de företag som har tvingats stänga på grund av de nya reglerna.

Det ekonomiska paketet har emottagits som "oacceptabelt" eftersom det inte är lika generöst som det nationella systemet, och för att det inte inkluderar arbetstagare som arbetar i företag som påverkas indirekt av de nya restriktionerna.

Människor i Liverpool uppmanas att hålla avstånd till varandra
Bildtext Människor i Liverpool uppmanas att hålla avstånd till varandra
Bild: AFP / Lehtikuva
Människor i Liverpool uppmanas att hålla avstånd till varandra och använda den motsatta trottoaren
Bildtext Fotgängare i Liverpool uppmanas att hålla avstånd till varandra och använda den motsatta trottoaren
Bild: AFP / Lehtikuva

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln