Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

“När vi lever i osäkra tider är det viktigt att partierna samarbetar” - Lovisapolitiker tar sig an höstens utmaningar

Från 2020
Arja Isotalo och Otto Andersson vid Lovisa torg.
Bildtext Arja Isotalo och Otto Andersson ser trots allt ljust på en tung politisk höst i Lovisa.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Permitteringar, budgetunderskott, skolindragningar och coronautmaningar - tiderna är hårda för Lovisa stad, men ledande politiker ser också positiva trender.

Inne i det anrika rådhuset är det stilla och lugn förmiddag. Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom sitter på möte med näringslivsfrågor.

I ett mindre mötesrum tar fullmäktigeordförande Otto Andersson, SFP och stadsstyrelsens vice ordförande Arja Isotalo, SDP emot Yle Östnyland för att se på höstens kommande utmaningar för staden och dess invånare.

Senare på kvällen ska de två träffas igen då stadsstyrelsen sammanträder för att bland annat gå vidare med nästa års budgetarbete.

Deras miner är inte bekymrade, men nog allvarliga då vårt samtal om den kommunalpolitiska hösten i Lovisa börjar.

- Mycket jobbigt, konstaterar Arja Isotalo kort.

- Det finns mycket att göra och det beror förstås på den ekonomiska situationen, som för alla kommuner för tillfället i Finland är ganska ansträngd. Samtidigt måste vi skapa lösningar som stärker framtidstron, säger Otto Andersson.

Underskott på underskott, på underskott

Ekonomin har nu några år gått på minus i Lovisa. I fjol var underskottet kring nio miljoner euro, året innan, 2018, cirka sex miljoner och den senaste prognosen för i år ger ett underskott på fyra miljoner euro.

- Det ser inte så bra ut och vi måste tackla det här på något sätt, bland annat genom vårt balanseringsprogram, men något lätt arbete är det inte, säger Arja Isotalo.

Lovisa kommunvapen.
Bildtext För att upprätthålla den kommunala servicen i Lovisa hade staden 1 135 anställda år 2019.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Till stadens balanseringsprogram hör bland annat permitteringar, 14 dagar för de flesta anställda, färre och uppskjutna investeringar och nedläggningar av två skolor och två daghem.

- Det är lätt att hålla med Arja om att det inte kommer att vara lätt, men vi måste anpassa stadens ekonomi för att kunna upprätthålla servicen och utveckla den i framtiden, säger Otto Andersson.

Han ser få andra möjligheter än att se över stadens köptjänster.

- Skattesatsen har vi redan höjt i fjol, stadens lånebörda är redan stor, men det som vi inte ännu har tittat så mycket på är stadens köptjänster, till exempel på den tekniska sektorns sida, säger han.

Båda två är eniga om att inte mera i det här läget igen tulla på stadens skolnät.

- Vissa skolfrågor har behandlats några gånger i fullmäktige och det har blivit ett klart nej, så de är inte aktuella just nu, konstaterar Otto Andersson.

Hur är det att göra politik och vara politiker i så här tuffa tider?

- Det fordrar mycket av oss, men vi måste lita på stadens operativa ledning, sen måste vi alla politiker tillsammans jobba för Lovisas bästa, säger Arja Isotalo.

Arja Isotalo.
Bildtext - Solen glimtar lite åt Lovisa, då någon vill investera här, säger Arja Isotalo.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Man måste kavla upp ärmarna ännu mera och ta itu med det här. För alla i hela världen är det oklart hur man ska navigera i den här coronadimman, därför är det viktigare än någonsin att vi tillsammans diskuterar. När man är fler blir man också klokare, säger Otto Andersson.

Budgetberedningen för nästa år är nu i full gång i Lovisa. Fullmäktige ska ta ställning till den i mitten av november.

Otto Andersson är trots de dystra nyheterna på den kommunala sidan också mån om att lyfta fram positiva saker.

- Här i Lovisa kan vi glädjas åt positiva tendenser i hamnen, det ska byggas en ny terminal, och regeringen beviljade pengar till Lovisa-Lahtis banan. Det är jätteviktigt att vi får investeringar till Lovisa, säger han. Staden behöver nya invånare och fler arbetstillfällen.

Arja Isotalo håller med och finner också fler ljusglimtar.

- Solen glimtar lite åt Lovisa, då någon vill investera här. Vi förtroendevalda måste kunna se positivt på framtiden. Inte ger vi upp, säger hon. Också den kommande bostadsmässan är en solglimt.

Otto Andersson.
Bildtext - Vi i SFP är färdiga att lyssna på alla goda förslag som kommer, säger Otto Andersson.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

För att locka nya invånare behövs en fungerande kollektivtrafik, något som staden kämpat länge med redan innan coronaepidemin. Bussturerna har blivit färre mellan Lovisa och grannstäderna.

- Det nya är att det kom ett avgörande från EU i somras, som gör det möjligt för ett högre stadsunderstöd till kollektivtrafiken. Det här ska vi nu utreda, säger Otto Andersson.

- Till all tur har vi servicelinjen som gör det möjligt för invånarna i Lovisa att sköta sina ärenden, säger Arja Isotalo.

Båda två får respons av Lovisaborna kring diverse beslut och frågor. De ser det som viktig att kommunicera öppet med invånarna.

- Ofta får jag frågor om varför vi har tänkt på ett visst sätt. Det gäller sen att kunna berätta, ibland lyckas det och ibland inte, säger Arja Isotalo.

Vikten av samarbete

Under samtalet återkommer både hon och Otto Andersson till hur viktigt det är att i den här situationen se på helheten och inte försöka ta lätta politiska poäng.

- När vi lever i osäkra tider är det viktigt att partierna samarbetar. Vi i SFP är färdiga att lyssna på alla goda förslag som kommer, säger Otto Andersson.

- Det låter mycket, mycket bra. Vi ska lyssna på vad den andra vill säga och visa varandra hänsyn, säger Arja Isotalo.

Diskussion om artikeln