Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronapandemin håller Europa i sitt grepp - rekordmånga nya smittfall förra veckan

Från 2020
Uppdaterad 13.10.2020 16:19.
En grupp människor i munskydd köar
Bildtext Liten lättnad kan noteras i Spanien.
Bild: EPA-EFE/SUSANNA SAEZ

Rekordmånga nya fall av coronasmitta registrerades i Europa förra veckan, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. Så många fall har inte konstaterats på en vecka sedan pandemins början. I Sverige oroar man sig för stigande antal fall på äldreboenden.

I sin veckouppdatering på tisdagen uppgav WHO att fallen av coronasmitta ökade med 34 procent och dödsfallen med 16 procent förra veckan.

Storbritannien, Frankrike, Ryssland och Spanien står för över hälften av alla nya fall.

Läs mera: Ilskan bubblar i Liverpool när pubarna måste stänga.

Läget lättar en aning i Spanien

Det finns ändå ljusglimtar i WHO:s rapport: I Spanien gick antalet nya coronafall ner förra veckan i förhållande till veckorna innan. Det visar också Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s statistik - efter att ha legat långt över 300 i incidenstal ligger Spanien nu på 299 fall per 100 000 invånare och två veckor.

Men i Polen är läget ett annat. Där har coronafallen och dödsfallen i covid-19 fördubblats på en vecka. Den polska regeringen har skärpt restriktionerna för att undvika en total nedstängning av samhället.

En man står under en bro och målar en graffiti på en bropelare av tre personer inom medicinska kåren och som alla tre ha munskydd.
Bildtext Varning för corona i Gdansk
Bild: BACKGRID, Inc./All Over Press

WHO-direktör: Förstår frustrationen

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus påminde om att det inte finns några genvägar vad gäller pandemin, men han sa sig förstå folks frustration.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Bildtext Tedros Adhanom Ghebreyesus
Bild: EPA-EFE/All Over Press

ECDC:s uppdaterade statistik för i dag, tisdagen den 13 oktober, visar att epidemin, vid sidan av Polen, ökar kraftigt särskilt i Tjeckien. Landet har ett incidenstal på 521,5 - det högsta i Europa för tillfället.

Läget i Nederländerna och Belgien verkar också rusa iväg. Belgien har en incidens på 430 och Nederländerna på 387.
Frankrike och Storbritannien ligger bägge strax under 300 och Finland på knappt 45.

Italien inför stränga restriktioner i dag för att bromsa upp epidemin i landet, som tycks ha fått mer luft under vingarna de senaste dagarna. Hemmafester, både ute och inne, amatöridrott och sena utekvällar förbjuds.

Sex personer är det maximala antalet personer som kan bjudas hem, upplyste premiärminister Guiseppe Conti på tisdagen.

Vittorio Veneton keskustan aukio
Bildtext Piazzorna gapar tomma i Italien
Bild: Edoardo Nicolino / Alamy

Tegnell oroar sig för äldreboenden

I Sverige har 2 200 nya fall av coronasmitta registrerats sedan fredagen. Vid en presskonferens i Stockholm på tisdag eftermiddag konstaterade statsepidemiolog Anders Tegnell att man ser en betydande ökning i smittofall i Stockholm, Uppsala och Örebro.

Tegnell uttryckte också oro för äldreboendena i Sverige - i dem har fallen dubblerats den senaste veckan.

anders tegnell
Bildtext Anders Tegnell: Betydande ökning i antalet fall
Bild: AFP / Lehtikuva

- Det finns oroande tecken på att äldreboenden återigen börjat drabbas. På kort tid har antalet fall fördubblats, även om det inte finns något som tyder på att det finns en koppling till att de öppnats upp för besök, eftersom ökningen började innan dess, säger Anders Tegnell.

Försiktig optimism i Norge

Norge gläder sig i dag åt lite ljusare incidenssiffror. Verdens gang skriver att coronaförekomsten är lägst i Norge just nu i förhållande till övriga Europa. Landet har en incidens på 34,3.

Källor: SVT, ECDC, Berlingske Tidende, Verdens Gang, Jyllandsposten