Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pilbågsjakt väcker många fördomar - pilarna är utvecklade så att djuret inte behöver lida länge

Från 2020
man i kamouflagekläder spänner en pilbåge.
Bildtext Tero Riihinen övar flera gånger i veckan, så att skyttekunskaperna upprätthålls.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Intresset för pilbågskytte ökar och numera blir det också allt vanligare att jaga med pilbåge. Under hösten har några jägare jagat rådjur med pilbåge i Stormälö i Pargas.

Jägaren Tero Riihinen har sysslat med pilbågsjakt i tolv års tid. Han berättar att jaktmetoden oftast väcker många fördomar.

- Många upplever pilbågen som ett otillförlitligt och oetisk jaktvapen. Men när de provar på och ser hur vapnet fungerar, ändrar de flesta åsikt, säger Riihinen.

Viktigt att vara tillräckligt nära bytet

Utmaningen med pilbåge är att du måste komma tillräckligt nära ditt byte.

- Med gevär kan man skjuta ett byte på 150 meters avstånd, men med pilbåge bör avståndet vara högst 25 meter, säger jägaren Jukka Merimaa, som har jagar både med gevär och med pilbåge.

För att kunna komma tillräckligt nära bytet har jägarna placerat ut såkallade trädpass, med stege och ställning där de på ca 6 meters höjd kan sitta och spana och avfyra skott då rådjuren är tillräckligt nära.

Kamouflageklädd man klättrar upp i ett träd med hjälp av en ställning.
Bildtext Jukka Merimaa klättrar upp i ett av sällskapets sex meter höga trädpass. Det är viktigt att ha på sig en sele och vara fastspänd med en säkerhetslina.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Till skillnad från en vanlig pilbåge har jaktpilbågen en avtryckare som ger ett exakt skott. En pilbåge som är avsedd för jakt anpassas till den enskilda jägaren, så i praktiken kan inte en jägare låna en annan jägares pilbåge.

För att vara säker på att pilen träffar bytet har jägarna också ställt in rätt avstånd med hjälp av en avståndsmätare.

Pilbåge i närbild.
Bildtext Det är viktigt att jägarna ställt in rätt avstånd före de avfyrar. Merimaas pilbåge har automatisk avståndsmätare.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Pilen är byggd så att djuret avlider snabbt

Även pilen är kraftigare än en vanlig pil. I pilen finns skärspetsar som vecklas ut då pilen träffar bytet, det gör att djuret börjar blöda kraftigt och dör snabbare.

- På fem till sex sekunder har djuret avlidit, så metoden är etisk och ganska smärtfri för djuret, säger Riihinen.

Pilspets med skärspetsar.
Bildtext Pilen har spetsar som viker ut sig då den träffar sitt mål. Det leder till en kraftig blödning, som gör att djuret avlider inom några sekunder.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Bra med byte i Pargas

Riihinen och Merimaa ingår i ett sällskap på tre jägare. De bor alla i Esbo, men har fått lov av markägare i Stormälö att jaga på deras marker. Merimaas syster bor i närheten, så under jaktveckosluten övernattar jägarna hos henne. Pargas är överlag ett bra ställe att jaga på.

- Här finns mycket vilt och färre jägare. I Esbo är det många som jagar och det är svårt att komma med i jaktsällskap, säger Merimaa.

Man i kamouflagekläder sitter på en ställning uppe i ett träd.
Bildtext I trädpasset sitter jägaren och spanar i flera timmar. Ett normalt jaktpass räcker fyra timmar, som längst har jägarna suttit i trädet i sex timmar i sträck.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Lättare att jaga rådjur

Överlag är det svårt att komma med i jaktsällskap och därför väljer jägarna att jaga enbart rådjur.

- Rådjur kan man jaga utan att höra till ett jaktsällskap, så länge man följer regler för bland annat säkerhetsavstånd till bostadshus. Visst har vi sett flera vitsvanshjortar och älgar, men de har vi inte lov att fälla. Det kräver ett jaktsällskap och egen mark, säger Merimaa.

Fördelen med att jag med pilbåge är att vara nära naturen. Det gäller att följa med hur djuren rör sig och hitta lämpliga platser att lägga upp eventuella trädpass.

Nackdelen är kanske att de sällan får så stora byten. I Pargas har jägarna jagat sedan början av september och hittills har de fått tre rådjur och en räv. Allt byte jägarna fäller tas tillvara.

Man står på en ställning uppe vid ett träd och siktar med en pilbåge.
Bildtext Då jägaren fått syn på ett byte, reser han sig långsamt och siktar.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Viktigt att öva regelbundet

Intresset för pilbågsskytte ökar överlag och för de som är intresserade av att börja jaga med pil och båge rekommenderar jägarna att först gå med i en pilbågskytteklubb.

- Det gäller att öva mycket och få till en bra skjutteknik. Tekniken måste tränas hela tiden, så att den upprätthålls och utvecklas. Vi gör hundratals avfyrningar i veckan. Det är ett tidskrävande, men samtidigt ett fint och mångsidigt intresse, säger Riihinen.

Man med pilbåge rör sig i skogen.
Bildtext Ibland jagar jägarna också till fots. I trädpassen sitter jägarna främst i gryningen eller vid skymningen, men till fots kan de jaga också på dagen.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Diskussion om artikeln