Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jokerits poängmaskin Peter Regin stod plötsligt utan klubb när säsongen körde igång: "Det var jag som ringde Jari och frågade om det fanns en chans att komma tillbaka"

Från 2020
Uppdaterad 15.10.2020 12:55.
Peter Regin
Bildtext Peter Regin tillbringade sommaren hemma i Herning.
Bild: Petri Saarelainen / AOP

Våren 2020 gick Jokerit och klubbens poängmaskin Peter Regin skilda vägar till mångas förvåning. 34-åringen hade bestämt sig för att det var dags att uppleva något nytt innan det är försent. Men sommaren gick och hösten kom och plötsligt stod han där utan klubb. Det var då han ringde Jari Kurri.

För knappt en månad sedan meddelade Jokerit att Peter Regin återvänder till klubben. Kontraktet gäller den här säsongen ut. Regin hade tillbringat sommaren hemma i Herning, redo för nya äventyr. Målet för den senaste treårsperioden i Jokerit hade varit att vinna Gagarin Cup och nu fortsätter jakten, åtminstone ett år till.

34-åringen är smärtsamt medveten om att karriären inte fortsätter i all evighet. Det var också den största orsaken till att han valde att inte fortsätta i Jokerit då det senaste kontraktet löpte ut. Att teckna på ett ettårskontrakt, kändes inte som den optimala lösningen då. Nu berättar han att drömmen var att få spela i den Schweiziska ligan, men coronapandemin satte käppar i hjulet.

– Under sommaren var jag inte så orolig, jag tänkte att allt kommer att ordna sig, bara allt drar igång igen. Men sen gick det längre och längre och speciellt på slutet kände jag att jag måste hitta någonting.

Regin betonar flera gånger under intervjun att kontakten till klubbens GM och delägare Jari Kurri alltid har fungerat bra, någon brytning mellan honom och klubben var det aldrig frågan om. Och det var också det som blev hans räddning när säsongen hade kört igång och han fortfarande saknade klubb.

– Jag ringde Jari och frågade om det fanns någon chans att komma tillbaka, berättar Regin.

Det fanns det.

Peter Regin i Jokerit jublar efter mål.
Bildtext Peter Regin var lagkapten i fyra säsonger.
Bild: All Over Press

Fram till den här säsongen har Peter Regin spelat 262 grundseriematcher i Jokerit-tröjan och gjort 61+116=177 poäng och är Jokerits bästa poängplockare under tiden i KHL. Han har också spelat 33 slutspelsmatcher där han stått för 5+12=17 poäng, vilket gör honom till lagets poängkung också i slutspelet i KHL.

I år har han knipit 1+1=2 poäng på sina första fyra matcher.

"Som att komma tillbaka efter skada"

Att komma tillbaka till Jokerit har varit lätt, men han var överraskad över tempot. Hur långsam han kände sig inte bara i benen utan också i huvudet. Det tog ett tag att vänja sig.

– Det var jag beredd på, jag har ju varit borta med skador tidigare och det är lite samma situation.

Regin berättar att han hela tiden också haft kontakt med vänner som spelar i laget och visste det mesta om stormen kring Jokerits match mot Dinamo Minsk som ställdes in. Och karantänen som spelarna försattes i efter matchen mot Neftechimik Nizjnekamsk.

– Jag tycker faktiskt synd om Jari (Kurri) och om laget, att de skulle handskas med sådana grejer som de inte har mycket inflytande över.

Peter Regin
Bildtext Jokerit åker på sin andra bortaturné och möter Sibir Novosibirsk på lördag.
Bild: Emil Hansson / All Over Press

Regin var själv lagkapten i fyra säsonger, men kaptenens C finns nu hos Marko Anttila. Han avundas inte Anttilas sits i början av säsongen.

– Det är sådant man får jobba med som kapten, som kan vara jobbigt i och med att det inte handlar om hockey, utan det är andra grejer. Och det är inte det som är det roliga.

Han upplever inte själv att hans roll i laget skulle förändras nämnvärt, då han alltid strävat efter att vara sig själv och på det sättet bidra till laget.

– Jag var självklart stolt över att vara kapten, men jag visste att det är annorlunda när man kommer in mitt under en säsong.

Livet mer begränsat nu: "Alla har ett ansvar för att hålla sig friska"

Nu är han lycklig över att få vara tillbaka i Helsingfors. Efter att ha bott fem år i huvudstaden känns Helsingfors som hemma. Men med pandemin i knutarna och stigande antal smittade vågar han inte röra sig ute bland folk. Han har till exempel inte varit ute på stan sedan han kom till Helsingfors.

– Jag tränar på morgonen, men jag vågar inte åka in till stan och fika eller göra någonting. Jag går en promenad ibland, men försöker vara hemma så mycket som möjligt.

– Jag är inte orolig för mig själv, men det är så många som berörs om vi får in smittan i laget. Alla har ett ansvar att försöka hålla sig friska.

Och isoleringen som kändes tung i somras, har blivit det nya normala.

– Det var jobbigt i början av sommaren när man inte kunde träffa människor, eller krama om dem man tycker om. I Danmark är det en kultur att man kramar kompisar och dem man känner, men på något sätt har man bara slutat med det.

Peter Regin har spelat fyra hemmamatcher sedan han återvände till Jokerit och i slutet av veckan åker han på sin första bortaturné. Han fått noggranna direktiv om handskar och munskydd på flygplatserna och hotellrum som ska desinficeras innan man får röra ett endaste handtag.

– Tidigare kunde man gå ut och äta tillsammans, men nu får vi stanna på hotellet.

Jokerit möter Sibir Novosibirsk på lördag.

Diskussion om artikeln