Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inget annat än tre poäng duger mot Irland – Tim Sparv drömmer om gruppseger: "Nu är vi där vi ska vara"

Från 2020
Uppdaterad 13.10.2020 19:52.
Joel Pohjanpalo, Tim Sparv och Markku Kanerva går i kö med ansiktsskydd.
Bildtext Tim Sparv (i mitten) väntar sig tre poäng mot Irland.
Bild: Lehtikuva

Hälften av höstens Nations League-matcher är spelade – och grupptvåan Finland är med i kampen om en gruppseger. Tim Sparv accepterar inget annat än en seger i onsdagens match mot Irland. "Allt är ännu i våra egna händer", säger landslagskaptenen till Yle Sporten.

Tre matcher – två segrar och en förlust.

Finland må vara nykomling i B-ligan av Nations League, men när hälften av höstens gruppspelsmatcher är avklarade har man bevisat att man på allvar vill utmana om gruppseger. En förstaplats i gruppen skulle betyda avancemang till finrummet – A-ligan – och eventuellt också en plats i VM-playoff.

Med tre av sex matcher avklarade ligger Finland på andra plats i sin grupp.

Förra veckan åkte ett reservbetonat Finland på stortorsk i en träningsmatch borta mot Polen. I söndags var stjänorna tillbaka – och Bulgarien besegrades med 2–0 på Olympiastadion.

Samma arena står i morgon som värd för en ny Nations League-dust, då Finland tar emot Irland. Och det är viktiga poäng som står på spel – igen.

– En jätteviktig match igen. Matchen mot Bulgarien var en nyckelmatch för oss. Nu har vi chans att spela om gruppsegern. Det vill alla i laget, slår lagkaptenen Tim Sparv fast för Yle Sporten.

– Irland är ett lag som vi ska ta tre poäng av. Inget annat är acceptabelt. Vi har jättefint fokus och tror på oss själva, det blir kul att spela.

LagSpelade matcherMålskillnadPoäng
1. Wales3+37
2. Finland3+26
3. Irland3-12
4. Bulgarien3-31

Revanschsuget Irland

Förbundskaptenen Markku Kanerva säger att han lotsar ett lag där självförtroendet är på topp.

– Vi fick till ett fint resultat mot Bulgarien efter besvikelsen i Polen. Jag tycker att vi spelade helt bra i söndags, säger landslagstränaren på presskonferensen inför matchen.

Kanerva vet att man kommer att få besök av ett revanschsuget Irland. I den förra omgången kryssade de mot Wales i ett mållöst möte.

– De spelade bra mot Wales. De skapade mer chanser och vill öppna sitt segerkonto. Deras tränare har säkert funderat på vad de ska ändra på sedan de mötte oss senast.

När Irland och Finland möttes i Dublin i september blev det en 1–0-seger för de blåvita herrana.

– Jag väntar mig en jämn match, precis som i Dublin. Det hänger på småsaker, om vi är på samma nivå som mot Bulgarien, eller till och med lite bättre, så har vi goda segerchanser.,

Markku Kanerva.
Bildtext Markku Kanerva var nöjd med matchen mot Bulgarien.
Bild: Adam Warzawa / EPA-EFE / All Over Press

"Allt är ännu i egna händer"

Vad kan då bli bättre? Åtminstone Teemu Pukkis målform.

Norwichanfallaren, som i fjol satte många avgörande mål för Finland, har inte nätat på tre landskamper. Säsongsstarten i Championship har inte heller varit särskilt sprakande för stjärnforwarden.

– I alla matcher förutom mot Wales har jag haft chanser. Visst är det anfallarnas uppgift att näta och klart man varit besviken efter vissa matcher. Jag litar på att det börjar lossna, det är onödigt att stressa för mycket, kommenterar Pukki.

Målskytte handlar mycket om det psykiska.

– Säkert skulle ett mål underlätta ens spel. Annars tycker jag spelat helt bra, men målen har fattats. Kanske hade man förra hösten satt någon chans man missat nu, säger Pukki lugnt.

Tim Sparv sitter vid en mikrofon och blickar uppåt.
Bildtext Tim Sparv.
Bild: Lehtikuva

Sparv vet hur Irland ska besegras.

– Vi spelade en riktigt bra match i Dublin. Om vi har bra bollinnehav, flyttar bollen snabbt och är modiga när vi är på deras planhalva har vi jättegod chans till tre poäng, tror Sparv.

Förlusten mot Wales i NL-premiären grämer fortfarande, men efter vinsten mot Bulgarien vågar Sparv drömma om gruppseger.

– Nu är vi där vi ska vara, allt är ännu i egna händer. Jag tror på oss och det skulle vara en jäkla stor grej om vi skulle ta förstaplatsen i gruppen. Men så långt är vi inte ännu.

Diskussion om artikeln