Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Trumps havererande kampanj får demokraterna att drömma om en politisk jackpot i november – även om de inte talar högt om det

Från 2020
Grafik. Till vänster syns Donald Trump som håller kampanjmöte i oktober 2020. Till höger syns journalisten Ville Hupa. Ovanför Ville finns ett citattecken för att signalera att det är fråga om en kommentar.
Bildtext Trumps problem har öppnat upp en reell möjlighet för demokraterna att vinna både presidentposten och majoritet i kongressens båda kammare i november.
Bild: EPA-EFE/All Over Press/Yle

President Donald Trumps kampanj hade motvind redan när den coronasmittade presidenten förra veckan flögs hem till Vita huset från militärsjukhuset Walter Reed.

Men Trumps medarbetare såg ännu en politisk möjlighet i krisen.

Nu kunde presidenten kanske identifiera sig med de miljontals amerikaner som smittats av viruset och uppvisa ett nytt ledarskap i kampen mot pandemin.

Kanske något så otrumpskt som en dos ödmjukhet eller en sympatiyttring till coroanoffer och anhöriga, åtminstone för kamerorna?

– Jag har lärt mig massor om covid, bedyrade Trump i en videosnutt, syftade på sin sjukdom och sade att han genomgått "en verklig skola".

Han uppmanade amerikanerna att inte “låta sig domineras” eller “vara rädda” för viruset.

Om det var ett samlande budskap, så varade det inte länge.

I stället har presidenten krävt att få fortsätta sina kampanjevenemang, förkunnat att han själv kanske är immun mot viruset, kallat demokraternas vicepresidentkandidat Kamala Harris för "ett monster" och framstått som oberörd över det faktum att Vita huset självt blivit en hotspot för virusspridningen.

När det här skrivs har Trump gått till ett nytt angrepp mot smittskyddsexperten Anthony Fauci och nyligen avslutat ett kampanjevenemang i Florida, där munskydd och social distansering enligt vittnen haft låg prioritet.

Presidentens eventuella covid-lärdomar ser ut att ha blivit kortvariga.

Biden vinner terräng både bland kvinnor och män

Demokraterna har i stället försökt dra sina lärdomar av de senaste fyra åren.

En lärdom är att inte ta ut segern i förväg. Traumat från Hillary Clintons valförlust år 2016 sitter fortfarande djupt.

Det politiska läget just nu leder ändå till en ofrånkomlig slutsats: med mindre än tre veckor till valdagen är Trumps kampanj inne i en djup kris.

Bidens gallupledning har bara ökat efter den turbulenta presidentvalsdebatten och Trumps coronasmitta. Biden har nu ett tvåsiffrigt försprång nationellt sett, enligt de välrenommerade sidorna RealClearPolitics och FiveThirtyEight.

Han leder också i alla viktiga vågmästardelstater.

Det har talats mycket om Bidens växande stöd från kvinnliga väljare men stödet från männen har också ökat.

Medan Hillary Clinton hade 41 procent av de manliga väljarna bakom sig för fyra år sedan, är stödet för Biden uppe i 49 procent enligt färska siffror från opinionsinstitutet Pew Research Center.

Inget av det här betyder att en Trumpseger är utesluten.

Joe Biden står i talarstol och håller tal.
Bildtext Biden leder i flera opinionsmätningar.
Bild: Copyright � 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press

Men den framstår som allt mindre sannolik, ifall demokraternas Joe Biden hålls frisk och om valet avgörs genom rösträkning och inte i domstolen.

FiveThirtyEight ger Trump just nu en segerchans på 13 procent.

Det är lite mindre än chansen att du får en sexa om du rullar en tärning en gång.

Trumps problem hotar republikanernas senatsmajoritet?

Hittills har kongressrepublikaner varit försiktiga med att offentligt kritisera sin president av rädsla för att utsättas för påhopp och riskera sin politiska framtid.

Rädslan finns kvar, men vissa republikaner som står inför omval i november redan börjat distansera sig till Trump eller drabbats av panik enligt amerikanska mediekällor.

Trumps dalande popularitet hotar nu också republikanernas senatsmajoritet, som ligger på 53 mot 47.

Trettiofem senatsposter står på spel i november. Demokraterna antas ha en god chans återta flera av dem som nu innehas av republikaner, till och med i hittills trygga konservativa fästen som Texas, South Carolina eller Montana.

Samtidigt framstår demokraternas majoritet i den lägre kammaren, representanthuset, som ohotad.

Senaste gången demokraterna hade presidentposten och majoritet i kongressens båda kammare var under åren 2009-2011, under president Barack Obama.

Det möjliggjorde förverkligandet av hälsovårdsreformen Obamacare, som republikanerna sedan dess försökt upphäva.

Vita huset och majoritet i kongressens båda kammare – demokraterna har chansen till storseger i november

Demokratiska politiker har länge talat om behovet av grundläggande förändringar i samhället, vare sig det handlat om ambitiösa klimatprogram, omfattande skattereformer eller jättesatsningar på den offentliga utbildningen.

Den pågående valrörelsen är inget undantag.

Joe Biden må ha profilerat sig som en moderat demokrat, men en närmare titt på hans politiska plattform blottar en hög ambitionsnivå.

Nu är en politisk jackpot i november en rimlig möjlighet, även om frågetecknen är många och få demokrater vågar tala offentligt om det

Men glappet mellan demokraternas ofta högtflygande retorik och konkreta förändringar i samhället har varit stort, också de gånger partiet fått smaka på makten.

Det är en av flera orsaker till att många besvikna väljare valde att pröva på något nytt och i stället röstade fram en populistisk New York-miljardär till president för fyra år sedan.

Nu är en politisk jackpot i november en rimlig möjlighet, även om frågetecknen är många och få demokrater vågar tala offentligt om det.

Det skulle ge demokraterna en verklig chans att på allvar ta avstånd till Trumperan – inte bara i ord utan också i handling.

Diskussion om artikeln