Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges inrikesminister Damberg till SVT: Vi är redo att häva gravfriden kring Estonias vrak

Från 2020
Mikael Damberg klädd i kostym.
Bildtext Sveriges inrikesminister Mikael Damberg kommenterade uppgifterna om Estonia i en intervju med SVT.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) utesluter inte nya dykningar vid fartyget Estonia. I en intervju med SVT säger han att Sverige är redo att häva gravfriden om haverikommissionerna i Sverige, Finland och Estland kommer fram till att nya dykningar behövs.

Det här efter att det i en svensk dokumentär för drygt två veckor sedan framkom att det finns ett fyra meter högt hål i Estonias skrov.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare sagt att man inte är redo att göra ändringar i gravfridslagen.

– Vi måste ta reda på vad som orsakade hålet och få mer klarhet i vad det betydde för olyckans förlopp, säger inrikesminister Damberg i intervjun med SVT nu.

Haverikommissionerna i Sverige, Finland och Estland utreder den nya informationen om Estonia som bäst och om de anser att nya dykningar behövs är Sverige enligt Damberg redo att bryta gravfriden.

– Expertmyndigheterna behöver tid för att utreda hur man bäst går vidare. Det är viktigt att inte stressa fram besked, säger han.

Från estniskt håll har man krävt nya undersökningar av Estonia, medan finländska Olycksutredningscentralen Otkes inte anser att det behövs.

Diskussion om artikeln