Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nya rekommendationer i Helsingfors, Vanda och Esbo: ingen distansundervisning i skolorna, använd munskydd på jobbet

Från 2020
Uppdaterad 14.10.2020 12:16.
Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori bär munskydd.
Bildtext Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori betonar att användningen av munskydd är ett lätt och effektivt sätt att hindra smittspridningen.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Huvudstadsregionen inför nya riktlinjer i kampen mot spridningen av coronaviruset. Andra stadiets skolor ska inte övergå till distansundervisning och rekommendationerna för användningen av munskydd skärps.

Områdets coronakoordineringsgrupp rekommenderar användning av munskydd på alla arbetsplatser och att föräldrar som lämnar barnet på daghemmet använder munskydd på daghemsområdet.

På HUS, alltså Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikts, område vårdas just nu 14 personer på sjukhus. Fyra av dem är på intensivvård, varav samtliga är över 50-åringar.

- Det är viktigt att rekommendationerna är förebyggande men inte överdrivna. Vi vill att samhället och vardagen ska kunna rulla på så länge som möjligt, men vi måste också vara beredda och ha förståelse för att restriktionerna och rekommendationerna kan ändra snabbt, sa Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

Vill ha munskyddskrav

Enligt Vapaavuori sprider sig coronaviruset just nu allra mest inom hobbyverksamheter och på arbetsplatser.

Han betonar användningen av munskydd på idrotts- och kulturevenemang och understryker att coronakoordineringsgruppen önskar att Regionförvaltningsverket i Södra Finland inför en restriktion gällande det.

Enligt koordineringsgruppen skulle det vara motiverat att utfärda en ny restriktion gällande evenemang och tillställningar.

Enligt förslaget skulle evenemang inomhus och utomhus för mer än 20 personer endast ordnas så länge säkerheten hålls enligt Institutet för hälsa och välfärds instruktioner och att alla skulle bära munskydd.

Den tidigare rekommendationen har varit att offentliga evenemang för mer än 50 personer kan ordnas inomhus så länge man tar i beaktande THL:s säkerhetsrekommendationer.

- Undvik fortsättningsvis privata tillställningar med över 20 personer helt och hållet, säger Vapaavuori.

I coronakoordineringsgruppen ingår representanter för Helsingfors, Esbo samt Vanda stad. Dessutom medverkar experter från Institutet för hälsa och välfärd, HUS samt Regionförvaltningsverket i Södra Finland i gruppen.

Munskydd rekommenderas fortsättningsvis i kollektivtrafiken, affärer, butiker och på idrotts- och kulturevenemang.

Textmeddelande till exponerade

Sedan lördagen 10 oktober kan Helsingforsbor som blivit exponerade eller smittade av covid-19 få ett sms av staden, där du ombeds att svara på en elektronisk blankett.

Ifall du inte har möjlighet att svara på den elektroniska blanketten frågas uppgifterna per telefon.

I blanketten ställs frågor om centrala uppgifter om exponeringen eller smittan. Samtidigt ges praktiska anvisningar om möjlig karantän.

Tanken med blanketten är att det ska underlätta och snabba spårningsverksamheten.

Vilka rekommendationer gäller just din kommun? Här hittar du den senaste informationen.

Diskussion om artikeln