Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

30 000 utlovade jobb blev i verkligheten 56 när datajätte kom till Luleå

Från 2020
Uppdaterad 15.10.2020 11:28.
En visualisering av byggnader uppifrån.
Bildtext Koverhar i Hangö är ett av områdena där en datapark kunde byggas i Västnyland. Också tomter i Horsbäck och Bäljars i Raseborg har varit aktuella, likaså Joddböle hamnområde i Ingå.
Bild: Hanko Data Parks

Datacentraler och ny teknologi ersätter traditionell industri. Men det gäller att inte ha för högt ställda förväntningar på hur många nya jobb som till exempel datacentraler skapar.

Västnyland vill locka datajättar till regionen

I Västnyland jobbar det lokala teknologiföretaget C-Fiber Hanko målmedvetet och långsiktigt på att hitta företag till sina dataparker i Hangö och Raseborg.

Bolaget arbetar också på att få en förbindelse från den arktiska kabeln till Hangö.

Som bolagets vd Frank Hoverfelt tidigare berättade om planerna, lämpar sig bolagets sajter bäst åt så kallade "hyperscalers", globala datagiganter som till exempel Google och Amazon.

Blev inte som man trodde

Luleå i norra Sverige är känt för vara den första Europeiska stad som fick datagiganten Facebook att etablera sig på orten.

Redaktör Thomas Lövgren på det svenska mediehuset NSD, som ger ut bland annat Norrbottens-Kuriren och Norrländska Socialdemokraten, har bevakat frågor som berör Facebooks datacenter efter att företaget kommit till Luleå.

Manlig redaktör
Bildtext Redaktör Thomas Lövgren har följt med vad som hänt sedan Facebook etablerade sig i Luleå.
Bild: Petra Älvstrand

- Det man kan säga är att det i praktiken skiljt sig lite från vad som i början utlovades. Organisationen Business Sweden tog fram en rapport som visade att det skulle skapas 30 000 nya jobb. Sedan exakt vad de här jobben skulle bestå av, det var väl inget som riktigt förklarades, berättar han om vad som hände sedan.

I dag jobbar 56 personer i serverhallarna.

Jobben innefattar underhåll, service och andra ganska praktiska uppgifter.

- Sedan har serverhallarna då de byggdes förstås sysselsatt fler personer.

Thomas Lövgren konstaterar att det i dag finns ganska många rikspolitiker som undviker att svara på frågan hur man räknade så fel.

Mer kritiska i dag

I dagens läge har man i den offentliga debatten och mediebevakningen också en mer kritisk ton överlag.

Bland annat har kvällstidningen Aftonbladet gjort en färsk granskning där man synar serverhallarnas elkonsumtion ur ett samhälleligt perspektiv (bakom betalmur).

Dyra arbetstillfällen

Sammanlagt har Facebook investerat 8,7 miljarder kronor i sin anläggning, som byggt ut i ett par etapper.

- Om man även beaktar att svenska staten pumpat in miljonbelopp i företagsstöd, så kan man ju tycka att de här jobben kostat ganska mycket, resonerar Thomas Lövgren.

Personalen i Facebooks hallar arbetar alltså ofta med underhåll, medan företagets personal med IT- kunnande flygs in vid behov från andra ställen i världen.

De är alltså inte personer som betalar skatt till Luleå.

Lockat till sig mindre etableringar

Men han säger också att etableringen kan ha bidragit till att locka andra teknologiföretag till regionen.

I dag finns på samma plats också en teknologipark, Luleå science park och Thomas Lövgren säger att den vuxit efter etableringen. På regional nivå kan man även se att etableringen lockat till sig mindre aktörer i teknologibranschen, bland annat till grannstaden Boden.

Thomas Lövgren vill ändå inte tillskriva just Facebook hela äran, även om det säkert finns vissa samband.

- Vi har ju trots att haft ett tekniskt universitet under en ganska lång tid.

Luleå, även kallad Stålstaden, ligger också i det område i Norrbotten där det fortfarande tidigare finns en del tung industri.

Bland annat det här gör att det finns en stor kapacitet på elektricitet, vilket kan utnyttjas av företag som Facebook, vars centraler slukar mycket energi.

Viktigt att hålla sig till realiteter

I början väckte etableringarna mycket förhoppningar men i dag så är tonen inte lika fullt lika entusiastisk när man sett vad etableringarna inneburit i praktiken.

- Det är nog ganska viktigt att man är realistisk när man går ut med de här planerna och inte målar upp för rosiga framtidsutsikter utan håller sig nära sanningen, konstaterar Thomas Lövgren.

I vår intervju med det västnyländska databolaget C-Fiber Hankos vd Frank Hoverfelt, sade han att den direkta sysselsättande effekten inte är så stor.

En datacentral har kanske kring 30 egna anställda. Däremot kan etableringar sysselsätta fler i byggskedet och efter det köpa tjänster av andra företag.

Artikelns huvudbild byttes vid 11.30-tiden torsdag 15.10.2020. Den tidigare bilden från Luleå byttes ut mot bilden från Koverhar.