Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Från bänken till viktig kugge i landslaget i höst – Robert Taylor tackar och suktar efter mer, lagkaptenens hyllning efter succén: "En av de bästa senaste tiden"

Från 2020
Robert Taylor.
Bildtext Robert Taylor.
Bild: Lehtikuva

Robert Taylor fick göra sitt första landslagsmål mot Bulgarien. Han sticker inte under stol med att det var efterlängtat. Nu hoppas han att både formen sitter i och förtroendet får fortsättning då Kanerva har "positiva problem" att välja bland spelarna.

Då Nations League startade i höst fick Robert Taylor efterlängtat ansvar. Både i matchen mot Irland i september och i matchen mot Bulgarien i söndags var han i startelvan.

Mot Irland blev det en assist – mot Bulgarien kom karriärens första landslagsmål. Ett efterlängtat sådant för Taylor som säger att det var på tiden.

– Läget kom lite tursamt till mig men det är klart jag är glad för det. Det är inget jag sticker under stol med, säger Taylor till Yle Sporten.

Första landslagsmålet, och segermålet, fick Taylor dessutom fira framför en jublande hemmapublik.

– Det var en helt fantastisk känsla, i synnerhet då det var publik på läktarna och jag fick höra dem ropa mitt namn. Otrolig känsla och väldigt fin stämning, säger Taylor.

Får beröm på bred front

25-åringen, som till vardags håller till i Norge, har varit i landslaget sedan 2017 och spelat 13 matcher.

Ansvaret på plan har ändå varit litet före den här hösten och till exempel i EM-kvalet i fjol fick Taylor spela enbart tre minuter – i matchen mot Armenien.

– Nu har jag fått spela och det är kul. Jag är väldigt tacksam över att jag fått ansvar under de två senaste matcherna. Jag vill prestera så bra som möjligt så det också fortsätter så här.

Finland firar mål.
Bildtext Taylor skrev 1–0 på tavlan på Olympiastadion mot Bulgarien.
Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Taylors goda form i landslaget under hösten har noterats av såväl lagkamrater, tränare som familjen.

– Det är klart att det varit glädjande att se att han lyckats. Han har snurrat i landslaget i fyra år och nu har han fått mera ansvar. Det är kul, säger pappan Paul Taylor till Yle Urheilu.

– Robert har varit en av de bästa spelarna på planen i våra matcher den senaste tiden. Han har kommit in med buller och bång och är en fantastisk kille även i omklädningsrummet. Han är ödmjuk och har alltid glimten i ögat. Som spelare har han det mod som krävs, hyllar lagkaptenen Tim Sparv.

Konkurrensen påverkar inte spelarna på något sett. Det bara utvecklar oss. Ju mer tävling om positionerna desto bättre.

Paul Taylor är ändå inte blyg med att ge kritik till sin son.

– Jag sa till "Roope" att han kanske inte gjorde sin bästa match mot Bulgarien. Han spelade mycket bättre mot Irland. Söndagens match var ändå helt okej av honom.

Välkomnar hårda konkurrensen som ger Kanerva "positivt problem"

Även Markku Kanerva lyfter upp i första hand matchen mot Irland.

– När det kommer till Robert är jag framförallt nöjd med hur han spelade mot Irland, men även mot Bulgarien gjorde han det galant. På kantpositionen är konkurrensen hård. Det ger mig ett positivt problem, sade Kanerva efter matchen i söndags.

Taylor ser också enbart det positiva i situationen.

– Konkurrensen påverkar inte spelarna på något sett. Det bara utvecklar oss. Ju mer tävling om positionerna desto bättre. Alla killar i laget är schyssta och ingen tar valen personligt. Vi ger bara vårt allt för laget, säger Taylor.

Finland kämpar i nuläget om gruppsegern i Nations League. I kväll står Irland för motståndet. En match där tre poäng är det enda som gäller enligt lagkaptenen Tim Sparv.

Finland vann det föregående mötet mot Irland då Taylor passade fram Fredrik Jensen som gjorde segermålet.

Glen Kamara, Robert Taylor och Ilmari Niskanen i landslaget.
Bildtext Finland laddar upp inför viktiga matchen mot Irland.
Bild: Lehtikuva

Laget tror på sina chanser och det gör även Yle Urheilus expert Olli Huttunen.

– Irlands spelstil passar Finland. De spelar inte så tätt som till exempel Wales gjorde på Olympiastadion. Det hjälper Finland – jag tror de kan vinna, säger han.

Finland möter Irland klockan 19 i kväll på Olympiastadion i Helsingfors.

Diskussion om artikeln