Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Idrottsgrenen padel är på väg till Borgå - företagare: Vi etablerar gärna verksamhet i staden

Från 2020
Två män spelar padeltennis
Bildtext Padel spelas utomus såväl som inomhus. Arkivbild.
Bild: Esa Huuhko / Yle

Sporten padeltennis, eller populärt bara padel, är på väg till Borgå.

Frågorna när, var och hur är ännu obesvarade enligt företaget som har totalt 24 spelplaner på fem orter i Finland.

- Vi har intresse av att etablera oss i flertalet nya städer, men i fråga om Borgå har vi ännu inte nått så långt att vi med säkerhet kan säga att det blir så, men Borgå är en stad vi gärna kommer till, säger vd Kalle Väinölä vid Padel Club Finland.

Väinölä säger att olika lösningar är möjliga: egen tomt för ett hallbygge eller att hyra in sig i en redan existerande eller framtida sporthall.

- Allt går. Om det finns en ledig tomt är vi beredda att bygga och om det finns möjligheter att etablera verksamhet i en existerande idrottshall, ser vi till att den är bra och trygg och trivsam att spela i, säger Väinölä.

Enligt Väinölä håller företaget som bäst upp ögonen för båda alternativen i olika städer i Finland.

- Det här är saker som ofta drar ut på tiden. Det handlar om tillstånd av olika slag, men å andra sidan är slutresultatet oftast bättre då man kan vara med och planera allt från början, säger Väinölä.

Nygammal sport

Padel är en racketsport som framför allt utövas i Spanien och i Latinamerika, men ursprunget är enligt uppslagsverket Wikipedia oklart. Liknande spel förekom på engelska kryssningsfartyg redan på 1920-talet.

Först 1974 utformades spelet enligt de principer och regler som gäller i dag.

Padel sägs vara den starkast växande racketsportgrenen i världen och också i Finland vinner spelet allt mer terräng. Charmen med sportgrenen är att den är lätt att lära sig och komma in i.

En grön padelboll bredvid ett nät på en blå spelplan.
Bildtext Padel kallas också ibland padeltennis.
Bild: Esa Huuhko / Yle

Sportgren med låg tröskel

Kan den stora allaktivitetshallen som planeras i Borgå vara något också för padel?

- Helt säkert är det så. I själva verket har vi inte så stor skillnad, men hur diskussionen går just nu inom företaget har jag faktiskt inte koll på. Det är andra inom företaget som har de kontakterna, men vi är definitivt intresserade av att etablera oss i Borgå, säger Kalle Väinölä.

Vilket tror du att intresset för padel är i Östnyland?

- Jag tror att intresset är lika stort där som i övriga delar av Finland. Det är en sportgren med låg tröskel. Allt från barn till äldre, kvinnor och män och till och med kombinationer av dessa kan spela, säger Väinölä.

Konkurrensutsättning i november

Vid Borgå stad bekräftar stadens chef för idrottsjänster, Per Högström, att padel just nu är brännande aktuellt.

- Faktum är att vi i november ska konkurrensutsätta möjligheten att teckna under ett hyresavtal på tio år för en padelplan eller -hall, säger Högström.

Företagen som visar intresse ska alltså ge ett förslag på verksamheten och beskriva nivån på byggnationen för Borgå stad innan utsatt tid.

- På olika håll i Finland har det främst handlat om spelplaner utomhus, men jag tror att den här sporten är på väg att bli en året runt-sport, det vill säga att man i framtiden kommer att beakta också padel då man bygger idrottshallar, säger Högström.

Den planerade idrottshallen i Kokon kan med andra ord vara en möjlighet också för padel.

I samband med utredningen av idrottsprogrammets fortsatta åtgärder och bland annat konceptutredningen för den planerade idrottshallen i Kokon, är det också aktuellt att fundera över hur Borgå stad skulle kunna delta.

Närmast skulle det kanske handla om infrastruktur och hyresavtal.

- Det här är allt öppet och under utredning. Förhoppningsvis får vi ett svar i början av nästa år, säger Högström.