Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Flerfaldiga VM-medaljören Roope Tonteri avslutar internationella tävlingskarriären – hittade lugnet i skogen och beslöt att det inte är värt att tävla och må dåligt

Från 2020
Snowboard
Bildtext Tonteri vann sina senaste VM-medaljer 2015.
Bild: Epa

En av Finlands mest framgångsrika snowboardåkare, Roope Tonteri, kommer inte längre att ses i internationella tävlingar. Den trefaldiga världsmästaren säger att beslutet att avsluta det kapitlet har mognat en längre tid. Till förbundet säger han att han mått dåligt av tävlingssituationerna och i somras då han jobbade i skogen bestämde han att det inte längre är värt det.

Roope Tonteri lämnade snowboardlandslaget i fjol för att ta ett mellanår och satsade bland annat på skateboard. Samtidigt funderade han över sin karriär inom snowboard och nu är beslutet taget: han kommer inte längre att tävla internationellt.

I en lång intervju med snowboardförbundet berättar han om hur han under tävlingar i fjol fått ångest av situationen. Då började han också fundera på om det längre är värt det.

– Mer än att få mig att må bra, så fick tävlandet mig att må dåligt och känna mig nervös. Tävlingssituationerna och folkmassorna började ge mig ångest, berättar Tonteri.

Beslutet mognade under sommaren och nu känner han sig lättad.

– Jag funderade under sommaren medan jag gjorde skogsarbete och spenderade mycket tid i skogen. Jag märkte att jag inte kände någon ängslan. I skogen får jag vara i fred och det är roligt att åka på jobb.

– Varför skulle jag då göra något som inte alls känns bra?

Slutar inte åka snowboard

Enligt Tonteri var det ändå inte det enda som spelade in i beslutet att sluta tävla. Han ser inte poängen med att tävla om man inte kan kämpa om de bästa placeringarna. De yngre förmågorna har gått förbi honom säger han.

28-åringen poängterar att han fortfarande ser möjligheten att fortsätta tävla i Finland. Men tiden i landslaget och tävlingar i världscupen lämnar han.

Tonteri har blivit världsmästare i big air två gånger och knipit ett VM-guld i slopestyle. Dessutom har han också ett VM-silver i slopestyle.

I världscupen blev det en seger och två andraplaceringar.

Diskussion om artikeln