Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa stads samarbetsförhandlingar klara – 20 årsverken ska bort

Från 2020
Lovisa kommunvapen.
Bildtext Lovisa stad ska minska på personalen med tjugo årsverken. Arkivbild.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

På onsdagseftermiddagen kom beskedet: samarbetsförhandlingarna i Lovisa är klara och 20,1 årsverk ska bort.

Hur många personer som verkligen kommer att sägas upp är ännu oklart, men enligt stadsdirektör Jan D. Oker-Blom är det färre än tjugo.

– Det beror på två olika saker som drar lite åt olika håll: dels kan här vara frågan om deltidsarbeten vilket i teorin ökar antalet personer som berörs. Å andra sidan försöker vi se var det finns en naturlig avgång, eventuellt obesatta tjänster och vissa andra rörliga element, säger Oker-Blom.

Uppsägningarna sätts i proportion till centralernas storlek.

– Flest årsverken tas från grundtrygghetscentralen samt bildnings- och välfärdscentralen, som är de två stora centralerna, säger Oker-Blom.

Exakt vilka personer som berörs kommer att klarna först senare.

Först ska stadsfullmäktige och stadsstyrelsen behandla samarbetsförhandlingarnas resultat, sedan ska närförmännen ta hand om den konkreta minskningen.

– Vilka det är kan man nog inte säga förän allt det här har skett, och det går nog helt till slutet av året. Med uppsägningstider går det långt in på nästa års sida innan personerna de facto har slutat, säger Oker-Blom.

De här årsverken ska bort:

Fackorganisationerna godkänner inte uppsägningar

När samarbetsförhandlingarna avslutades var staden och fackorganisationerna djupt oeniga.

Fackorganisationerna har kommit med ett gemensamt ställningstagande där de skriver att de inte godkänner uppsägningarna.

– Jag förstår det bra, det är klart att organisationerna som representerar arbetstagarna inte vill se minskningar, allra minst i form av uppsägningar. Det är ju ingenting som någon vill göra, vi är tvungna att hitta inbesparingarna, säger Oker-Blom.

Fackorganisationerna anser att det är oskäligt att beslutsfattarna inte godkände resultatet från de tidigare samarbetsförhandlingarna.

Tredje gången gillt

Det här är nu tredje gången i år som staden samarbetsförhandlar.

I april inleddes samarbetsförhandlingar på grund av coronavirusläget, men de avbröts eftersom man inte skulle ha fått till stånd några besparingar tillräckligt snabbt.

I mitten av maj inleddes nya samarbetsförhandlingarför att få bukt med det dåliga ekonomiska läget.

Den gången bestämde man sig för permitteringar och personalminskningar genom naturlig avgång.

Politikerna tyckte ändå inte att det här skulle ge tillräckligt stora resultat och krävde att ytterligare 20 årsverken ska bort. Därför inleddes den här tredje omgången av samarbetsförhandlingar som nu blivit klar.

Enligt personalföreningarna borde man först ändra på stadens strategi och sedan se över personalen, inte tvärtom.

Arbetet fördelas på nytt

Personalföreningarna är också oroliga för att personalen som blir kvar ska få för mycket arbete på sina bord.

– Det stämmer förstås att arbetena måste göras och det är lätt så att det blir ett större tryck på dem som blir kvar, säger Oker-Blom.

Han vill ändå poängtera att Lovisa stad är en organisation med ganska exakt tusen årsverken varav tjugo årsverken utgör omkring två procent.

– Det betyder i praktiken att det inte är några enorma arbetsmängder som flyttas över på övriga. Sedan finns det förstås skillnader. Men jag menar att det är bra att sätta minskningen i proportion till det totala antalet anställda, säger Oker-Blom.

Eveliina Passi, huvudförtroendeman för Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade (FOSU), skriver i fackorganisationernas pressmeddelande att representanter för fackorganisationerna inte uttalar sig ännu i kväll (14.10).

Man väntar på att staden först ska hinna informera personalen och sedan medierna.

Diskussion om artikeln