Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Glöm mirakeldieter" – finländska forskare utvecklade viktminskningsmetod som kan förebygga folksjukdomar

Från 2020
Carina Nissi.
Bildtext Carina Nissi är sekreterare för Mellersta Nylands diabetesförbund Mendi. Hon talar ofta om livet före och livet efter sin diabetes.
Bild: Belén Weckström/Yle

Forskare vid Uleåborgs universitet har utvecklat en viktminskningsmetod som kan komma att spela en stor roll i att förebygga olika livsstilssjukdomar.

Metoden, som är elektronisk, håller för tillfället ännu på att testas. Den har blivit internationellt uppmärksammad, bland annat i den vetenskapliga tidskriften Journal of Internal Medicine.

Den är också en del av EU:s Coroprevention-projekt som vill minska på kranskärlssjukdomar och deras dödlighet.

– Vi använder metoder som hjälper och motiverar till förändring, säger Anna-Maria Teeriniemi, en av näringsterapeuterna som har varit med och utvecklat metodens innehåll.

Onnikka-metoden i ett nötskal

I praktiken betyder det här bland annat övervakning, virtuella övningar, uppmuntrande feedback och diverse påminnelser till användaren.

Den professionella hjälpen för viktnedgång och livsstilsförändring håller inte samma standard i alla kommuner i Finland. Teeriniemi hoppas på att Onnikka-metoden i framtiden kan hjälpa att upprätthålla en nationell standard inom näringsvård.

Mätning av blodsocker.
Bildtext Onnikka-metoden skiljer sig från andra viktminskningsmetoder eftersom den är understödd av vetenskaplig forskning. Metoden fokuserar på att hålla motivationen uppe och skapa tankar som "det jag gör är viktigt".
Bild: LUONG THAI LINH/EPA/AOP

"Undvik ordet bantning"

Riskerna för att insjukna i folksjukdomar är ofta sådana som kan förebyggas med bland annat en hälsosam livsstil med sund kost och motion. Därför kan metoden komma att påverka hur folksjukdomarna ser ut i framtiden.

Carina Nissi är sekreterare på Mellersta Nylands diabetesförbund Mendi. Hon har levt med diabetes typ 2 i 25 år.

Hon beslöt sig för att göra en radikal livsstilsförändring på ett av föreningens seminarier för sju år sedan.

– Jag insåg att jag hade varit stressad och tänkt på andra så mycket att jag glömt att ta hand om mig själv. Jag hade misskött mig själv i åratal och låtit diabetesen ligga på hyllan, säger hon.

Nu är hon femtio kilo lättare och mår mycket bättre. Diabetesen definierar henne inte längre.

Två ben med löpskor tar ett steg.
Bildtext Redan en halvtimme vardagsmotion kan göra skillnad.
Bild: Mostphotos

– Jag orkar bättre och är mycket piggare. Jag är gladare, mindre stressad och allt ser ljust ut, säger Nissi.

Men vägen hit har inte varit utan hinder. Det kan vara både psykiskt och fysiskt jobbigt att gå ner i vikt. Ordet bantning, som ofta används i folkmun för att beskriva viktnedgång, har en väldigt negativ klang.

– Ordet bantning associeras lätt med stränga dieter och drastiska förändringar, säger Teeriniemi.

Nissi håller med.

– Man ska inte tala om bantning. Motivation kan inte tvingas fram. Läkare kan föra en diskussion om saken, men man måste komma till insikten själv.

Carina Nissi.
Bildtext – Diabetes typ 2 är personlig. Det som gäller för en själv behöver inte gälla andra, likaså med viktminskningsmetoder, säger Carina Nissi.
Bild: Belén Weckström/Yle

Det ska gå långsamt

Alla behöver ju inte gå ner i vikt. Men forskning har visat att en viktminskning på fem procent kan gynna personer som har högt blodsocker, vilket är ett förstadium till diabetes.

– Det är viktigt att göra små, bestående och tillräckliga förändringar som fungerar för en själv, säger Anna-Maria Teeriniemi.

Ingen viktminskningsmetod fungerar för alla. Om metoden inte passar personens livssituation kan det vara svårare att åstadkomma en förändring. Därför är det vanligt att människor inte klarar av en stabil viktnedgång.

– Det är viktigt att hitta den metod som fungerar för dig, antingen på egen hand eller tillsammans med en professionell, säger Teeriniemi.

För Carina Nissi var det en förändring av matvanor och gymbesök med en personlig tränare som passade.

Jag hade misskött mig själv i åratal och låtit diabetesen ligga på hyllan

En hälsosam viktminskning är inte en snabb process. Nissi testade olika mirakeldieter, men insåg senare att det handlade om en långsam process.

– Det ska gå långsamt, då hålls kilona borta. Men det är en process som ska mogna hos dig själv för att du ska kunna lyckas, säger hon.

Anna-Maria Teeriniemi
Bildtext – Glöm dieter och motionsplaner. Krafterna räcker längre om man bygger upp en metod som passar ens eget liv, säger näringsterapeut Anna-Maria Teeriniemi.
Bild: Privat

Att förändra sättet man lever på sker inte under en natt och det är klart att förändringen kommer med vissa utmaningar. Onnikka-metoden är utformad så att den försöker hålla motivationen vid liv.

– Den fokuserar på att uppmuntra användaren genom en så kallad "jag kan, jag klarar av det"-mentalitet, säger Teeriniemi.

För att klara av det behöver man fokusera på sitt eget välmående, säger Carina Nissi.

– Fast du är upptagen med till exempel din familj är det viktigt att ha egen tid. Att finnas där för andra hela tiden slutar illa, säger hon.

Typ-2 Diabetes

  • Ca 300 000 personer har diagnosticerats med diabes typ-2 i Finland
  • Ungefär 150 000 personer beräknas lida av sjukdomen utan att veta om det
  • Kan förebygags och fördröjas med sunda levnadsvanor och motion
  • Vårdas genom motion, viktkontroll, kostvanor och vid behov medicinering
  • Antalet diabetiker ökade mellan åren 1980 och 2014 från 108 miljoner till 422 miljoner

Källor: Diabetesförbundet, Världshälsoorganisationen WHO