Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Flygen från Skopje fortsätter anlända till Åbo – alternativet ökar risken för smittspridning

Från 2020
Uppdaterad 15.10.2020 11:24.
wizz air
Bildtext Flygbolaget Wizz Air har inte gett några kommentarer om händelserna ännu.
Bild: Wizz air

Då det första flyget från Skopje till Åbo anlände efter ett uppehåll på en månad testades 43 av de 49 passagerarna för coronaviruset. Testerna visade positivt för 7 av resenärerna. Hur kunde detta ske trots de säkerhetsåtgärder som tagits i bruk?

För att få flyga måste en passagerare visa upp bevis på att hen fått ett negativt coronatestresultat som tagits inom de senaste 72 timmarna.

Enligt Jane Marttila, som är expertläkare vid Åbo stad, kunde det vara frågan om att passagerarna smittats efter att testerna i hemlandet tagits och haft så lindriga symptom under själva resan att de inte själva nödvändigtvis varit medvetna om sitt tillstånd.

- Vi har inte fått information om att någon skulle ha visat allvarliga symptom under själva resan, säger Marttila.

Åbo stad kom i augusti överens med flygbolaget Wizz Air att man kommer att kräva ett negativt coronatest för att få stiga ombord på ett flyg från Skopje till Åbo.

Martilla säger ändå att man enligt finländsk lagstiftning inte kan kräva ett negativt coronaresultat när man landar i Finland.

Wizz Air kommenterar inte

Bolaget som flög rutten mellan Skopje och Åbo, Wizz Air, har ännu inte gett några kommentarer på händelserna.

Johan Skjäl , ledande sakkunnig vid transport- och kommunikationsverket Traficom, meddelade att de varit i kontakt med flygbolaget och att saken utreds som bäst. Själö utryckte också en förvåning över att så många positiva fall hittats på flyget.

- Det är något överraskande med tanke på de krav som ska ställas på passagerarna, uppger Skjäl .

Frågan många ställer sig är ifall flygbolaget också fortsättningsvis kommer att ha Åbo stads förtroende, då resenärerna även testas i Åbo trots att de redan friskförklarats på avreseorten.

Den tankegången är ändå inte berättigad enligt expertläkare Jane Marttila.

- Det har inte med flygbolaget att göra, utan testningen görs på alla resenärer som kommer från riskområden, säger Marttila.

Passagerare stiger på ett av WizzAirs rosa-lilafärgade flygplan på Åbo flygplats.
Bildtext Coronaläget är fortsättningsvis avsevärt sämre i Nordmakedonien jämfört med Finland.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Flera turer kommer sannolikt inte ställas in

Det är inte sannolikt att flera turer mellan Åbo och Skopje kommer att ställas in. Orsaken till detta är observationer som gjorts under den senaste månaden då rutten varit stängd.

Istället för att hindra passagerare från att ta sig till Åbo från riskområden så har det visat sig att resenärerna hittar alternativa rutter för att ta sig fram. Detta försvårar spårningen av smittkällorna.

- Traficom kan stoppa rutter för en tvåveckorsperiod, men då löper vi risken att passagerare från riskområden sprids ut på alternativa rutter, säger Johan Skjäl på Traficom.

Tills vidare fortsätter alltså trafiken, men Åbo stad kommer också att fortsätta att erbjuda testning och råd till de som anländer från Skopje och orter med liknande risknivå.

Artikeln uppdaterad 15.10.2020 klockan 8.53 med information om att finländsk lagstiftning inte tillåter krav på ett negativt coronatest, och att coronatester alltså är frivilligt för resenärer från Skopje.

Artikeln uppdaterad 15.10.2020 klockan 10.50 med information om att Åbo stad och Wizz air kommit överens om att det skulle krävas ett negativt coronatestresultat för att få flyga från Skopje till Åbo.

Diskussion om artikeln