Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nyzeeländarna går till val på lördag: Jacinda Ardern tros få en andra mandatperiod men kampen är hård

Från 2020
Jacinda Ardern
Bildtext Labourledaren Jacinda Ardern i en tv-debatt mot det Nationella partiets ledare den 30 september.
Bild: Michael Bradley Photography Ltd

Parlamentsvalet i Nya Zeeland på lördag väntas bli en tuff kamp mellan socialdemokratiska Labourpartiet (Labour Party), och det konservativa Nationella partiet (National Party).

Enligt de senaste opinionsundersökningarna lutar det ändå mot en andra mandatperiod för den populäre premiärminister Jacinda Ardern och Labourpartiet som hon leder.

I landets förra parlamentsval för tre år sedan blev Nationella partiet störst, men det var Labour som lyckades samla ihop tillräckligt många mandat för att bilda en koalitionsregering.

Den här gången ser det ut som om det blir Labour som både kammar hem flest röster och lyckas bilda regering.

Nya Zeeland

Sannolikt att det blir en koalitionsregering mellan Labour och De gröna

Nya Zeelands nuvarande regering består av en koalition mellan Labour, De gröna (Green Party), och det populistiska partiet Nya Zeeland Först (New Zealand First).

Sammanlagt har partierna 63 mandat av 120.

Även om Labour nu antagligen får flera röster än i förra valet, ser det enligt de flesta opinionsundersökningar inte ut som om partiet får regera på egen hand den här gången heller.

För att partiet ska få majoritet i parlamentet blir det sannolikt frågan om en koalitionsregering med De gröna som stödparti.

Judith Collins
Bildtext Nationella partiets ledare Judith Collins tror inte på opinionsundersökningarna som förutspår en valseger för Labour. I början av året var stödet större för oppositionspartiet än för Labour.
Bild: Michael Bradley Photography Ltd

En koalition mellan Nationella partiet och ACT ett annat alternativ

Om Labour och De gröna inte skulle få majoritet tillsammans, kan det bli aktuellt med en koalition mellan Nationella partiet och högerpartiet ACT (ACT Party).

Baserat på en opinionsundersökning av the 1News Colmar Brunton poll, som utfördes 3-7 oktober, är det här ändå osannolikt.

Vid tidpunkten för mätningen skulle Nationella partiet och ACT tillsammans ha fått ihop 52 mandat, medan Labour och De gröna skulle ha knipit hela 68.

Ekonomin som rasade under coronan en viktig valfråga

Den 26 mars införde Arderns regering en strikt nedstängning av hela landet på grund av coronaviruset.

I en månads tid fick invånare bara gå ut för att handla medicin och mat eller motionera en timme i sitt bostadskvarter.

Nedstängningen ledde till att Nya Zeeland under årets andra kvartal såg sitt största ekonomiska ras sedan mätningarna inleddes år 1987.

Ekonomin är därför en viktig valfråga och har utnyttjats flitigt av Nationella partiet då regeringen har kritiserats.

Jacinda Ardern och Judith Collins i valdebatt.
Bildtext Ekonomin har präglat flera valdebatter. För att lyfta ekonomin lovar Labour bland annat att introducera gratis utbildningskurser och lärlingsplatser. Nationella partiet ger löfte om tillfälliga skattelättnader. Båda partierna utlovar också satsningar på infrastrukturen.
Bild: Michael Bradley Photography Ltd

"Nya Zeeland på väg in i sin djupaste recession i modern tid"

Nationella partiet anser att landets regering har varit för hård under coronaepidemin och att den inte har haft en realistisk och tydlig plan för ekonomin.

- De ekonomiska skadorna registrerades under tre månader, men kommer att kännas vid i årtionden, påpekar partiets ekonomiska talesman, Paul Goldsmith.

Han säger också att Nya Zeeland nu är på väg in i sin djupaste recession i modern tid, med risk för att 100 000 personer förlorar sina jobb under de kommande två åren.

Finansminister Grant Robertson från Labourpartiet hävdar å sin sida att det ekonomiska raset inte blev så illa som man befarat. Han anser också att det används ett missvisande mått då man mäter ett lands samlade produktion.

- Det tar inte i beaktande att tusentals liv har räddats, att hälsosystemet inte har överbelastats, och att kontroll över viruset gör att ekonomin kan återhämta sig snabbare.

Jacinda Arderns coronahantering har fått beröm världen över

Premiärminister Ardern har fått mycket beröm internationellt för sitt sätt att handskas med coronaepidemin.

Nya Zeeland har haft sammanlagt färre än 2 000 bekräftade coronafall, varav omkring 40 är aktiva just nu.

I skrivandets stund (14.10) har sammanlagt 25 personer dött på grund av viruset.

Regeringens strikta agerande under coronakrisen har tillsvidare lyft Labourpartiet och lyckats vända den politiska opinionen i landet.

Men på lördag, är det upp till bevis. Hur bra överensstämmer opinionsundersökningarna med verkligheten?

Cannabis odling.
Bildtext På lördag får nyzeeländarna också rösta om att legalisera cannabis och eutanasi. Godkänns eutanasi väntas nya lagar träda i kraft automatiskt, medan ett godkännande av cannabis kräver att lagstiftare godkänner lagändringen först.

Källor: RNZ, AP, The Guardian, Nationalencyklopedin