Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu har de thailändska bärplockarna åkt hem: “Jag klarar mig på de här pengarna i ett helt år”

Från 2020
En stor grupp asiatiska resenärer med munskydd på flygplats.
Bildtext Den sista gruppen thailändska bärplockare som jobbat för Marja Bothnia Berries den här säsongen åkte hem förra fredagen. Bilden är tagen på Helsingfors-Vanda flygplats den 9 oktober.
Bild: Nutthaporn Charoennit

600 thailändska bärplockare räddade bärskörden åt Korsholmsföretaget Marja Bothnia Berries i år. I fredags åkte de sista bärplockarna hem, efter en säsong som präglades av coronapandemin.

Poomin Sithijinda och Chansak Promthong är två av de 600 thailändare som Korsholmsföretaget Marja Bothnia Berries hade bjudit till Finland för att plocka bär i år.

Båda har lång erfarenhet av bärplockning i Sverige och Finland och hör nu till dem som organiserar det praktiska för bärplockarna medan de är i Finland. De plockar också bär själva.

I slutet av förra veckan återvände de till Thailands huvudstad Bangkok, där de nu befinner sig i karantän på ett hotell innan de kan åka till sina hemtrakter.

Två män i videosamtal, fotade på datorskärm.
Bildtext Poomin Sithijinda och Chansak Promthong fördriver tiden i karantän genom att läsa, spela spel, titta på tv och sova. Här är de i videointervju med Yle Österbotten.
Bild: Yle / Anna Kurtén

En två veckor lång karantän efter hemkomsten var ett av de thailändska myndigheternas krav för att bärplockarna skulle få komma till Finland i år.

Coronasituationen har varit besvärlig för bärplockarna, säger Poomin Sithijinda.

- Innan vi åkte till Finland var vi tvungna att göra mycket pappersarbete för att få tillstånd att åka. Och när vi väl kom till Finland var vi tvungna att vara väldigt försiktiga. Alla var rädda för viruset och det gjorde livet svårare för oss.

Ytterst strikta krav på arrangemangen

Länge var det osäkert om de thailändska bärplockarna alls skulle få komma till Finland.

I slutet av juli gav de thailändska myndigheterna grönt ljus för 3 000 bärplockare att komma, men man ställde ytterst strikta krav på arrangemangen.

Bland annat måste en särskild hälsovårdsgrupp följa med bärplockarna på resan, och man krävde också att plockarna flygs till Finland med ett eget plan.

Ministeriet krävde också att thailändarnas finländska arbetsgivare tryggar vårdkostnaderna om någon av bärplockarna insjuknar i covid-19.

I och med coronasituationen har vi märkt att det är ganska svårt att samarbeta med de thailändska myndigheterna, tyvärr.

― Amanda Gustafsson, Marja Bothnia Berries

Själva bärsäsongen var ändå väldigt bra. Bärskörden i de finländska skogarna var så riklig att de thailändska bärplockarna plockade mer bär i år än ifjol trots att de nu tillbringade två veckor kortare tid i Finland.

En grupp thailändska bärplockare på skogsväg.
Bildtext Bärplockarna bestämmer själva hur långa arbetsdagar de har i skogen. En del plockar bär från klockan sex på morgonen till sex på kvällen. Arkivbild.
Bild: Privat

I år gick de thailändska bärplockarna ändå miste om hjortronsäsongen eftersom beskedet om att de får komma till Finland kom så sent.

De hann ändå plocka blåbär hela augusti och lingon i september och i början av oktober.

De bästa plockarna tjänade över 10 000 euro

I år krävde de thailändska myndigheterna att plockarna skulle garanteras en minimilön på totalt 3 000 euro netto i Finland, och den minimilönen uppnådde alla, säger Chansak Promthong.

- De bästa plockarna tjänade över 10 000 euro.

Poomin Sithijinda säger att han under de två månaderna i Finland tjänar tillräckligt med pengar för att klara sig i Thailand i ett år.

- Både jag och min familj är tacksamma över den här möjligheten. Hoppas att ni finländare förstår varför vi kommer till ert land och plockar bär, säger han.

De thailändska bärplockarna var väldigt oroliga över hur det skulle bli med bärplockningen i år, säger han.

- Om vi inte skulle ha kunnat komma skulle det ha betytt ett stort inkomstbortfall för många. Då beskedet kom blev vi väldigt glada.

De utländska bärplockarna plockar 90 procent av bären

Amanda Gustafsson, exportchef på Marja Bothnia Berries, säger att den utländska arbetskraften står för 90 procent av den volym företaget köper upp varje år.

Det skulle ha varit en katastrof om thailändarna inte hade kunnat komma, säger hon.

- Vi håller just nu på att bygga ut så det skulle ha satt stopp för det, och vi skulle ha fått permittera folk. Och finländarna skulle inte ha haft blåbär och lingon i frysdisken under året.

Kvinna med låda full av bär.
Bildtext Amanda Gustafsson är exportchef på Korsholmsföretaget Marja Bothnia Berries. Företaget var först i landet med att bjuda in thailändska bärplockare år 2004.
Bild: Yle / Anna Kurtén

En thailändsk bärplockare plockar i genomsnitt 100 kilo bär per dag. Hur mycket bär de totalt plockat åt Marja Bothnia Berries den här säsongen är en företagshemlighet, säger Gustafsson.

- Men i medeltal tjänar plockarna några tusen euro under tiden de är här. På ett ungefär tjänar de motsvarande en eller två årslöner i Thailand genom att vara här i två månader.

Från lönen dras kostnaderna för flygbiljetter och boende av, samt kostnader för de bilar bärplockarna använder för att ta sig till skogen.

Jobbar över hela landet

Korsholmsföretagets bärplockare jobbar över hela landet, beroende på var skörden är bäst. I år var skörden bäst i östra Finland. De plockade också en del bär i Södra Österbotten, närmare bestämt i Härmä och Etseri.

Kvinna pekar på Finlandskarta.
Bildtext Marja Bothnia Berries har 14 bärplockningsstationer med inkvartering runtom i landet, berättar Amanda Gustafsson.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Många av bärplockarna är risbönder från norra Thailand. När de kommer till Finland har de just sått riset, så det är två månader när de inte har något att göra hemma.

- Många av dem åker då antingen till Bangkok och kör taxi eller far någonstans och säsongsarbetar. När de kommer hem igen skördar de, säger Amanda Gustafsson.

Eftersom de är vana vid tungt arbete är bärplockning ingen konst för dem, säger hon.

- Vi har bärplockare som jobbat för oss i 8-10 år och de har lärt sig hur de ska göra det så enkelt som möjligt. Många av dem jobbar i grupp så att en plockar och en bär bären.

Kvinna på bäranläggning.
Bildtext Bären levereras till produktionsanläggningen i Korsholm där de fryses in, rensas och förpackas. En del bär säljs till den finländska marknaden men största delen exporteras till Europa och Asien.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Måste mäta febern två gånger om dagen

Coronaepidemin påverkade de praktiska arrangemangen kring bärplockarna på många sätt, säger Amanda Gustafsson.

- För det första fick vi veta att de skulle testas för feber två gånger om dagen. Sedan delade vi upp rummen på inkvarteringarna så det var max fyra personer i varje rum. Bilarna användes alltid av samma personer och de åt sina måltider i mindre grupper.

Coronareglerna har också inneburit extra kostnader för företaget.

- Vi betalade alla extra försäkringar, karantänhotellvistelsen i Bangkok och coronatesterna innan de kom hit och innan de åkte hem, säger Gustafsson.

Nästa år ett frågetecken

Korsholmsföretaget var först i Finland med att bjuda in thailändska bärplockare. Nu har man ändå börjat fundera på att anlita andra nationaliteter också.

- I och med coronasituationen har vi märkt att det är ganska svårt att samarbeta med de thailändska myndigheterna, tyvärr.

Poomin Sithijinda och Chansak Promthong hoppas kunna komma tillbaka till Finland nästa säsong, men det återstår att se hur det blir.

- Jag är inte säker på hur reglerna för de thailändska plockarna ser ut i Thailand och Finland nästa år, säger Chansak Promthong.

Diskussion om artikeln