Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jussistatyetterna delades ut för årets bästa inhemska filmer – Pekka Strang och Mimosa Willamo kammade hem pris för bästa huvudroller

Från 2020
Mimosa Willamo
Bildtext Mimosa Willamo med sin Jussistatyett.
Bild: Lehtikuva

Årets Jussi-gala ordnades i Kabelfabriken i Helsingfors - trots det rådande coronaläget. Jussi-priserna delas ut för förra årets bästa inhemska filmer och deras skapare.

Priset för årets bästa film gick till Aurora.

Miia Tervo fick Jussistatyetten för bästa regi för filmen Aurora.

Priset för bästa kvinnliga huvudroll gick till Mimosa Willamo för filmen Aurora. Jussistatyetten är Willamos andra. Finlandssvenska Mimosa Willamo har en av huvudrollerna i Yles serie Badrumsliv. Se serien Badrumsliv här.

Pekka Strang fick Jussistatyetten för bästa manliga huvudroll för filmen Koirat eivät käytä housuja. Strang var en av Vegas sommarpratare år 2018. Här kan du höra hans sommarprat.

Pekka Strang / Koirat eivät käytä housuja / Baarikärpänen hki 24.10.2019
Bildtext Finlandssvenska Pekka Strang belönades för sin huvudroll i filmen Koirat eivät käytä housuja.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Priset för bästa kvinnliga biroll gick till Miitta Sorvali i filmen Aurora. Det är första gången hon kammar hem ett Jussipris.

Priset för bästa manliga biroll kammade Chike Ohanwe hem för sin roll som den fördomsfulla finländska mannen Juha i filmen Aurora. Det är också hans första Jussi-pris.

Miia Tervo fick priset för bästa manus för filmen Aurora.

Priset för bästa dokumentär gick till Reetta Huhtanen för filmen Aatos ja Amine.

Anna Paavilainen vann priset för bästa kortfilm för Kaksi ruumista rannalla. Priset är Paavilainens första.

En man står med en jussistatyett i handen.
Bildtext Chike Ohanwe vann sitt första Jussi-pris.
Bild: Lehtikuva

I år delades också Jussistatyetten av betong ut. Den ges för ett betydande livsverk inom den finska filmbranschen. I år gick den till filmproducentveteranen Markus Selin.

Den tjeckiska kompositören Michal Nejtek belönades med en jussistatyett för bästa musik för filmen Koirat eivät käytä housuja.

Nicke Nyström fick priset för bästa ljudplanering för filmen Koirat eivät käytä housuja.

Priset för bästa maskeringsdesign gick till Aija Beata Rjabovska för filmen Koirat eivät käytä housuja.

En blond kvinna i svart klänning håller i en jussistatyett.
Bildtext Miitta Sorvali fick priset för bästa kvinnliga biroll.
Bild: Lehtikuva

Priset för bästa scenografi gick till estniska Jaagub Roomet för filmen Marias paradis. Det är Roomets första Jussipris.

Jouni Mervas fick priset för bästa kostym för filmen Aurora. Det är Mervas första Jussistatyett.

Pietari Peltola fick priset för bästa foto för filmen Koirat eivät käytä housuja.

Mervi Junkkonen fick sin tredje Jussistatyett. Den här gången för bästa filmklippare för filmen Koirat eivät käytä housuja.

Solar Films elokuva-alan tuotantoyhtiön omistaja ja vastaava tuottaja Markus Selin, toimisto, Lauttasaari, 27.11.2017.
Bildtext Markus Selin är grundare av filmbolaget Solar Films. Han har producerat en lång rad av finska filmer, till exempel filmerna om Risto Räppääjä och filmatiseringen av Sofi Oksanens bok Utrensning
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Nordisk Film-priset för film om sexuella trakasserier

För andra gången någonsin delades också Nordisk Film-priset ut under galan, och den här gången gick det till personerna bakom Tottumiskysymys. Filmkulturpriset delas ut åt personer som befrämjat inhemsk film och lyft dess nivå.

– Det här är åt alla er, nya typer, så att de här historierna inte måste vara era historier, sa filmens producent och en av dess manusförfattare, Elli Toivoniemi.

Tottumiskysymys är en dramakomedifilm som består av sex kortfilmer där sex kvinnors liv är i fokus. Filmen behandlar ämnen som sexuella trakasserier och våld.

Ett annat pris som delades ut utöver de traditionella kategorierna är publikens pris. I år gick det till filmen Olen Suomalainen som handlar om schlagersångaren Kari Tapios liv.

Fest trots coronapandemin

Årets gala leddes av Mikko Leppilampi och Anna-Maija Tuokko.

Miia Tervos film Aurora fick i år flest nomineringar - 13 stycken i 12 olika kategorier. Kategorierna är totalt 16 till antalet.

Jussipriset är grundat år 1944. Statyetterna i gips är designade av bildkonstnären Ben Renwall. Nu för tiden framställs de av Renwalls son, konstnären Seppo Renwall.

Årets gala ordnades med stränga coronaåtgärder, enligt galans arrangörer. Till exempel ordnas ingen efterfest, och deltagarantalet har minskats. 340 representanter deltog i årets gala, normalt brukar ungefär dubbelt så många delta.

Galan ordnades trots att Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt avråder från evenemang för fler än 20 deltagare.

Diagnostikchefen på HUS, Lasse Lehtonen, ondgjorde sig i går över föreningens beslut att ordna festen samtidigt som coronaepidemin accelererar.

Diskussion om artikeln