Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike utlyser nationellt nödläge efter ökad smittspridning: Utegångsförbud i nio städer

Från 2020
Uppdaterad 14.10.2020 22:53.
Emmanuel Macron puhuu televisioruudulla.
Bildtext Macron under dagens presskonferens.
Bild: Guillaume Horcajuelo / EPA

Frankrike utlyser nationellt hälsonödläge från och med lördag, meddelar landets president Emmanuel Macron i ett tal under onsdagskvällen. Det efter ökad smittspridning.

Under det senaste dygnet har över 22 000 nya fall bekräftats. Dygnet innan var antalet 13 000. För tillfället vårdas över 9 000 personer på sjukhus med anledning av covid-19.

Macron meddelar också att ett nattligt utegångsförbud kommer införas i nio storstäder i ett försök att minska smittspridningen. Bland städerna finns bland annat Paris, Lille, Lyon och Toulouse.

– Vi ska inte vara inaktiva men vi ska inte heller drabbas av panik, sa Macron. Vi måste agera och sätta stopp för spridningen.

Utegångsförbudet kommer vara i kraft mellan klockan 21 på kvällen och 6 på morgonen, och det varar i fyra veckor från och med lördag. För att bryta mot förbudet måste man ha vägande skäl, annars bötfälls man. Priset för brott mot utegångsförbudet är 135 euro.

Regeringen vill att utegångsförbudet ska förlängas till den 1 december, men det måste få parlamentets godkännande. För tillfället kan utegångsförbud bara utlysas en månad i taget.

Nationell nedstängning inte aktuell

Totalt drabbas nu omkring 20 miljoner personer, alltså nästan en tredjedel av Frankrikes befolkning, av utegångsförbudet.

Macron sa att restriktionerna är särskilt jobbiga för ungdomar, men att läget tyvärr förutsätter dem.

– Det är svårt att vara 20 år 2020.

Utöver utegångsförbudet önskade presidenten att man inte skulle samlas i större grupper än sex personer hemma, utöver den egna familjen vill säga, och att då se till att använda ansiktsskydd.

Med de här åtgärderna vill man få bukt på viruset utan att behöva stänga ned hela landet som i våras.

Det senaste nationella hälsonödläget som utlystes i våras hävdes i juli.

Nästan en tredjedel av intensivvårdsplatserna används för covidpatienter

President Macron beskrev läget i Frankrike som oroväckande, men sa att det ändå fortfarande är under kontroll.

Enligt Macron används 32 procent av Frankrikes intensivvårdsplatser för vård av coronapatienter just nu. Siffran borde enligt honom fås ned till högst tio till 15 procent.

Hittills har omkring 33 000 personer dött till följd av coronaviruset i Frankrike.

Källor: AFP, Reuters, Le Monde

Diskussion om artikeln