Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lukas Hradecky visade världsklass när han räddade segern på stopptid – skämtade om den andra hjälten Fredrik Jensen: "Får inte klippa sig före EM"

Från 2020
Finland firar seger.
Bildtext Lukas Hradecky ledde den finländska segerfesten.
Bild: Lehtikuva

En skojare i målvaktskläder. Men en otroligt bra sådan, i så fall. Lukas Hradecky räddade den finländska segern på stopptid. ”Jag har inte gjort en sån räddning i landslaget på ett tag”, säger målvaktshjälten.

När Lukas Hradecky är uppsatt som en av spelarna på landslagets pressträffar flockas journalisterna ofta kring honom. Dels för att han är en av lagets bästa spelare, dels för att han är en citatmaskin.

Han har bland annat pratat om sin förkärlek till öl och låtvalet i karaokebaren i Spanien.

Efter 1–0-segern mot Irland fick han också prata om sitt spel på planen. Framför allt den magiska räddningen på stopptid.

– Jag har inte gjort en sån räddning i landslaget på ett tag. Det var skönt att ta den och skapa en jäkla fin stämning här, säger Hradecky.

Efter tredje raka Nations League-nollan öser han också beröm över utespelarna.

– Jag har ett strålande lag framför mig också. När jag funderar på att gå ut för att plocka ett inlägg, så vet jag att Paulus är i en egen stratosfär framför mig. Jag behöver inte gå ut så ofta.

"Håller världsklass"

Även förbundskaptenen Markku Kanerva lyfter fram Hradecky. Utöver den där sista räddningen hade Hradecky också en till snygg parad när Irland tryckte på för en kvittering.

– ”Luke” håller världsklass och visade det med några räddningar. Han är också duktig på att styra spelet och plocka inlägg. Dessutom är han viktig i uppspelen med sina fötter.

Avgörandet i matchen kom med ungefär 25 minuter kvar att spela. Irland slarvade och Finland högg. Teemu Pukki var vaken och spelade fram Fredrik Jensen som gjorde höstens tredje landslagsmål.

– Det är Tarzan-håret. Han får inte klippa sig före EM, säger Hradecky.

Fredrik Jensen jublar.
Bildtext Fredrik Jensen satte enda målet.
Bild: EPA

Jodå, Bayer Leverkusen-målvakten hade ett skämt i sig den här kvällen också.

– I de här matcherna är det ofta ett mål som avgör. Teemu var vaken där. Man ska också berömma Irland. De spelade mycket bättre än i Dublin.

Tung seger

Segern betyder att Finland kommer att spela för gruppsegern i Nations League i november. Bulgarien och Wales på bortaplan återstår för landslaget.

Förbundskapten Kanerva myser över läget.

– Den här segern var väldigt viktig. Vi var bottenrankat i B-divisionen och nu har vi säkrat vår plats. Det är redan en bedrift, men vi vill ha mer.

– Om man tittar framåt mot VM-kvalet och EM-slutspelet, ger det här oss ett stort självförtroende. Det är mycket som fungerar.

Jämfört med bortamatchen i Dublin hotade Irland betydligt mer den här gången. Finland fick försvara sig en hel del, men Kanerva var nöjd med inställningen.

– De har ett riktigt bra lag och skapade lägen. Det är rätt otroligt hur hela vårt lag försvarade sig. De satsade framåt på slutet, började spela rakare och då blir det också en mental grej att man sjunker lite neråt.

Diskussion om artikeln