Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Tiden rinner ut för Storbritannien och EU - en stor nota väntar om man inte lyckas komma överens om ett handelsavtal

Från 2020
Montage av flera bilder. I bakgrunden syns EU:s flagga. I förgrunden till vänster syns Boris Johnson, till höger Ursula von der Leyen. I mitten i grafik syns journalist Rikhard Husu. Ovan honom syns ett citattecken för att visa att det är en kommentar.
Bildtext Boris Johnson och Ursula von der Leyen träffades i Downing Street i januari. Nu förhandlar de två främst per distans.
Bild: Montage: EPA-EFE/All Over Press och Yle

Det börjar bli bråttom om EU och Storbritannien ska hinna enas om att avtal före årsskiftet då övergångsperioden efter brexit löper ut. Men just nu är det inte mycket som talar för ett genombrott i förhandlingarna om ett handelsavtal, skriver Svenska Yles korrespondent i Bryssel Rikhard Husu.

Trots uppgifter om att det börjat röra på sig i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien så återstår fortfarande stora principiella skiljelinjer mellan parterna.

Ur EU:s synvinkel handlar det om rättvisa konkurrensvillkor för företag, om vem som ska övervaka ett framtida avtal samt om fiske.

Trots att fiskeriet endast står för en bråkdels procent av bruttonationalprodukterna i EU-länderna så har näringen en stor symbolisk betydelse på bägge sidor om engelska kanalen.

För fiskare i länder som Frankrike och Belgien handlar det om att försvara rätten att fortsätta fiska i brittiska vatten.

Regeringen i London är i sin tur pressad att infria löftet om att ta tillbaka kontrollen över de rika fiskevattnen i Nordsjön. Storbritannien motsätter sig också tanken att ge EU-domstolen en roll i att lösa eventuella framtida dispyter mellan parterna.

Johnson besviken över uteblivna framsteg

Ett telefonmöte mellan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och premiärminister Boris Johnson i gårkväll (onsdag) gav inte anledning till någon större optimism.

Johnson uttryckte enligt en talesperson sin besvikelse över att det inte skett några större framsteg under de senaste veckorna.

von der Leyen betonade att EU fortfarande vill ha ett avtal men att det inte kan ske till vilket pris som helst.

Tiden för fortsatta förhandlingar är ytterst knapp. Man räknar med att det kommer att behövas omkring två månader för att parterna ska hinna ratificera ett framtida avtal innan årsskiftet.

EU:s förtroende för Storbritannien vacklar

EU:s förtroende för Storbritannien fick sig en törn då regeringen Johnson i september presenterade ett lagförslag som strider mot innehållet i brexitavtalet.

Propositionen skulle bland annat ge enskilda ministrar möjlighet att ignorera delar av det protokoll i utträdesavtalet som ska trygga en öppen gräns mellan Irland och Nordirland.

Johnsons förklaringar om att lagstiftningen endast ska fungera som ett juridiskt skyddsnät mot extrema eller irrationella tolkningar av brexitavtalet går inte hem i Bryssel där förslaget väckt misstro och bestörtning.

Om Storbritannien vill ha ett handelsavtal med EU måste de omstridda delarna av propositionen ses över.

Företagen fruktar högre kostnader

Om ett handelsavtal inte är i kraft vid årsskiftet tvingas EU och Storbritannien följa världshandelsorganisationen WTO:s regler i fortsättningen.

För företagen i EU-länderna och Storbritannien kan det här innebära betydande handelshinder och stor osäkerhet.

Brittiska industriförbundet CBI räknar med att 90 procent av den brittiska exporten till EU kommer att omfattas av tariffer.

Företag i EU som exporterar till Storbritannien skulle på motsvarande sätt se sina kostnader stiga.

EU-ledarna diskuterar frågan i dag

Det är med andra ord stora förväntningar som läggs på EU-ledarna som diskuterar utvecklingen i förhandlingarna vid ett toppmöte i Bryssel i kväll.

Men trots att många hoppas på ett genombrott i förhandlingarna så kan stats- och regeringscheferna i det här läget inte göra mycket mer än att uppmana chefsförhandlaren Michel Barnier att intensifiera förhandlingarna med Storbritannien.

En annan fråga är hur länge Boris Johnson vill fortsätta förhandla.

Tidigare fastställde den brittiska premiärministern den 15 oktober som en tidsgräns för när ett avtal med EU borde vara fastslaget.

Inom EU vill man inte överdramatisera datumet utan räknar med fortsatta förhandlingar även under de kommande veckorna.

Diskussion om artikeln