Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Föreningen Lovisa sång får ordna Sibeliusdagarna i Lovisa 2021 - vill nå en bred publik och utvidga repertoaren

Från 2020
Uppdaterad 19.10.2020 09:50.
Tomas Takolander tittar in i kameran med finurlig min
Bildtext Tomas Takolander har många idéer för Sibeliusdagarna 2021. För honom är det viktigt att nå en bred publik i alla åldrar.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Lovisa sång efterlyser samarbete med östnyländska företag och föreningar. Tanken är att evenemanget ska vara tillgängligt för alla, och nya idéer och hjälpande händer välkomnas.

- Det fina är att vi utgår från ett tomt bord. Det är möjligt att göra i princip nästan vad som helst, säger Tomas Takolander, en av arrangörerna från Lovisa sång.

Tomas Takolander är Lovisabo med många titlar i bagaget: musikmagister, uppträdande konstnär, kapellmästare, kompositör, arrangör och dirigent.

Tillsammans med två andra lokala förmågor ska han kavla upp ärmarna och börja planera festivalen.

Rogier Heijnsbroek är aktiv inom företagslivet medan Mia Aitokari har många kontakter till föreningslivet. Samtidigt är hon obunden fullmäktigeledamot för SFP i Lovisa.

Tomas Takolander om nya Sibeliusdagarna i Lovisa: Nu letar vi efter frivilliga Lovisabor som vill hjälpa till med festivalen

8:35

Nya musikstilar i utbudet

Utmaningarna för arrangörerna är förstås flera - tidtabellen är snäv och de ekonomiska förutsättningarna oklara.

Lovisa stad valde tidigare att lämna över huvudansvaret för festivalen. Framöver har staden lovat bidra med ett stöd på 6 000 euro årligen. Dessutom ska staden hjälpa med marknadsföring och administrativa uppgifter.

Det var välfärdsnämnden i Lovisa som fattade beslut om att välja Lovisa sång till arrangör för Sibeliusdagarna 2021 på sitt senaste möte.

Tanken är att fortsätta med konst- och kammarmusik, men också att utvidga arrangemanget med nya musikstilar.

- Vi vill också erbjuda konserter i Strömfors och Liljendal, och göra evenemanget så tillgängligt som möjligt, säger Tomas Takolander.

Vem som helst ska alltså kunna komma, oberoende av ålder, kön eller möjliga hinder.

Violin
Bildtext Förutom klassisk musik blir det också andra musikstilar under Sibeliusdagarna 2021 (illustrerande arkivbild).
Bild: YLE / Seppo Sarkkinen

Samarbete med företag och föreningar efterlyses

I det här skedet efterlyser arrangörerna fler intresserade samarbetspartner och nya medlemmar till föreningen.

- Det skulle vara viktigt med flera idéer, huvuden och händer. Jag skulle gärna se att det här blir vår grej, Lovisabornas egen festival. Självklart hoppas vi också locka folk från andra ställen, säger Tomas Takolander.

Den ekonomiska biten då? Takolander säger att föreningen, förutom på nya medlemmar, ska försöka satsa på stipendier från fonder och statsbidrag.

- Vi vill också samarbeta med lokala företagare. Kanske lite synlighet kan leda till att vi klarar oss med en mindre budget.

Samarbetet med östnyländska föreningar ska också utvecklas. Borgånejdens musikinstitut har varit en viktig samarbetspart under tidigare år, och ett fortsatt samarbete skulle vara viktigt för de nya arrangörerna.

"Allt möjligt roligt och konstigt"

Sibeliusdagarna ska enligt planerna ordnas den 3-5 september 2021. Målet är tre festivaldagar och fem till åtta konserter på olika platser i Lovisanejden.

Förutom konventionella konsertsalar blir det också konserter på mer ovanliga men betydelsefulla platser och till exempel i industrihallar.

- Allt hänger naturligtvis på de insamlade budgetmedlen. Vi vill utvidga repertoaren utan att pruta på kvaliteten, säger Takolander.

Han lovar att den klassiska musiken ska fortsätta ha en central plats, men att man också lämnar utrymme för “allt möjligt roligt och konstigt”.

Jag skulle gärna se att det här blir vår grej, Lovisabornas egen festival

― Tomas Takolander, musikmagister och dirigent

Så vem skulle Takolander välja, om han fick välja en artist som han skulle vilja se på Sibeliusdagarna nästa år?

- Jag har ganska många tankar om vem jag skulle vilja höra och se där. Men jag måste välja lokalt och säger Pernåpojken Pekka Kuusisto!

Pekka Kuusisto är en av Finlands mest kända violinister, bosatt i Pernå i Lovisa. Han är son till tonsättaren Ilkka Kuusisto och bror till violinisten Jaakko Kuusisto.

Tomas Takolander om nya Sibeliusdagarna i Lovisa: Nu letar vi efter frivilliga Lovisabor som vill hjälpa till med festivalen

8:35

Diskussion om artikeln