Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brexit, klimatmålsättningar och coronaåtgärder - 3 nyckelmål på EU-ledarnas agenda vid toppmötet i Bryssel

Från 2020
Angela Merkel och Emmanuel Macron går i en mörk korridor i Europabyggnaden. Båda har munskydd.
Bild: EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

Två veckor efter det föregående toppmötet möts EU-ländernas stats- och regeringschefer i Bryssel på torsdag och fredag. Agendan domineras av tre frågor.

1. Blir det något avtal med Storbritannien?

Toppmötets första dag inleds med en diskussion om förhandlingarna om ett handelsavtal med Storbritannien.

EU vill ha klarhet om hur företagen i EU och Storbritannien ska garanteras lika konkurrensvillkor, hur ett framtida avtal ska förvaltas samt hur fiskevattnen ska fördelas i fortsättningen innan man går med på ett avtal.

Från EU:s sida betonar man att det fortfarande är chefsförhandlaren Michel Barnier som håller i förhandlingarna.

Men i takt med att årsskiftet då övergångsperioden mellan EU och Storbritannien löper ut närmar sig så blir det också allt viktigare att förankra det som händer i förhandlingarna hos de 27 stats- och regeringscheferna.

Klart är att bägge parter måste vara beredda att se över sina krav om det ska bli en kompromiss.

Frågan om statsstöd och lika villkor för företag är ett område där Storbritannien sannolikt måste ge vika för att ett avtal ska vara möjligt.

EU kan i sin tur bli tvunget att se över kravet på ett heltäckande fiskeriavtal som tryggar den nuvarande rätten för EU-länders fiskare att fiska i brittiska vatten.

2. Var borde EU:s klimatmål ligga?

Arbetsmiddagen på torsdag kväll kommer att ägnas åt en diskussion om EU:s klimatmålsättningar för de kommande åren.

De så kallade gröna given som syftar till att göra EU koldioxidneutralt till 2050 kräver stora omställningar av medlemsländerna redan under de närmaste åren.

För att uppnå koldioxidneutralitet blir man inom EU tvungen att skärpa utsläppsmålet för år 2030 som för tillfället utgår från att mängden växthusgasutsläpp ska minska med 40 procent jämfört med nivån år 1990.

EU-kommissionen vill att utsläppen ska minska med åtminstone 55 procent till 2030. Finland och tio andra länder gick inför toppmötet ut med ett uttalande till stöd för 55-procentsmålet.

Utmaningen blir att övertyga en grupp fossilberoende östliga medlemsländer om att en minskning på 55 procent är möjlig.

Diskussionerna om klimatmålen försvåras av att Polens premiärminister Mateusz Morawiecki försatts i karantän i sitt hemland. Polen är det enda EU-land som tillsvidare inte förbundit sig vid klimatneutralitet till år 2050.

EU-ledarna återkommer till klimatfrågan vid ett senare toppmöte i december. Då hoppas man nå en politisk överenskommelse om klimatmålen.

3. Hur utvecklas coronaläget?

Ökningen av antalet coronafall väcker stor oro bland medlemsländerna.

Under veckan har bland annat Frankrike och Nederländerna beslutat att gå in för striktare restriktioner för att stävja pandemin.

Samtidigt vill EU försäkra sig om att de nationella restriktionerna inte ska leda till kaos mellan medlemsländerna.

Utgångspunkten är att man i mån av möjlighet ska söka alternativ till att stänga gränser för medborgare från andra EU-länder.

EU-ledarna kommer också att utvärdera de framsteg som gjorts i försöken att ta fram ett vaccin mot coronaviruset.

Diskussion om artikeln