Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Inhemska systemutvecklare om Vasa sjukvårdsdistrikts miljonaffär med amerikanska jätten: "Förargligt att vi inte kunde delta"

Från 2020
Vd Kaisa-Liisa Harjapää på Esko-Systems Oy på sitt arbetsrum.
Bildtext Vd Kaisa-Liisa Harjapää på Esko Systems Oy förargar sig över att Vasa sjukvårdsdistrikt valde bort deras patientdatasystem.
Bild: Yle/Kjell Lindroos

Inhemska tillverkare av patientdatasystem slickar såren efter den senaste stora affären som gick deras näsa förbi. Vasa sjukvårdsdistrikt valde amerikanska Cerner eftersom de kunde erbjuda ett heltäckande system till skillnad från de finska leverantörerna.

Arbetet har nu börjat på allvar i Österbotten för att byta ut det gamla lapptäcket av olika mindre patientdatasystem mot Cerners Millenium-system. Det är en stor omställning och det betyder att det finns vinnare och förlorare.

En av förlorarna hittar vi i Uleåborg. Kaisa-Liisa Harjapää är vd för Esko Systems Oy, den firma som tillverkar patientdatasystemet Esko. Det används av sjukvårdsdistrikten i norr, bland annat på Uleåborgs universitetssjukhus.

- Visst var det förargligt att Vasa gick in för den här lösningen, suckar Harjapää.

“Vi ångrar ingenting”

Den reaktionen baserar sig på att patientdatasystemet Esko i nästan 20 års tid har använts på Vasa centralsjukhus. Men nu är det alltså slut på den eran när det amerikanska systemet tas i bruk inom några år.

Det som gör Esko Systems vd extra besviken är att man på senare tid har utvecklat Esko från att enbart vara ett system anpassat för specialsjukvården till att också inom kort inbegripa primärhälsovården.

- Så om Vasa kommer på andra tankar finns vi här, hälsar Harjapää med adress söderut.

Direktör Marina Kinnunen på Vasa sjukvårdsdistrikt konstaterar att Esko inte deltog i konkurrensutsättningen för att de inte kunde erbjuda de heltäckande lösningar som man var ute efter och att det nog är för sent nu för en inhemsk lösning.

Marina Kinnunen, en vit kvinna med blont hår, står utanför Vasa centralsjukhus.
Bildtext Direktör Marina Kinnunen på Vasa sjukvårdsdistrikt säger att man nu satsar fullt ut på Cernes Millenium-system.
Bild: Yle/Elin Willows

- Jag ångrar ingenting, fastslår Kinnunen. I den situationen vi var tvungna att ta ett beslut så var Esko inte ett alternativ. Vi ville vara med i ett större konsortium som konkurrensutsatte det här systemet.

“Bittert att inhemska bolag inte kan delta”

Det finns också förlorare på hemmaplan, i Österbotten. Programvaruföretaget Oy Abilita Ab med huvudkontor i Jakobstad var alltför litet för att delta i upphandlingen. Däremot används deras patientdatasystem sedan tidigare i några kommuner; det tar slut fram till 2025 när Cerner har tagit över all verksamhet inom sjukvårdsdistriktet.

- Det som är bittert är att man ställer såna villkor så lokala och inhemska bolag inte kan delta; varför man gör det är svårare att förstå, säger Abilitas vd Tommy Sjöholm.

Han tror det blir mera klick i systemen för användarna i framtiden, precis som erfarenheterna av Apotti ger vid handen.

- Ur användarens synpunkt är det inte bra, säger Sjöholm.

Vd Tommy Sjöholm i Oy Abilita Ab:s konferensrum.
Bildtext Vd Tommy Sjöholm på Abilita tror att de utlovade inbesparingarna uteblir.
Bild: Yle/Evert Rönnqvist

Han förstår inte riktigt varför man går med på ett de facto monopol i regionen med bara en leverantör. Och därför är Tommy Sjöholm övertygad om att den nya lösningen blir dyrare i slutänden.

- Jag tror inte man kommer att göra de här inbesparingarna man eftersträvar.

Är det så man säger om man är dålig förlorare?

- Det kan ju vara så också, men i det här fallet lämnade vi aldrig in någon offert så vi är inte en dålig förlorare på så sätt. Men visst förlorade vi framtidens marknad på det här området.

Tommy Sjöholm får mothugg av Marina Kinnunen. Hon medger att det i början kan bli dyrare med parallella system, men effektiviteten som det nya systemet ger gör det ändå billigare.

- Vi har räknat på 10 år, och nu är målsättningen att det blir billigare, kommenterar direktör Kinnunen.

På projektets egna hemsidor sägs det att det är omöjligt att säga hur stor den ekonomiska vinningen är, men “som mest kan man tala om tiotals procent.”

Finland har förutsättningarna

I och med att de amerikanska jättarna Epic Systems och Cerner nu har vunnit två stora upphandlingar i vårt land är frågan om loppet börjar vara kört för de mindre inhemska tillverkarna av patientdatasystem.

Jarmo Reponen utanför Uleåborgs universitet.
Bildtext Professor Jarmo Reponen är en av de ledande experterna på patientdatasystem.
Bild: Yle/Kjell Lindroos

- Tiden får utvisa hur det blir, säger professor Jarmo Reponen på Uleåborgs universitet.

Reponen är en av vårt lands främsta experter på patientdatasystem. Han tror att de senaste upphandlingarna som har vunnits av de amerikanska jättarna samtidigt tvingar de finska bolagen att på allvar ta upp konkurrensen.

- Vi har stort ICT-kunnande och vi har gått i bräschen för digitaliseringen inom hälsovården också internationellt. Så visst borde vi kunna leverera system som kan konkurrera internationellt, säger Jarmo Reponen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln