Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Antti Ruuskanen fortsätter karriären i ett år till – medger att Vetters jättebåge nästan fick honom att lägga av direkt: ”En oförglömlig bilresa”

Från 2020
Antti Ruuskanen.
Bildtext Antti Ruuskanen.
Bild: AOP

Då Antti Ruuskanen fick höra om Johannes Vetters monsterkast på nästan 98 meter höll han på att tappa allt hopp. Men efter en längre betänketid har han ändå fattat beslutet att fortsätta jaga OS-drömmen.

– Det har varit ett speciellt år som idrottare, summerar Antti Ruuskanen på en presskonferens på torsdagen.

Orsaken till att Ruuskanen kallat mediekåren på plats är enkel: spjutkastaren har äntligen fattat beslut om karriärens fortsättning. Egentligen skulle beskedet komma redan i början av oktober.

Men helt som Ruuskanen också själv säger kräver så stora beslut att man är säker på vad man vill göra.

– Det tog lite längre än väntat att ta beslutet – men Antti Ruuskanens karriär tar slut hösten 2021. OS-drömmen lever fortfarande. Jag vill nå framgång där. Och därför tänker jag ta mig igenom en säsong till, säger Ruuskanen.

"Kände att jag behövde ta avstånd"

Spjutkastaren sticker inte under stol med att han ännu i september var av annan åsikt. I Sverigekampen fick han ge sig mot Toni Kuusela – och i bilen på vägen hem från Tammerfors fick han höra om ett ännu längre kast.

Johannes Vetter stal nämligen showen den söndagen då han nästan skrev om det ”oslagbara” världsrekordet i spjut.

– Om någon hade frågat mig direkt efter Sverigekampen då jag hörde om Vetters monsterkast så ... det var en oförglömlig bilresa hem, säger Ruuskanen.

Johannes Vetter.
Bildtext Johannes Vetter är överlägsen guldfavorit i spjut just nu.
Bild: imago sport/ All Over Press

– Jag kände att jag behövde ta avstånd från idrotten en stund. Och jag har haft en väldigt god höst. Då fick jag fram mitt svar, fortsätter han och klämmer till med ett kännspaka skämt:

– Tursamt förlorade jag bara mot en finländare i Sverigekampen. Skulle det ha varit en svensk så ...

För Ruuskanen handlar det alltså inte bara om att delta i OS. Han vill nå framgång där. I år var Ruuskanen, med sitt årsbästa på 79,22, inte tillräckligt bra för att kunna tävla om medaljer. Det vet han.

Men ingen vet hur nivån ser ut nästa år – varken för Ruuskanen själv eller resten av världseliten.

– Så som det ser ut nu så kommer jag att kunna dra igång träningarna här hemma i Finland som normalt. Men man vet ju inte hur det kommer att se ut. Och visst kan det inverka på resultatnivån. Många frågetecken återstår, säger Ruuskanen.

Diskussion om artikeln