Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nina Wendelin har en synskada: ”När jag tog steget att börja använda vita käppen märkte jag att den är min frihet”

Från 2020
Uppdaterad 16.10.2020 15:22.
Portättbild på en kvinna med kort slingat hår och svart läderjacka. Vit tegelbyggnad i bakgrunden.
Bildtext För Nina Wendelin var det ett stort steg att börja använda vita käppen. Till en början gick hon med den i väskan och använde den när hon verkligen måste.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Föreningen Svenska synskadade i Västnyland brukar varje år uppmärksamma vita käppens dag. Så också i år. Den vita käppen är ett närapå oumbärligt hjälpmedel för personer med synskada, men ändå är det många som drar sig för att använda den.

- Egentligen vet jag inte vad det beror på, men det är väl det stora steget, det blir så konkret hur dåligt man ser, säger Nina Wendelin.

Nina Wendelin använde till en början inte sin vita käpp. Hennes syn blev dramatiskt sämre för fem år sedan.

- Jag vaknade på julafton och såg inget på mitt vänstra öga. Jag blev akut opererad, hade en blödning i ögat.

Före det hade Nina Wendelin aldrig haft problem med ögonen eller synen. En tid efter operationen återvände hon till sitt jobb, men så drabbades också det högra ögat av en blödning.

- Jå, på den vägen är jag. Jag har en synskada och ett jättelitet synfält.

Trots sin dåliga syn har Nina Wendelin väldigt länge gömt sin vita käpp i väskan. Tidigare dök den upp bara när hon verkligen var tvungen att använda käppen för att kunna ta sig fram.

- Farten är kvar men synen är mycket, mycket sämre. Jag kan inte urskilja saker. Ser jag en trappa så ser jag inte trappstegen utan en rutschbana, förklarar Nina Wendelin.

Hon kan inte heller urskilja glasdörrar eller gropar, vilket har lett till att Nina Wendelin har både stött sig och fallit rejält flera gånger.

Fredrik Lindgren har en medfödd synskada, men också han har tidigare undvikit att använda sin vita käpp.

En man med kort mörkt hår och glasögon. Han står ute på en innergård med parkerade bilar och hus i bakgrunden.
Bildtext Fredrik Lindgren ser ljus och mörker och kan urskilja solen och skuggor.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

- Det är som Nina säger, det blir så konkret med synskada. Jag tycker själv att det kanske inte är det viktigaste att folk ser att jag ha en synskada och ändå är det viktigt. Annars går jag in i folk.

För Fredrik Lindgren blev det lättare att använda den vita käppen när han flyttade hemifrån för att studera ljudteknik i Haparanda i Sverige.

- Där fick jag en egen identitet. Jag kallades ofta ljudtekniker ninja eftersom jag var snabbast och den mest aktiva när vi höll på med live shower och sånt. Jag började använda käppen som en symbol för att jag är snabb fast jag inte ser så bra.

I nästan ett år gömde Nina Wendelin sin hopfällbara, rätt diskreta vita käpp i väskan.

- I dag förstår jag inte varför. När jag tog steget att börja använda vita käppen märkte jag att den är min frihet.

Nina Wendelin trodde tidigare att vita käppen betydde att användaren var helt blind. I dag vet hon att så inte alltid är fallet.

- Nu kan jag röra mig ute helt ensam, det är också en sak man drar sig för om man faller och stöter sig.

Det tar sin tid att lära sig använda den vita käppen. Nina Wendelin och Fredrik Lindgren säger båda att man lär sig mera varje dag.

- Man har också möjlighet att träna tillsammans med yrkesmänniskor. Jag har fått öva i skogen och lärt mig gå i olika terränger, säger Nina Wendelin.

På frågan var det är mest utmanande att röra sig svarar Nina Wendelin att det är svårt överallt.

- Man spänner sig nog överallt.

Nina Wendelin och Fredrik Lindgren är utrustade med vita käppar. Det är också Alexandra Helander, som har fullgod syn.

Alexandra Helander är nytillträdd verksamhetskoordinator för föreningen Svenska synskadade i Västnyland.

En kvinna med rött pannband, röd-vit halsduk och svart jacka står på en innergård där det finns bilar parkerade. Porträttbild.
Bildtext Alexandra Helander blev jätteglad när hon fick jobbet som verksamhetskoordinator för Svenska synskadade i Västnyland.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

- Dagen till ära (vita käppens dag 15.10) lånade jag i går hem den här käppen och prövade lite. Det var nog bättre än att bara gå med stängda ögon. Men väderstrecken for helt åt skogen när jag var ute. Jag trodde jag gick åt ett visst väderstreck, men blev väldigt förvånad när det var något som tog emot. Då hade jag nästan gått i en cirkel, konstaterar Alexandra Helander.

Två kvinnor och en man står ute på en innergård. De har varsin vit käpp i handen. Några bilar och hus i bakgrunden.
Bildtext Nina Wendelin och Fredrik Lindgren berättar att de båda har nytta och glädje av varandras reflektioner över att dels ha en med född synskada, dels en synskada som uppkommit i vuxen ålder. Längst till vänster står Alexandra Helander.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Här kan du höra hela intervjun där vi också skojar om att det skulle behövas en vita käppen som varnar för vattenpussar så att inte skor och strumpor blir genomsura. Fredrik Lindgren och Nina Wendelin kommenterar också den nya färdtjänsten i Västnyland.

Vita käppen inger mera frihetskänsla och det är mycket enklare att röra sig utomhus med vit käpp. Ändå göms den undan ibland

12:24

Diskussion om artikeln