Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU inför sanktioner mot sex ryska tjänstemän efter förgiftningen av Navalnyj – med på listan finns chefen för säkerhetstjänsten FSB

Från 2020
Aleksej Navalnyj talar i en mikrofon på en demonstration.
Bildtext Aleksej Navalnyj förgiftades i augusti.
Bild: All Over Press

EU införde i dag sanktioner mot sex ryska medborgare, varav samtliga har koppling till Kreml, och en rysk organisation – det statliga forskningsinstitutet med ansvar för förstöringen av kemiska vapen. Sanktionerna kommer efter förgiftningen av den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Forskningsinstitutet misstänks för att ha tagit fram nervgiftet som Navalnyj förgiftades med.

Med på listan finns chefen för ryska säkerhetstjänsten FSB Aleksandr Bortnikov, och två vice försvarsministrar - Aleksej Krivorutjko och Pavel Popov.

Också två av Putins närmaste män, biträdande stabchef Sergej Kirijenko och chefen för Putins inrikespolitiska direktorat Andrej Jarin finns med på sanktionslistan.

– Med beaktande av att Navalnyj övervakades när han förgiftades, kan man rimligen dra slutsatsen att förgiftningen endast kundes genomföras med hjälp av den federala säkerhetstjänsten, motiverar EU sanktionerna.

Kreml nekar fortsatt till inblandning och kallar sanktionerna för en ovänlig gest som kommer skada relationen mellan Ryssland och EU. Tidigare hotade också utrikesminister Sergej Lavrov med motsanktioner ifall EU realiserar sina hot om sanktioner.

Kreml har ändå inte ännu lagt fram några konkreta motsanktioner, men säger att Moskva analyserar situationen som bäst och avgör därefter.

Också Storbritannien inför sanktioner

EU:s 27 medlemsländer enades i måndags om sanktionerna, som består av frysta tillgångar och inreseförbud.

Också Storbritannien ställer sig bakom sanktionerna, trots att de inte längre är den del av Europeiska Unionen.

Aleksej Navalnyj befinner sig fortfarande i Tyskland, där han vårdades efter att ha förgiftats med det ryska nervgiftet Novitjok i Sibirien den 20 augusti.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln