Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Coronatest minst var femte dag, skyddsmundering på flygplatserna och inga lagmiddagar på stan – Jokeritlotsen Lauri Marjamäki: "Det är nog ganska annorlunda matchresor"

Från 2020
Uppdaterad 17.10.2020 18:26.
Oron för att få in coronasmittan i laget syns i Jokerit-spelarnas vardag - Spela upp på Arenan

De ständigt återkommande coronatesterna har blivit en del av vardagen och de sociala kontakterna utanför laget begränsade. När vi kommer hem från en bortaturné väntar jag tills jag får ett negativt provsvar innan jag åker hem till familjen, berättar chefstränaren Lauri Marjamäki.

KHL kräver att spelare, tränare och övrig personal som ingår i laget testas med fyra till fem dagars mellanrum för corona. Det negativa provsvaret får vara högst 96 timmar gammalt och ibland infaller testerna också på spelarnas lediga dagar. Dessutom testas alla genast då de anländer från en bortaturné.

När det negativa provsvaret kommit är det fritt fram att träna och spela matcher, men den frivilliga karantänen efter en bortaturné fortsätter tills man avgett ytterligare ett negativt provsvar. I praktiken betyder det att de sociala kontakterna är ytterst begränsade.

– Inte för att jag tidigare haft tid att hänga någonstans, men nu är det nog så att jag rör mig bara mellan hemmet och ishallen och på matchresorna mellan hotellet och ishallen, berättar lagkaptenen Marko Anttila.

Tidigare lagkaptenen Peter Regin berättar att han inte rört sig på stan en enda gång sedan han kom till Finland. De första två veckorna var han i karantän, men också efter det har han undvikit att röra sig på stan.

– Jag är inte orolig för mig själv, men det är så många som berörs om vi får in smittan i laget. Alla har ett ansvar att försöka hålla sig friska, konstaterar Regin.

Lauri Marjamäki ser bekymrad ut
Bildtext Lauri Marjamäki tycker att det är viktigt att man i laget kan tala öppet om allting.
Bild: Petri Saarelainen / AOP

"Nu kan vi redan skämta om karantänen"

Chefstränaren Lauri Marjamäki berättar att spelarna har jobbat i grupper med bland annat frågan hur man ska tackla osäkerheten som råder. Innan säsongen kom igång på allvar fanns det många praktiska frågor som spelarna funderade över berättar Marjamäki.

– Kan vi spela i Helsingfors, vad händer om vi inte kan det. Vad händer med familjen?

Ofta är det flera spelare som bär på samma oro eller irritation och det hjälper att dela med sig och prata öppet om allt.

– Man måste komma ihåg att det finns saker som man kan påverka och som man kan besluta om. Sedan finns det saker som man kan påverka, men inte besluta om. Och så finns det ännu de saker som man varken kan påverka eller besluta om och då gäller att bara att acceptera läget.

Som ett exempel på det sistnämnda var myndigheternas beslut att försätta spelarna i karantän, efter att motståndarlaget Neftechimik Nizjnekamsks spelare hade testat positivt för corona.

Roman Graborenko och Veli-Matti Savinainen
Bildtext Myndigheterna försatte så gott som hela laget i karantän efter matchen i början av september.
Bild: Juha Metso/All Over Press

En liten grupp spelare, som inte deltagit i matchen fick fortsätta träna på is, men alla andra fick träningsprogram av fystränaren. Senare visade det sig vara falskt alarm och karantänen hävdes.

– Nu kan vi redan skratta åt det, trots att det inte är något att skämta om. Men vad kan man göra. Det gäller att försöka hitta något positivt i motgångarna också, konstaterar Marjamäki.

Får inte lämna hotellet

När Jokerit åker på säsongens andra bortaturné vet spelarna redan vad som gäller. Under resorna är det ansiktsskydd och plasthandskar som gäller på flygplatsen. Spelarna åker med ett chartrat plan och vid ankomst hämtas de av en buss som transporterar dem till hotellet.

– Handtag, strömbrytare, toalettutrymmen, fjärrkontroller... precis allt ska torkas av innan spelarna får röra något i rummet.

En lagmiddag på stan som tidigare satte en guldkant på tillvaron, är idag helt otänkbar. Ingen får lämna hotellet under resan, annat än i bussen till ishallen. Hittills har det ändå gått bra och spelarna har lyckats undvika hotelldöden.

– Det är upp till var och en att se till att stämningen är bra i gruppen, konstaterar Anttila och tillägger att han inte tillsvidare har behövt ta till några trollkonster.

Coronaläget är rätt katastrofalt i Ryssland och många KHL-lag har drabbats hårt av pandemin, men Anttila är inte orolig för att själv bli smittad. De regelbundna testerna skapar en viss trygghet och med sunt förnuft kommer man långt.

– Jag har nog tidigare också tvättat händerna, men nu är man kanske extra noga. Men inte känner jag mig rädd eller orolig på något vis.

Sibir Novosibirsk–Jokerit 3–4 (3–2, 0–1, 0–1)

0:15 John Norman JOK 0–1
2:58 Oleg Li SIB 1–1
12:06 Alex Grant JOK 1–2
13:17 Oleg Li SIB 2–2
17:38 Mikael Ruohomaa SIB 3–2
32:54 David Sklenicka JOK 3–3
55:32 Viktor Lööv JOK 3–4

Diskussion om artikeln