Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vem ska bli Finlands lucia 2020?

Från 2020
Lucia på Domkyrkans trappa.
Bildtext Känner du Finlands lucia 2020?
Bild: Yle/Marcus Rosenlund

Skulle du själv vilja bli Finlands lucia 2020 eller känner du den perfekta luciakandidaten? Uppropet efter luciakandidater har börjat och pågår fram till söndagen den 18 oktober. Ansökan kan göras på Folkhälsans webbplats för Finlands lucia.

För att kunna nomineras som luciakandidat bör man uppfylla vissa krav: personen i fråga ska ha fyllt 18 år, tala svenska, tycka om att uppträda och kunna sjunga. Det behövs också en rekommendation av någon närstående, samt ett foto och en ljudfil med valfri sång.

Personen som anmäls bör också ha möjlighet att delta i de tios dag onsdag den 28 oktober i Helsingfors när alla luciakandidater träffas. I år vidtas specialåtgärder pga. coronapandemin. Luciauppdraget pågår från början av december till mitten av januari.

Kandidatanmälan

Om du själv vill ställa upp som kandidat går det bra att anmäla sig själv. Annars kan man också anmäla en person som man anser vara lämplig som Finlands lucia, men då bör man ha fått kandidatens medgivande.

Lucia är en symbol för ljus och glädje och en frontfigur för luciainsamlingen. Under uppdragstiden gör lucia och luciakören med tärnorna i vanliga fall omkring 100 olika besök på sjukhus, daghem, äldreboenden och fester. I år görs många av uppdragen virtuellt eller på andra sätt än tidigare på grund av coronapandemin.

Luciainsamlingen hjälper utsatta barnfamiljer

Precis som under de senaste åren kommer även årets luciainsamling att gå till förmån för barnfamiljer som har det svårt i vardagen. I fjol inbringade insamlingen hela 181 000 euro.

Det finns många orsaker till att barnfamiljer kan ha det svårt i vardagen. Bland annat sjukdom, fattigdom eller brist på närstående stödjande relationer är vanliga orsaker till att föräldrar blir utmattade och behöver extra hjälp, och då är luciainsamlingen till stor nytta.

Medlen från luciainsamlingen går till tre olika konkreta ändamål för utsatta barnfamiljer. Dessa är FamiljeKraft-lägren, där hela familjen tillsammans får hjälp och stöd, Folkhälsans Trappan-arbete där man arbetar mot våld i nära relationer samt FöräldraKraft- och MammaKraft-grupperna där föräldrarnas välmående ligger i fokus.

Finlands lucia väljs i november

Luciavalet inleds lördagen den 31 oktober. Sista röstningsdagen är onsdagen den 25 november.

Luciakören leds av Jannike Sandström.

Finlands lucia kröns på luciadagen den 13 december kl. 17. Svenska Yle direktsänder kröningen från Helsingfors domkyrka i Yle Fem och på Yle Arenan.

Luciainsamlingen till förmån för utsatta barn och familjer pågår till slutet av januari 2020.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln