Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nätdejting har aldrig varit populärare än nu - men festerna tar ändå inte slut

Från 2020
En telefonskärm där en ung dam, "Iida, 27" presenteras med foto på en nätrdejtingsida.
Bildtext En arkivbild från Tinder.
Bild: Meeri Niinistö / Yle

Ensam, singel och utpekad om du vågar dig ut i nattvimlet under coronaepidemin. Det är inte lätt för singlarna att kryssa rätt under det rådande läget och många har vänt sig till nätet.

- Vårt medlemsantal ökade märkbart under april och maj i år. Användarna har också blivit aktivare och fler har slutit det längre medlemsavtalet på tre månader, säger Noora Kinnunen vid E-kontaktit, en av Finlands största inhemska dejtingsidor.

Huruvida folk är där för en enkel stöt eller något mer seriöst är enligt Kinnunen svårt att svara på, men det ökade antalet långtidsmedlemmar tyder på att många söker något mer än bara sex eller spänning.

Två personer håller om varandra och går längs en grå väg. Bilden är tagen bakifrån.
Bildtext Speciellt när det blir mörka, kalla tider är det svårare att ses utomhus och det blir tungt att vara isolerad.
Bild: Pixabay / Unsplash

Dejtingapparna, som i första hand används via telefonen, växer starkt i popularitet just nu. En av de mest kända är Tinder och inom företaget har man sett effekter av coronapandemin.

De skriver på sin webbplats att covid-19 fick folk att öppna upp sig online. I april skickade användarna 50 procent fler meddelanden än normalt, och under karantänstider i Italien ökade mängden "swipningar", där man antingen gillar, eller ogillar en person, med 67 procent bland de yngre användarna.

Att nätdejta känns i bland som att leta efter ett jobb.

Heli Vaaranen

En ung singelkille från Pargas, som vill vara anonym, säger att han märkte förändringar på Tinder under våren.

- Det verkade som att många nya anslöt sig eftersom de i sin profil skrev att de gick med för att barerna stängde och de var isolerade, och många verkade leta efter underhållning eller tidsfördriv. Fast du bor på en liten ort kan du via Tinder träffa hur många som helst i ditt eget vardagsrum, så det är ett bra sätt att träffa nya människor, säger han.

Trots att coronasituationen förvärras och fler restriktioner är att vänta, är han helt säker på att unga ändå kommer att fortsätta festa och umgås.

- Det är jag helt säker på. Fast kanske oftare hemma hos varandra i mindre grupper, men även ute. Många ställen är ju också öppna dagtid, säger han.

Förstaårsstudenten matchades med den frånskilda mamman

Många anser att nätdejtingens rötter finns att hitta i ett studentexperiment från år 1959.

Vännerna Phil Fialer och Jim Harvey vid Stanford University i USA funderade på vad de skulle hitta på för slutarbete i sin mattekurs "Theory and Operation of Computing Machines", om teori och användning av datormaskiner.

De beslöt sig för att skapa ett dejtingprogram där målet var att matcha 49 män med 49 kvinnor på bästa möjliga sätt med hjälp av en dator.

Deltagarna fick svara på en frågeenkät, och en dator programmerades sedan att jämföra deltagarnas svar med varandra. De med mest liknande svar parade datorn sedan ihop.

Hemmafest år 1945.
Bildtext Inga av datorns matchningar ledde till ett förhållande. Bildsättningsbild.
Bild: Helsingfors stadsmuseum/Väinö Kannisto

Allt väl så långt. Problemet var bara att datorn tog en man i taget ur potten av män och jämförde hans svar med alla kvinnor. De första männen slogs ihop med kvinnor som hade gett närapå likadana svar, men när datorn började jämföra de sista männen med de sista kvinnorna, skilde sig deltagarnas svar väldigt mycket från varandra.

Resultatet blev föga överraskande ganska udda par. Några trettioåriga, frånskilda kvinnor med barn från ett tidigare äktenskap matchades ihop med förstaårsstudenter.

Paren träffades på en fest som Phil och Jim hade ordnat, men utan större framgång. Inga matchningar slutade i ett förhållande.

Var sjätte ung amerikan träffar sin partner online

De första kommersiella dejtingsidorna dök upp ungefär samtidigt som internet började växa och blev mainstream.

År 1994 startade kiss.com som den första kommersiella dejtingsidan. Året därpå lanserades match.com som än i dag är en av de största nätdejtingsidorna med nästan hundra miljoner registrerade konton och flera miljoner aktiva användare världen runt.

Anonyymit haastateltavat
Bildtext Förr var det vanligast att man träffades via vänner eller familj. Nu är nätdejting platsen för kärleksmöten.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Sedan nätdejtingen tog sina första stapplande steg är det i dag det mest populära sättet att träffa nya partners på. Enligt en enkätstudie från 2020 av den amerikanska tankesmedjan Pew-research-center, där man frågade 4 800 amerikanska medborgare om sina dejtingvanor, visade det sig att nästan hälften av 18–29-åringar testat onlinedejting.

I samma enkät framkom det att ungefär en av sex gift sig eller gått in i ett långvarigt förhållande med någon de träffat online, bland både 18–29-åringar och 30–49-åringar.

Färre skilsmässor bland dem som träffas på nätet

Enligt en pågående studie som utförs av Befolkningsförbundet verkar det finnas en tudelad effekt av den isolering som coronaepidemin leder till. Bland singlar verkar vissa rapportera en lägre sexlust i och med rädsla och oro för fysisk kontant på grund av viruset. Andra rapporterar om en högre lust och saknad efter fysisk kontakt.

Annika Gunst, som är psykologie doktor och auktoriserad sexualrådgivare och arbetar som postdoktoral forskare på psykologiska institutionen vid Åbo Akademi, har satt sig in i onlinedejting som fenomen.

- Det finns både många för- och nackdelar med nätdejting. Riskerna med det stora urvalet skulle kunna vara att folk funderar "tänk om det finns någon ännu bättre?", säger hon.

annika gunst lutar sig mot ett träd
Bildtext Enligt Annika Gunst använder folk nätdejting både för att hitta kärleken och bara för nöjes skull.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Men enligt Gunst har forskning visat att par som träffats online och senare gift sig rapporterar högre tillfredsställelse i förhållandet och färre skilsmässor.

- Det kan vara ett resultat av att det går att vara lite kräsnare på punkter som till exempel gemensamma intressen, värderingar och så vidare. Finns det en större pool att dejta från så går det rimligtvis också att vara specifikare i sina kriterier, säger hon.

Psykoterapeut Heli Vaaranen vid Befolkningsförbundet säger att läget är svårt för unga och för singlar under coronaepidemin.

- Det är en ganska svår tid, nästan deprimerande, för folk längtar efter att umgås och träffa andra människor. Vi är inte vana vid att hålla avstånd. Dessutom är det vinter och det gör det ännu svårare att ses utomhus, säger hon.

Dejtingen har blivit mer ytlig i och med att man kan välja bland hundratals personer hemma i sin egen soffa.

- Och folk blir ganska trötta av att dejta på nätet. Man tycker att det känns som att leta efter ett nytt jobb och man ska presentera sig på ett perfekt sätt för att lyckas. Tycker man som singel att det känns tungt ska man inte vara rädd för att ta en paus. Du kan ägna några månader bara åt dig själv, och när du känner att du är nyfiken igen kan du prova på nytt, tipsar hon.

Diskussion om artikeln