Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skandal i Sverige: På spåret-deltagande kändisrektor skrev rasistiska inlägg på nätet

Från 2020
Porträtt på man med glasögon och skägg.
Bildtext Hamid Zafar är en känd profil i Sverige, som bland annat utsågs till årets svensk av nyhetsmagasinet Fokus i fjol.
Bild: Stella Pictures/All Over Press

Hamid Zafar är en av Sveriges mest kända debattörer när det kommer till skolfrågor och integration, men nu avslöjar Dagens Nyheter att han skrivit rasistiska inlägg under pseudonym på nätet under flera års tid.

Enligt DN:s granskning ska Zafar, som är känd som Rektor Hamid, ha skrivit nedsättande om judar och homosexuella på nätet under åren 2011-2015.

- Den som är fri från synd är välkommen att kasta den första stenen, säger Zafar till DN.

I en intervju för SVT medger Zafar att det är han som står bakom inläggen och säger att han “rycktes med” när han var inne på olika nätforum. Han säger också att han idag tar avstånd från åsikterna.

– Jag känner skuld och skam över dem.

Hamid Zafar är en känd profil i Sverige, som bland annat utsågs till årets svensk av nyhetsmagasinet Fokus i fjol, och var sommarpratare i Sveriges radio.

Då han skrev inläggen var Hamid Zafar bland annat utredare på Skolinspektionen och rektor på en skola. Efter att granskningen om inläggen kom ut har Zafar bland annat tvingats lämna sitt uppdrag inom Moderaternas integrationskommission, och blivit avstängd från jobbet som barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun.

På spåret-avsnitt utgår

Hamid Zafar är också en av deltagarna i årets upplaga av den klassiska tv-frågesporten På Spåret, som också visas på Yle Arenan och Yle Fem. Avsnitten där Zafar medverkar kommer inte att sändas, meddelar SVT.

– Det var ett självklart beslut för oss. De uttalanden och kommentarer vi fått ta del av står väldigt långt ifrån de värderingar som SVT och På Spåret representerar, säger programchefen Christina Hill.

Årets säsong av På spåret har premiär den 27 november, och vid SVT funderar man nu på om de två förlorade avsnitten kunde ersättas på något sätt.

– Vi ser över möjligheterna att ersätta de två förlorade avsnitten på något sätt men ber att få återkomma i den frågan, säger Christina Hill.