Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kirgizistans nybakade premiärminister Sadyr Japarov utropade sig till landets president

Från 2020
Uppdaterad 10.01.2021 11:12.
Sadyr Zhaparov
Bildtext Sadyr Zhaparov utsågs till premiärminister i går, på onsdagen.
Bild: Abylai Saralayev / Tass / AOP

Kirgizistans president Sooronbai Jeenbekov avgick tidigare i dag, på torsdagen, efter flera dagar av häftiga protester.

Kirgizistans nyss utnämnda premiärminister Sadyr Japarov, som ännu i början av oktober satt i fängelse för kidnappning, har i dag på torsdagen utropat sig till interimspresident, efter Sooronbai Jeenbekovs avgång.

Om presidenten avgår borde presidentens maktbefogenheter enligt den kirgiziska grundlagen överföras till parlamentets talman, men denna tackade nej till uppdraget.

Enligt talmannen har premiärminister Japarov emellertid "ingen moralisk rätt" att ta över som president, före nyval har hållits.

I går på onsdagen utnämnde Sooronbai Jeenbekov motvilligt Japarov till premiärminister. Tidigare hade den nu före detta presidenten skickat tillbaka utnämningen till parlamentet, men parlamentet röstade trots allt för att utse Sadyr Japarov till inrikesminister.

Japarov hade dömts till fängelse för delaktighet i kidnappning, men fritogs förra veckan av demonstranter i samband med protester mot den sittande presidenten.

Tredje presidenten som fått hoppa av inom 15 år

Tidigare på dagen meddelade president Sooronbai Jeenbekov om sin avgång, trots att han tidigare sagt att han inte kommer att släppa makten före ett nytt parlamentsval.

Jeenbekov konstaterade att han genom sin avgång vill förhindra ytterligare sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor.

Han vädjade till den färska presidenten Sadyr Japarov att denna ska kalla hem sina anhängare från huvudstaden Bishkeks gator, så att livet kan återgå till det normala.

Sooronbai Jeenbekov är den tredje kirgiziska presidenten som fått hoppa av till följd av demonstrationer under de senaste 15 åren.

Sooronbai Jeenbekov pudottaa äänestyslipuketta vaaliuurnaan maski kasvoillaan
Bildtext Sooronbai Jeenbekov meddelade tidigare i dag att han avgår för att förhindra ytterligare våld i landet.
Bild: EPA / Vladimir Voronin

Startskottet för den politiska krisen i Kirigizistan var i början av oktober, då regeringspartierna officiellt vann efter ett omtvistat parlamentsval. Oppositionen har anklagat regeringen för valfusk, och den kirgiziska centralvalnämnden ogiltigförklarade slutligen valresultatet för en vecka sedan.

Under oktober månad har tusentals människor dragit ut på gatorna, särskilt i landets huvudstad Bishkek, och oroligheterna har hittills pågått i tio dagar.

Demonstranter och säkerhetsstyrkor har drabbat samman, flera tusen har skadats och åtminstone en person dött, och bland annat landets parlament har stormats i samband med kaoset.

Källa: AFP, Reuters, TT

Diskussion om artikeln