I Ryssland ökar smittspridningen av coronaviruset snabbt – myndigheterna avvaktar
En andra coronavåg pågår som bäst även i Ryssland där antalet smittade och döda slår nya rekord. Trots det svåra läget har myndigheterna inga planer på att införa strikta restriktioner.
I Ryssland registreras omkring 14 000 smittade varje dag. Antalet har fördubblats på en månad och är högre än under den första vågen i våras. Det samma gäller för antalet döda.
Sammanlagt har nu cirka 23 500 personer dött i covid-19 i Ryssland. Det är den officiella siffran som dessutom är i underkant på grund av oklar statistik.
De ryska myndigheterna medger att läget är allvarligt, men väljer samtidigt att inte införa strikta restriktioner.
– Myndigheterna hoppas rida ut den här andra vågen utan att behöva ta till liknande restriktioner som i våras, säger epidemiologen Anton Bartjuk som är verksam vid Europeiska universitet i S:t Petersburg men också vid Tammerfors universitet.
– Just nu anser man att sjukvårdens resurser är tillräckliga, fortsätter han. Den viktigaste informationen för beslutsfattarna just nu är inte antalet smittade, utan hur många sjukhusbäddar som är lediga.
För närvarande är 90 procent av landets sjukhusplatser för covid-19-patienter upptagna.
Munskydd ska räcka
Hittills är det enbart Moskva som har infört nya restriktioner. Huvudstaden kräver nu att företagen har 30 procent av sina anställda på distans medan personer äldre än 65 uppmanas stanna hemma. Även högstadie- och gymnasieelever pluggar på distans medan antalet kunder på nattklubbar begränsas.
I alla andra ryska storstäder är myndigheterna övertygade om att kravet på munskydd är tillräckligt.
I S:t Petersburg är det tvång att använda munskydd i kollektivtrafiken. En regel som enbart en av tio följer enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten.
Ledande ryska politiker ondgör sig varje dag över att befolkningen inte följer de rekommendationer som finns.
– Jag tycker det är fel att anklaga medborgarna, säger epidemiologen Anton Bartjuk. Folk är helt enkelt utmattade och uppgivna.
Bartjuk tror inte att nya förbud som skulle drabba vanligt folk fungerar i dagens läge. I stället borde åtgärderna rikta in sig på organisationer och företag. Men hittills finns inga planer på restriktioner för restauranger, publika evenemang eller resebranschen.
Folkhälsomyndigheten konstaterade nyligen att många nu smittas på kontoret och i servicebranschen. Men myndigheterna planerar heller inte att införa strängare regler för munskydd på arbetsplatsen.
– Ryska myndigheter borde satsa på system som följer upp och bryter smittkedjor, säger Bartjuk. En app i telefonen som spårar smittan är en bra strategi, som till exempel den finska Coronablinkern.
– Förstås är det svårt att genomföra det hela i metropoler som Petersburg eller Moskva, fortsätter han. Men man borde verkligen satsa på det. Systemet är effektivt och påverkar inte ekonomin negativt.
Kulmen nås i november?
Enligt Folkhälsomyndigheten är den ryska hälsovården bättre förberedd inför den andra vågen. Läkarna har mera erfarenhet, det finns mediciner och utrustning. Dessutom förväntar man sig att vårdpersonalen ska kunna vaccineras redan från och med november.
Samtidigt minskar antalet lediga sjukhusbäddar snabbt.
– I dagens läge har vi 176 000 bäddar tillgängliga varav 90 procent redan är upptagna, sa hälsovårdsminister Michail Murasjko nyligen.
Marginalerna är dessutom små. Under den första vågen i våras användes som mest 185 000 bäddar runt om i landet.
Den närmaste veckan blir avgörande för nya beslut.
– Myndigheterna inför nya restriktioner först när bäddarna för svårt sjuka når en viss gräns, säger Bartjuk. Ingen har råd att stänga ned ekonomin en andra gång.
I Ryssland förväntar sig Folkhälsomyndigheten att smittspridningen når sin kulmen de första dagarna i november, men att situationen förblir svår ännu i januari.