EU kom med ett tydligt budskap till Boris Johnson: Det är Storbritannien som måste röra på sig i förhandlingarna
Det är Storbritannien och inte EU som måste röra på sig i förhandlingarna om ett framtida handelsavtal. Det budskapet kom EU-ledarna med vid EU-toppmötet i Bryssel på torsdag kväll.
Bryssel
Då mindre än tre månader återstår till årsskiftet då övergångsperioden mellan EU och Storbritannien löper ut börjar det bli bråttom att få till stånd ett framtida handelsavtal.
EU-ledarnas budskap på torsdagen var ändå tydligt: Det är Storbritannien som måste röra på sig i förhandlingarna.
– Vi uppmanar Storbritannien att ta de nödvändiga stegen, sa Europeiska rådets ordförande Charles Michel vid en presskonferens på torsdag kväll.
EU upprepar att man vill se mer framsteg inom tre områden som varit stötestenar under förhandlingarna med Storbritannien.
Det handlar om lika konkurrensvillkor för företag, om hur ett framtida avtal ska förvaltas och övervakas samt om tillträdet till brittiska fiskevatten för fiskare från EU-länderna.
Storbritannien beklagar EU-ledarnas inställning
Storbritannien måste också göra det man lovat i brexitavtalet om ett framtida handelsavtal ska komma på fråga.
I praktiken innebär det att regeringen i London måste se över ett kontroversiellt lagförslag för den inre marknaden i Storbritannien som bryter mot innehållet i utträdesavtalet.
Den brittiska förhandlaren David Frost beklagar EU:s inställning.
Han skriver på Twitter att premiärminister Boris Johnson i dag kommer att dra slutsatser om hur Storbritannien kommer att gå vidare i förhandlingarna.
Skärpta klimatmål väcker debatt
Utöver brexit diskuterade EU-ledarna också en skärpning av EU:s klimatmål för 2030.
I slutsatserna från mötet betonar man att alla länder kommer att delta i arbetet med beaktande av nationella omständigheter.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel väntar sig tuffa diskussioner inför toppmötet i december då man hoppas på en politisk överenskommelse om ett skärpt utsläppsmål för 2030.
– Överlag var signalerna positiva, vi vill ha ett starkare skydd av klimatet och mer ambitiösa målsättningar. Jag hoppas det här ska ske i december.
EU-ledarna uttrycker också oro över den eskalerande coronapandemin.
Man välkomnar arbetet med att utveckla och distribuera vacciner på EU-nivå och betonar betydelsen av en rättvis och överkomlig tillgång till vacciner.