Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronaspårning i riksdagen - sannfinländaren Tom Packalén smittad

Från 2020
Uppdaterad 16.10.2020 14:24.
Tom Packalén
Bildtext Riksdagsledamoten Tom Packalén (Sannf).
Bild: Lehtikuva

Den 51-årige, sannfinländska riksdagsledamoten Tom Packalén har smittats av coronaviruset. I ett kort pressmeddelande säger han sig må bra, och ha lindriga influensasymptom.

Tom Packalén befinner sig hemma i karantän. Riksdagens företagshälsovård har informerats om insjuknandet.

I morse meddelade Anu Vehviläinen att spårning har inletts i riksdagen.

Riksdagens förvaltningschef Pertti Rauhio sade på fredag eftermiddag att cirka fem personer kan ha exponerats för coronasmitta via Packalén. Antalet kan ändå växa, trodde han.

Ville Tavio hade en egen teori om var exponeringarna kan skett: i riksdagens café där man suttit utan munskydd.

Gemensamt möte i Lilla parlamentet

I onsdags var Packalén och statsminister Sanna Marin (SDP) närvarande vid samma tillfälle. Det var i Lilla parlamentet där utrikesutskottet och stora utskottet möttes vid en gemensam hearing.

Mötet varade i 45 minuter och ett fyrtiotal personer deltog. De flesta bar ansiktsskydd och säkerhetsavstånd iakttogs, säger utskottsrådet Jonna Laurmaa.

Smittad förra lördagen

Själv säger han till Ilta-Sanomat att han fick smittan förra lördagen vid ett evenemang som inte hade med riksdagsarbetet att göra.

Packalén berättar att han på torsdagen blev uppringd av en tjänsteman som deltagit i samma evenemang och som senare konstaterats bära coronasmitta.

- Då lät jag genast testa mig, och resultatet var positivt.

Han säger att han mest har arbetat på distans men nog deltagit i omröstningar i plenum och i utrikesutskottets möten.

- I de mötena använder man ansiktsskydd och håller avstånd, så smittorisken är liten, bedömer Packalén i intervjun för IS.

Grundlagsutskottet skjuter upp Haavistofrågan

Packaléns coronasmitta ledde också till att behandlingen av Pekka Haavistos (Gröna) agerande i al-Hol-frågan skjuts upp.

Grundlagsutskottet skulle fatta beslut om hur behandlingen av frågan fortsätter, men på grund av den möjliga coronaexponeringen kunde ingen av utskottets sannfinländska medlemmar närvara.

Behandlingen av Haavistofrågan fortsätter på tisdag nästa vecka.

Ville Tavio, ordförande för Sannfinländarnas riksdagsgrupp, säger tillYle Uutiset att två av grundlagsutskottets sannfinländska medlemmar varit i närheten av Tom Packalén. Enligt Tavio har ledamöterna diskuterat i riksdagens kafé utan munskydd.

- De har i dag stannat hemma som en försiktighetsåtgärd och de kommer att testas om företagshälsovården anser att det är nödvändigt.

Första fallet i riksdagen

Packalén är veterligen den första riksdagsledamoten som konstaterats ha covid-19. Flera ledamöter har ändå varit frånvarande stundvis på grund av exponering eller coronaliknande symptom.

Riksdagen har vidtagit säkerhetsåtgärder på grund av coronaepidemin - bland annat har alla ledamöter inte samtidigt vistats i plenisalen.

I går fattade riksdagen beslut om utökat distansarbete under epidemin. Det ska gå att delta i omröstningar i plenum på distans och utskotten ska också kunna mötas virtuellt.

Diskussion om artikeln