Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Teknologiska forskningscentralen VTT: Kirurgiska engångsmunskydd kan tvättas hemma och användas på nytt

Från 2020
Uppdaterad 16.10.2020 17:55.
Kvinna står med ett munskydd på sig framför buskar i höstiga färger. Hon har en stor grå halsduk runt halsen.
Bildtext VTT undersökte rengöring av kirurgiska engångsmunskydd för att konsumenterna ska kunna minska på mängden avfall.
Bild: Lehtikuva

Kirurgiska engångsmunskydd för konsumenter kan rengöras hemma och användas på nytt som munskydd, visar en undersökning av Teknologiska forskningscentralen VTT. Ett tvättat engångsskydd kan ge bättre skydd än en tygmask.

När det gäller återanvändbara textilmasker är det bästa rengöringssättet att koka dem i fem minuter. Det nästbästa sättet är maskintvätt i 60 grader.

Också kirurgiska engångsmunskydd tål kokning och maskintvätt upp till tio gånger, visar VTT.s undersökningar. Men den mekaniska behandlingen tär på skyddets effektivitet och försämrar skyddet mot de allra minsta partiklarna.

Trots det kan ett tvättat kirurgiskt engångsmunskydd ge bättre skydd än en tygmask.

- Vi utnyttjade materialteknologisk och mikrobiologisk expertis för vår forskning med syfte att minska på mängden andningsskyddsavfall. Det kom som en överraskning för oss att ett kirurgiskt mun-nässkydd som tvättats tio gånger var minst lika effektivt som en tygmask, kommenterar forskningsprofessor Ali Harlin i ett pressmeddelande.

Miljön i fokus

VTT undersökte rengöringen av munskydd för att minska på mängden avfall som uppstår när användningen av munskydd ökar.

Som rengöringsmetoder användes förutom kokning och maskintvätt, ångning, värmebehandling, strykning samt en längre tids förvar luftigt i rumstemperatur.

VTT rekommenderar inte att munskydd för professionellt bruk rengörs hemma. Centralen konstaterar också att det är utmanande att avlägsna mikrober från engångsskydd.

Institutet för hälsa och välfärd och EU:s smittskyddsmyndighet ECDC har gett ut rekommendationer för hur munskydd kan tvättats och återanvändas under coronaviruspandemin.

VTT:s undersökning gjordes uttryckligen på kirurgiska engångsmunskydd. Artikeln uppdaterades med den här informationen den 16 oktober klockan 17.50.

Diskussion om artikeln