Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Träning med svenska landslaget har gett Samu Torsti arbetsro inför nya säsongen – ser likheter med barndomens dagar i Vasa Skidklubb: ”Behöver inte ta ett stort ansvar”

Från 2020
Samu Torsti åker i backen.
Bildtext På söndag är det världscuppremiär för Samu Torsti.
Bild: imago images/Sammy Minkoff/ All Over Press

Med nya träningskamrater och utrustning går Samu Torsti in i en ny världscupsäsong. Han har bytt Finland mot Sverige för att få det bästa möjliga stödet i jakten på framskjutna placeringar. I Finland skulle min satsning ha varit mycket mindre och svår att få ihop, säger Torsti till Yle Sporten.

I helgen går startskottet för en ny säsong i den alpina världscupen. Platsen är som vanligt Sölden där damerna tävlar i storslalom på lördag och herrarna i samma disciplin på söndag.

Det finländska landslaget har två åkare på plats: Riikka Honkanen och Samu Torsti. Vasaåkaren Torsti har tränat i Sölden i tio dagar och börjar nu vara redo för premiären.

– Planen var först att vi skulle ha läger i Schweiz men det blev så dåligt väder så vi åkte hit till Sölden i stället. Allt har fungerat bra och många stora länder gjorde samma val så vi har kunnat samarbeta, säger Torsti till Yle Sporten.

Torsti anlände till Österrike med en bra känsla. Bakom sig har han några månader där han tränat med det svenska landslaget. Under förra säsongen kände han att allt inte fungerade som han ville i det finländska laget.

– Förbundet lade alla killar tillsammans, det var yngre och äldre åkare. Det var helt okej i början men under säsongen var vi tvungna att göra så många kompromisser och det var inte bra för någon, säger han.

Samu Torsti tittar in i kameran och ler.
Bildtext Samu Torsti.
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

Efter säsongen diskuterade Torsti upplägget med förbundet och tränarna. Då kom förslaget om han kunde tänka sig att börja träna med något annat landslag.

– Det fanns några olika alternativ men den helhet som svenskarna hade såg bra ut. I Finland skulle min satsning ha varit mycket mindre och svår att få ihop. Alla var sedan nöjda med beslutet.

Har det varit en stor omställning att träna med svenskarna?

– Ja det har det varit. Min största fråga var om de skulle ta mig på allvar, och redan under de första veckorna fick jag svaret att de gjorde svenskarna. Det blev en fräsch start och allt har fungerat bra.

– Vi har personer som tar hand om fysiken hela tiden och tränarna ser till att vi har bra träningar. Alla dagar betyder något och det är bra kvalitet på träningarna, säger storslalomspecialisten.

Får fokusera enbart på sin egen åkning

Torsti ser till och med likheter med då han som ung pojke började åka i Vasa Skidklubb.

– Det är ganska mycket som är lika, jag talar svenska varje dag. När jag började åka i Vasa Skidklubb var det bara jag och en annan kille som var finskspråkiga.

– Men det är inte bara språket, jag känner att jag inte behöver ta ett stort ansvar i laget. Jag ger mer utrymme åt tränarna som får planera träningen, förr var jag involverad i mycket.

Du får mest fokusera på din åkning?

– Just så är det, och jag mycket stöd från tränarna varje dag. Jag har också en ny serviceman som går runt i backen med mig hela tiden och ger tips. Det har gått väldigt bra, säger han.

Det är inte bara träningskamraterna som ändrat för Torsti. Utrustningen spelar en central roll för alpina åkare och han går nu in en ny säsong med nytt skidmärke och pjäxor.

– Jag bytte från en liten fabrik till en stor, och den nya leverantören haft starka åkare i världscupen under de senaste åren. Det är en stor skillnad i hur skidorna går in i en sväng och sedan ur.

– Jag får bra material och sedan upp till mig att hitta den bästa inställningen. Känslan blir hela tiden bättre, säger han.

Samu Torsti i farten.
Bildtext Torsti har en tiondeplacering som bästa resultat i världscupen.
Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press

Färre människor på flygplatser och i backarna

Coronapandemin fortsätter att påverka idrottsvärlden men i en alpina världscupen ska man försöka genomföra en full säsong. Det har ändå blivit en del ändringar i tävlingskalendern för att försöka minska smittspridningen.

Premiären i Sölden körs också en vecka tidigare än normalt och åkarna kommer tävla inför tomma läktare.

– Det har varit några positiva fall i den alpina världen och det har lett till att man försöker skydda sig lite mer. Men i det stora hela känner jag inte att coronaviruset har någon större inverkan.

– Jag tycker nästan att det varit lite lättare eftersom det har varit färre människor på flygplatser och i backarna. För de som arrangerar läger och tar hand om flygresor och hotellbokningar har det kanske varit lite mer utmanande, säger Torsti.

Positiv känsla inför premiären

Samu Torsti har gjort flera säsongspremiärer i Sölden och känner den österrikiska skidorten som sin egen bakgård. Men han har aldrig tagit några poäng i säsongens första tävling.

– Jag har en positiv känsla inför premiären, i första tävlingen vet man inte riktigt hur farten är men det är lika för alla. Man vill ju alltid göra två åk, blir man 31:a är känsla alltid dålig även om man missar andra åket med bara en hundradel.

– Blir man 30:e är känslan en annan. Visst vill jag vara där men jag har inte satt upp någon exakt målsättning gällande placering. Den största målsättningen finns i hur åkningen fungerar, säger han.

Torsti har varit tia som bäst i en storslalomtävling men det är nästan fyra år sedan. Det är liknande resultat som han vill uppnå den här säsongen och känner att han har kapacitet för.

– Jag ser att det är möjligt men det krävs att jag fortsätter göra framsteg hela tiden. Varje dag måste vara bättre än föregående. Helst vill jag ju att alla tävlingar är bra med placeringar bland topp-10 eller 15 och sedan små steg mot pallen.

– Det stora målet för säsongen att jag skulle ta mig till världscupfinalen där de 25 bästa åkarna får tävla. Efter säsong vill jag vara en etablerad världscupåkare, säger han.

Yle sänder världscuppremiären direkt i TV2 och på Arenan.