Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

“Pojkarna säger att det är mammas bro, inte Alexandersgatans bro” - Seija Kindstedt går i pension efter 34 år som vägmästare i Borgå

Från 2020
Seija Kindstedt vid Mannerheimgatans bro
Bildtext Seija Kindstedt minns speciellt då hon övervakade bygget av Alexandersgatans bro i Borgå. Bron invigdes år 2004.
Bild: Yle/Stefan Härus

Härligt! Så beskriver Borgå stads sista vägmästare hur det känns att gå i pension. Seija Kindstedt har övervakat många byggprojekt i staden, bland dem utbyggnaden på Hermansö och Majberget.

Klockan fem på morgonen är det inte mycket liv och rörelse vid Krämaretorget i Borgå centrum. Eventuellt kan man se ett par Yle-redaktörer på väg till sitt morgonskifte. Eller en glatt skuttande hare som helt tydligt har lärt sig att undvika morgontrafiken vid åtta.

Ja, och så kanske man ser skenet från en lampa i ett fönster i kommungården. Men i så fall ser man det inte länge till.

För Seija Kindstedt väntar nämligen en lugnare tidtabell från och med den 1 november. Hon går i pension som Borgå stads sista vägmästare, efter att ha jobbat för staden i 34 år.

- De två sista åren var faktiskt ganska häftiga; jag gjorde två personers arbete. Pojkarna på gatudepån såg att det var ljust i ett rum och visste att det är Seija som är på jobb, berättar Seija Kindstedt.

Det var kanske en räkning hon godkände den tiden på morgonen. Eller så såg hon till att allt var klart inför dagens arbeten som skulle köra i gång några timmar senare.

- Det var ganska tungt, men jag klarade det, konstaterar hon.

"Jag blir aldrig med fingret i munnen"

Och det tycks vara hennes inställning över lag - man klarar det!

Som övervakare på otaliga byggarbetsplatser i Borgå har hon fått lösa ett och annat problem under årens lopp. Men hon är inte den som sticker huvudet i sanden då något krånglar.

- Det kommer alltid överraskningar. En egenskap jag haft nytta av är att jag aldrig blir rådlös och funderar vad jag nu ska göra. Man måste vara på alerten, och se att “nu går det inte så här, men vi gör så här”.

Flygbild över Borgå.
Bildtext Majberget är ett område i Borgå som sysselsatt Seija Kindstedt (arkivbild).
Bild: Borgå stad/Johannes Korpijaakko

Det gäller med andra ord att ha en översikt över helheten på byggplatsen. Och därför bör man hela tiden följa med vad som händer, och vara närvarande i projektet.

Stressiga arbetsdagar och tidiga morgnar har Kindstedt ändå hunnit vänja sig av med. Hon har nämligen redan fått smak på det goda livet.

För tillfället är hon tillbaka på jobb för några sista veckor i stadens tjänst. Före det var hon ledig i fyra månader, då hon tog ut både semester och övertid.

- Jag har njutit och sovit bra på nätterna. Och så har jag golfat och skött mitt härliga barnbarn.

Vi får kanske här en liten fingervisning om vad de egentliga pensionsdagarna kommer att innehålla.

"Ögat vilar när jag går där"

Många minnen kommer Kindstedt garanterat att ha efter att hon lämnat sin tjänst. Ett projekt hon själv minns som väldigt intressant är bygget av Alexandersgatans bro i Borgå.

- Det kommer jag inte att glömma. Det var något jag aldrig hade gjort tidigare och som jag höll på med ganska mycket.

Uppenbarligen så mycket att hemmafronten reagerade.

- Mina två söner säger att det är mammas bro, inte Alexandersgatans bro, skrattar Kindstedt.

Jag tyckte om att vara där, och blev bekant med alla som bodde där. De hälsar fortfarande glatt på mig

― Seija Kindstedt, vägmästare

Ett annat projekt hon övervakat är till exempel bygget av åstranden med sina stenbeläggningar.

- Ögat vilar när jag går där. Jag är också stolt över Hermansöprojektet. Jag tyckte om att vara där, och blev bekant med alla som bodde där. De hälsar fortfarande glatt på mig och en del ringer ibland.

"Jag skickade hem två pojkar"

Som vägmästare har Seija Kindstedt sett till att allting går enligt ritningarna, medan byggjobbarna har skött maskiner och hållit i spadarna.

Men så mycket spadar blir det egentligen inte i dagens läge. Nästan allt görs med grävmaskin i dag, men visst behövs fortfarande duktiga arbetare som gör saker med händerna.

Seija Kindstedt vid Mannerheimgatans bro
Bildtext Seija Kindstedt får snart mer tid för sitt barnbarn och golfandet.
Bild: Yle/Stefan Härus

I dagens moderna värld använder jobbarna ofta telefonen, till exempel för att registrera körda lass.

Och här kan faktiskt ett litet problem uppstå på byggarbetsplatser. Unga vuxna som står med telefonen i handen då den inte behövs har Kindstedt också märkt av.

- Jag skickade faktiskt hem två pojkar en gång. Jag sa att “far ni hem och tala i telefon, och fundera att kommer ni på arbete i morgon eller inte”.

Killarna kom följande morgon. Och telefonerna var i fickan.

Seija Kindstedt verkar med andra ord ha haft den rätta attityden i arbetslivet. Och den har hon säkert också behövt privat, för hon har inte undgått prövningar. År 2006 drabbades hon till exempel av cancer.

Nu väntar ändå glada pensionsdagar. Den 29 oktober avtackas Kindstedt med pensionskaffe. Då vi kommer in på olika byggprojekt i Borgå är hon ändå inte redo att ta äran åt sig.

- Största tacket går till alla goda arbetare på byggarbetsplatserna!

Vägmästare Seija Kindstedt: Pojkarna brukar säga att det är mammas bro, inte Alexandersgatans bro

9:45

Diskussion om artikeln