Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Nationella ligans främsta målskyttar drabbar samman i Kuopio

Från 2020
Uppdaterad 17.10.2020 14:57.
Programmet är inte längre tillgängligt
Nationella ligan: KuPS - PK-35 Helsingfors (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Hur många mål gör Gentjana Rochi, Aino Kröger och Amanda Rantanen i dag? Topptrion i skytteligan visar upp sitt kunnande i TV2 med start klockan 15.15 när PK-35 Helsingfors gästar medaljaspirerande KuPS i Nationella ligan.

Storsatsande KuPS suktar efter klubbens första medalj i damfotboll. Med tre omgångar kvar verkar Åland United och TiPS göra upp om guldet, medan KuPS går en jämn kamp mot HJK om bronsmedaljerna.

I PK-35 Helsingfors, som för första gången spelar i högsta serien, är man glada över att ha säkrat serieplatsen. Laget ligger på en sjätte plats, åtta poäng bakom KuPS.

Anfallsglada KuPS siktar högt

Moderklubben pumpar in pengar i damlaget som grundades för ett par år sedan, vilket syns i att KuPS har hela fem utländska förstärkningar. På sikt vill KuPS-damerna vinna mästerskapet, men i år skulle man vara nöjda med en medalj av vilket valör som helst.

Formen under hösten har varit bra. Av sina sex senaste matcher har KuPS vunnit fem och spelat en oavgjort.

Målsprutan Gentjana Rochi är på väg mot en klar seger i skytteligan, precis som för två år sedan då hon spelade i JyPK. 16 mål på 14 spelade matcher den här säsongen är ett imponerande saldo.

KuPS spelar en väldigt offensiv fotboll och har gjort klart flest mål i serien: 39 fullträffar på 15 omgångar. Förutom Rochi har Aino Kröger varit ytterst produktiv för KuPS med sina tio fullträffar, vilket berättigar till en andra plats skytteligan.

Lyckad ligadebutsäsong för PK-35 – men formkurvan pekar neråt

För halva laget har spel i den högsta serien varit en ny upplevelse. Med tanke på det har säsongen gått över förväntan – framför allt den första halvan.

Under hösten har PK inte klarat av att utmana topplagen. De enda segrarna sedan början av augusti har kommit mot bottenlagen TPS, JyPK och Ilves.

För att knipa poäng mot KuPS behöver åttamålsskytten Amanda Rantanen visa vägen i anfallet, samtidigt som försvaret bör hålla tätt mot ligans farligaste anfall.

PK spelade en av sina bästa matcher för i år i lagens senaste möte i juli som slutade 0–0. Frånsett KuPS 0–1-förlust mot ligaledande Åland United i augusti, är matchen mot PK-35 den enda där Kuopiolaget inte spräckt nollan den här säsongen.

Kommentatorns tips

KuPS jagar medalj, medan PK som säkrat sin serieplats mest spelar för att ha kul.

Allt annat förutom en hemmaseger, och minst ett mål av Gentjana Rochi, vore en skräll. 5–2 känns mer sannolikt än 0–0 – men 3–1 kanske träffar mitt i prick?

Sändningen i TV2 och Yle Arenan börjar en kvart före avspark klockan 15.15. Mikael Oivo kommenterar på svenska.

Diskussion om artikeln