Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu rekommenderas att alla högstadielever i Österbotten bär munskydd

Från 2020
Uppdaterad 16.10.2020 16:23.
Oxhamns skola
Bildtext Oxhamns skola i Jakobstad.
Bild: Nathalie Lindvall

Coronagruppen i Österbotten rekommenderar nu munskydd redan från årskurs 7. Incidenstalet har sjunkit en aning och gruppen tackar österbottningarna för att de tagit situationen på allvar.

Österbottens coronasamordningsgrupp rekommenderar nu starkt att alla i läroinrättningar från och med årskurserna 7–9 använder munskydd. Munskydd rekommenderas alltid i offentliga utrymmen och vid allmänna sammankomster, inklusive skolor och läroinrättningar från årskurserna 7–9 och uppåt.

Den tidigare rekommendationen var att 15-åringar och uppåt använder munskydd, men nu gäller den alltså även årskurserna 7–9. Rekommendationen ges i enlighet med de anvisningar Institutet för hälsa och välfärd (THL) gett för spridningsfasen av coronaepidemin.

Var och en skaffar huvudsakligen munskydden själv. Kommunerna delar ut skydden till mindre bemedlade.

Oxhamns skola redo efter höstlovet

På Oxhamns skola i Jakobstad finns också årskurs sex i samma utrymmen som högstadiet.

- Social- och hälsovårdsverket tyckte att också sexorna ska omfattas, eftersom vi finns i samma byggnad, säger rektor Peter Lindqvist.

Verkar coronagruppens rekommendation vettig?

- Jag har inte tänkt desto närmare på hur vettigt det är. Det här är rekommendationen och vi följer den, säger Lindqvist.

Man med blå skjorta och grå kavaj står i en tom skolkorridor.
Bildtext Peter Lindqvist.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

6000 munskydd - 600 elever

6000 munskydd finns redan tillhanda i skolan och kan delas ut till eleverna och första lektionen på måndag handlar om hur skydden används.

Lindqvist säger att man redan lagt in en beställning på nästa omgång munskydd. Skolan har också 60-70 visir.

- Tanken är att lärarna ska ha visir. De kan också använda munskydd, men visir i huvudsak.

Oxhamns skola har 600 elever men Lindqvist tror inte att det blir några större problem.

- Jag tycker att man här på stan och i butikerna har hörsammat rekommendationerna om munskydd väldigt bra. Så jag tror snarare att det är så att eleverna har frågat sig varför inte även de har munskydd.

Lindqvist påpekar också att det handlar om en stark rekommendation, inget måste.

- Vi tänker inte tvinga, men försöka diskutera och förklara att alla måste bidra för att antalet smittade ska minska.

Vid gymnastiken kan det bli lite knepigt, funderar Lindqvist.

- Där är det kanske inte vettigt med munskydd men samtidigt måste man tänka på vilka grenar man har. Kanske man satsar mer på individuella grenar.

Situationen i Österbotten lugnat sig något

Coronagruppen konstaterade att Vasa sjukvårdsdistrikt fortsättningsvis befinner sig i spridningsfasen av coronavirusepidemin, men att situationen lugnat ner sig något. Dagens incidenstal är 331 smittor per 100 000 invånare de senaste 14 dygnen, vilket är aningen lägre än de föregående dagarna.

Gruppen tackar invånarna i Österbotten för att de tagit rekommendationerna på allvar. Speciellt användningen av munskydd syns runtom i Österbotten. Man tror även att rekommendationsåtgärderna börjar ha verkan och att spridningen av coronavirussmittan tack vare dem fås under kontroll i regionen.

Men det är viktigt att fortsättningsvis följa begränsningarna och rekommendationerna så att spridningen inte vänder åt fel riktning.

Artikeln uppdaterad klockan 16.22 med lite mer specifik information om vad Lindqvist sade om att lärarna i huvudsak ska använda visir.
Artikeln uppdaterad med Peter Lindqvists kommentarer klockan 15.10.

Diskussion om artikeln