Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bokrecension: ”Din kyss är en vedspis” – Eva-Stina Byggmästar skriver om lidelsefull passion och hemkomst i ny diktsamling

Från 2020
Pärmen till Eva-Stina Byggmästars bok "Vox amoris".
Bildtext Fotokonstnären Ilar Gunilla Perssons fotografi pryder pärmen till Eva-Stina Byggmästars bok.
Bild: Marginal förlag/Ilar Gunilla Persson

Fotografiet på pärmen är taget av den svenska fotokonstnären Ilar Gunilla Persson och föreställer två unga tjejer i folkdräkt förenade i en öm och trånande kyss.

I Eva-Stina Byggmästars nya lyriksamling, Vox amoris, möter vi två kvinnor som drabbats av kärlekens alltomkullkastande kraft, diktjaget iklär sig folkdräkt ”och hånglar upp dig mot stallväggen / iklädd min folkdräkt den regnbågsfärgade”.

I Vox amoris sjunger Eva-Stina Byggmästar med en röst berusad och omtumlad av kärlek och åtrå.

Byggmästar skriver ett slags herdinnedikt förlagd till en lek- och lustfylld lantlig idyll med kor i hagen och hästar som betar på ängen.

Här – i björkskogen, på en höskrinda, i fäboden, utanför fähuset - kan de älskande mötas i extatiskt lyckorus ackompanjerade av applåder.

Din kyss är en vedspis
sprakar hetare
än socker bränner
lockande på tungan

Folkdräkterna och träskodansen, polskan och de heta famntagen på höskullen känns som en lekfull anspelning på och välbehövlig uppdatering av Suomi-Filmis gamla landsbygdshistorier.

Pärmen till Eva-Stina Byggmästars bok "Vox amoris".
Bild: Marginal förlag/Ilar Gunilla Persson

En djärv dans över schackbrädet

Samtidigt som scenen är pastoralt prunkande och vildvuxen skildras kärleksrelationen som ett spel, eller snarare en djärv dans, som försiggår på ett schackbräde med noga avgränsade rutor.

Men inga hinder eller rutor kan hålla kärleken i schack (!) - den svämmar över alla bräddar och pjäserna formade av snö smälter inifrån på grund av hjärtat som står i brand: ”all denna hetta / det dallrande ljuset / inuti oss”.

Till slut har alla andra pjäser blivit utslagna eller sprungit till skogs förutom damerna som står kvar: ”deras lovestory har varken början eller slut / de flammar tillsammans över schackbrädet - / en nova av begär”.

Författaren Eva-Stina Byggmästar.
Bildtext Eva-Stina Byggmästar är aktuell med diktsamlingen "Vox amoris".
Bild: Alexandra Harald

Eva-Stina Byggmästar skriver om kärleken som en hemkomst, som en dröm om att kunna och få ”leva på egna villkor”:

hon är ljuset
hon är ordet
för hemkomst

Hemmet är också slätten, åkerlandskapet, ”rågkärv vid rågkärv / så långt ögat når”.

Begär och åtrå det slår gnistor om

Under det senaste året har den finlandssvenska litteraturen berikats med flera böcker som tar fasta på kärlek, sex och passion mellan hbtqi-personer.

I diktsamlingen tecknar snö skriver debutanten Lina Bonde om åtrå och begär, om frigörelse och ett accepterande av den egna sexualiteten. Också här spelar det lantliga en roll – men till skillnad från Eva-Stina Byggmästars lätt romantiserade scenerier är Lina Bondes landsbygd mer robust och råbarkad.

Edith Hammars serieroman Homo Line skildrar livet som en ständig hemlängtan och ett utanförskap, som en ständigt pågående dragkamp mellan Sverige och Finland, men här finns också skildringar av kladdiga golv på gaybarer och homosex under flygbombningarna av Helsingfors.

I Vox amoris skriver Eva-Stina Byggmästar oförblommerat om begär och åtrå, hångel och sex mellan två kvinnor på ett befriande och berörande sätt. På ett språk som det slår gnistor om.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln