Svåra tider för hantverkare när julmarknader ställs in - rekoringar och nätförsäljning allt viktigare
Det är ännu några månader till jul, men många hantverkare är redan mitt uppe i förberedelserna inför årets brådaste säsong. Sockor ska stickas, senap kokas och julprydnader tillverkas.
Vanligtvis har vi i Östnyland haft många stämningsfulla julmarknader att se fram emot, men i år sätter coronaviruset käppar i hjulet.
Både Konstfabrikens och Gammaldags julmarknad i Borgå samt Malmgårds julmarknad i Lovisa har redan meddelat att de ställs in på grund av coronaepidemin.
För många hantverkare och andra försäljare är julmarknaderna en viktig inkomstkälla.
- Speciellt Malmgårds julmarknad har ju varit en succé alla år. En stor del av hela vår julförsäljning har gjorts där.
Det säger Tomas Bruce från Marbacka bigård i Liljendal som säljer honung. Gårdens huvudinkomst kommer från biodling, men Bruce odlar också bondbönor samt säljer utrustning och tjänster åt andra biodlare.
Synlighet på sociala medier allt viktigare
Att julmarknaderna blir färre betyder att försäljarna måste tänka om.
- Vi får helt enkelt anpassa oss och söka andra kanaler. Vi har redan en nätbutik men vi måste satsa mer på den och kanske börja gå på rekotorgen mer aktivt. Vi får ta oss en tankeställare om hur vi ska marknadsföra våra produkter, säger Bruce.
Han påpekar att kunderna ju också flyttar över till nätet om färre fysiska försäljningstillfällen ordnas. I år kommer säkert ännu fler än vanligt att klicka hem julklapparna sittandes hemma i soffan.
För att kunderna ska få upp ögonen för just Marbackas honung gäller det att finnas på både Facebook och Instagram.
- Det är en konstant kampsport att få synlighet på sociala medier, konstaterar Bruce.
Lång väg från frö till bock
Också Taina Ekilä har börjat satsa mer på sociala medier.
- Som tur är studerar min dotter marknadsföringsplanering, så hon sköter den delen, säger Ekilä.
Ekilä är jordbrukare och reflexolog men får ungefär en tredjedel av sina inkomster från försäljningen av halmbockar.
Halmen odlas på den egna gården. I augusti ska den skördas och efter att den har hunnit torka en tid kan Ekilä sätta igång med att binda bockarna.
När Yle Östnyland ringer upp Ekilä en fredagsförmiddag sitter hon som bäst och binder dagens tredje bock. På eftermiddagen väntar annat arbete, men till kvällen ska Ekilä igen ta itu med bockarna.
Ekilä bor i Sastamala men brukar besöka marknader runtom i södra Finland, ibland även i Lappland. Ekiläs julbockar brukar finnas med på Konstfabrikens julmarknad i Borgå varje år.
- Nu gäller det då bara att vara aktiv på sociala medier och delta i virtuella mässor. Jag har också letat efter evenemang som ordnas ute. Som bäst har jag fyra sådana bokade, säger Ekilä.
Hon är inte alltför orolig över hur julförsäljningen kommer att bli.
- Vi får vänta och se. Åtminstone nu, när bockarna finns på sociala medier, så får jag beställningar varje dag.
Rekoringarna räddar
Också Kalevi Hoffström från Kal's Specialty Foods tycker det är synd att åtminstone en del av julmarknaderna inte kan ordnas den här vintern.
- Det är klart att en stor del av vår årliga försäljning uteblir nu. Till all tur har vi rekoringarna. Det har hållit oss i gång under hela tiden som coronaviruset har påverkat oss, säger Hoffström.
Han tillverkar bland annat senap, såser och syltar hemma i köket i Lappträsk.
Hoffström har märkt att det blivit allt populärare att handla via rekoringarna under coronaepidemin.
Det blir många kilometer bakom ratten eftersom Hoffström besöker flera rekoringar runtom i Nyland under veckan. På sätt och vis är det skönt att få tillbringa tid hemma under veckosluten nu då det är färre marknader att besöka.
- Det har nog varit skönt att ha lite ledigt emellan också. Eller ledigt och ledigt, alltid finns det något att göra, säger Hoffström.
Virtuell julmarknad i Borgå
Ungefär 150 försäljare från olika håll i landet brukar delta i Konstfabrikens julmarknad varje år. Om allt går väl ordnas julmarknaden också det här året - men på nätet.
- Jag vet att många hantverkare är i trubbel och många tar kontakt. Vi måste komma på något sätt att få vidare produkterna så de inte sitter på hyllan och väntar på nästa jul, säger Anne Nurkkala.
Hon har varit producent för evenemanget de senaste tre åren.
Tanken med den virtuella marknaden är att det skulle finnas en sida på Facebook där besökaren kan bekanta sig med produkterna och vara i kontakt med försäljarna.
Dessutom skulle det finnas länkar till nätbutikernas webbplatser. De försäljare som inte har egna nätsidor skulle kunna ta emot beställningar via e-post.
- Det har ordnats olika handarbetsmässor via nätet, men så vitt jag vet är det här första gången man ordnar julmarknad.
Nurkkala väntar som bäst på att få höra hur mycket det skulle kosta att bygga upp en virtuell julmarknad. Om priset är för dyrt så blir det inte av.
- Hantverkarna har inte råd att betala några stora summor, särskilt eftersom de inte fått inkomster via så många andra marknader det här året. Jag kan inte säga att jag är 100 procent säker på att det blir av, men 95 procent, säger Nurkkala.
Med lite tur kommer det också att finnas en del fysiska julmarknader att besöka, bland annat i Strömfors bruk. Julen kommer också i år!