Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Premiärminister Johnson kräver fundamentala förändringar i förhandlingarna med EU: ''Storbritannien måste förbereda sig på avtalslöst utträde''

Från 2020
Uppdaterad 16.10.2020 16:44.
Boris Johnson talar om nya restriktioner 12.10.2020
Bildtext Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Bild: AFP / Lehtikuva

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson meddelade i dag att Storbritannien måste förbereda sig på att träda ut ur EU utan något heltäckande avtal om hur relationerna med EU blir i framtiden, förutsatt att EU inte ändrar sitt förhållningssätt fundamentalt.

Johnson sa tidigare att Storbritannien lämnar förhandlingarna ifall inte man kommit överens om ett avtal senast under toppmötet som avslutas i dag.

Så blev det ändå inte, men enligt honom verkar EU ha gett upp tanken om ett avtal.

– Eftersom EU vägrar föra seriösa förhandlingar och toppmötet tydligen inte ger oss ett liknande avtal som det med Kanada, måste vi förbereda oss på arrangemang i januari som liknar det med Australien - alltså enklare, internationella frihandelsavtal.

Australien har förhandlat om ett handelsavtal med EU i två år, men har alltså inte något omfattande handelsavtal i nuläget.

Johnson har redan tidigare anklagat EU för att inte förhandla seriöst, och i går under toppmötet då EU-ledarna sa att Storbritannien måste komma emot för att man ska enas om ett avtal, kontrade Johnson med att säga att EU måste ändra på sina fundamentala ståndpunkter.

– Ifall inte tillvägagångssättet ändras grundläggande satsar vi på samma lösning som Australien, och vi måste göra det med stort självförtroende, sa Johnson.

Storbritannien: Förhandlingarna är över

Premiärminister Johnsons talesperson James Slack säger på fredagseftermiddagen att förhandlingarna om ett brett handelsavtal med EU är över.

Enligt honom är det onödigt att fortsätta förhandla ifall EU inte ändrar sin ståndpunkt.

– EU avslutade i praktiken förhandlingarna genom att säga de inte vill ändra sig. Bara ifall de ändrar sig fundamentalt är det möjligt att fortsätta, sa Slack.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skriver ändå på twitter att förhandlingarna fortsätter som planerat i London nästa vecka.

Hon upprepade också än en gång EU:s budskap: Unionen är fortfarande redo att göra upp ett avtal, men inte till vilket pris som helst.

''Storbritannien måste röra på sig, inte EU''

EU-ledarnas budskap var i går att det är Storbritannien som måste röra på sig i förhandlingarna, inte EU.

Framför allt vill man se mer framsteg inom de tre områden som varit stötestenar under förhandlingarna: Konkurrensvillkor för företag, hur ett framtida avtal ska förvaltas och övervakas samt om tillträdet till brittiska fiskevatten för fiskare från EU-länderna.

Storbritannien vill ha ett liknande avtal som det EU har med Kanada, men det går inte EU med på.

Storbritanniens övergångsperiod efter brexit löper ut i slutet av året, och ifall inte parterna enas om ett avtal kommer alla affärer endast att göras på basis av Världshandelsorganisationen WTO:s regelverk.

Artikeln uppdaterades 16.10 klockan 16.43 med Slacks kommentarer om att förhandlingarna är över.

Diskussion om artikeln